”Onneen ei ole oikotietä”

Jos urallaan lähes kaiken mahdollisen saavuttanut yli kolmekymppinen jääkiekkomaalivahti sanoo lähtevänsä jonnekin vielä kehittymään, saattaa ajatus tuntua kummalliselta. Petri Vehanen, lokakuussa 35, niin kuitenkin sanoo ja on ilmeisen tosissaan.

– Onneen ei ole oikotietä. Jos haluaa pysyä huipulla ja ylipäätään päästä pelaamaan edes omassa joukkueessa, on joka päivä tehtävä töitä täysillä ja mikä tärkeintä myös oikein. Marginaalit ovat niin pieniä, että ilmaiseksi ei saa mitään, Vehanen tietää.

Raumalla harjoittelun tason takaa maalivahtivalmentaja Ari Moisanen, jonka kanssa Vehanen on tehnyt tuloksekasta yhteistyötä jo juniori-ikäisestä. Moisasen missio oli valmentaa raumalainen maalivahti maailman huipulle ja siinä hän totisesti myös onnistui.

– Tällä hetkellä ehdoton ykkösfokus on Lukossa ja sen menestyksessä, mutta kyllä minä haluaisin vielä mennä urallani eteenpäin myös liigoja ajatellen. Kun on voittanut KHL:n mestaruuden, voisi seuraava tavoite olla NHL. Pohjois-Amerikka ei ole minulle kuitenkaan mikään pakkomielle, sekin olisi vain hieno päästä katsomaan, hän myöntää.

Petri Vehanen noteerataan koko SM-liigan suurimmaksi tähdeksi, mutta Raumalla ja Lukossa hän on yksi meistä, tasavertainen joukkueen jäsen muiden kanssa.

– Riston (Dufva) tyylissä minua miellyttää se, että kaikki lähtevät samalta viivalta. Siinä systeemissä on painettava koko ajan täysillä, jotta muut eivät menisi ohi. Joukkue on yhtenäinen, missä on iso ero esimerkiksi Kazaniin verrattuna.

– Toinen oleellinen ero on siinä, että täällä treenimäärät ovat pienempiä, mutta samalla myös huomattavasti laadukkaampia, vertaa Vehanen.

Samaan hengenvetoon Vehanen jatkaa, että Kazanista jäi kuitenkin myös huomattavan paljon hyviä muistoja.

– Paikka oli kaikin puolin hieno ja meitä kohdeltiin erittäin hyvä. Sille ei kuitenkaan voi mitään, että venäläinen systeemi on monessa mielessä hyvin erilainen kuin esimerkiksi suomalainen. Täällä pelaaja saa tehdä omat päätöksensä, joista hänen pitää tietysti kantaa myös vastuu. Venäjällä elämä on paljon kontrolloidumpaa.

Petri Vehasen lähtiessä Lukosta reilu kaksi kautta sitten Kazaniin etenivät raumalaiset SM-liigassa ennennäkemättömässä hurmiossa. Siihen samaan hurmioon Vehanen sanoo pyrkivänsä nytkin.

– Sen minä voin ainakin luvata, että teen joka hetki parhaani. Nyt minulla on taas mahdollisuus saavuttaa suurin unelmani eli tuoda kannu Raumalle, tiivistää Vehanen.