Ovie pilasi ensin kaiken – nyt asennevammainen NHL-tähti pääsee ratsastamaan muiden siivellä

Tämä mies pilaa kaiken. Kuva: AOP

Kun Washington Capitals varasi Aleksandr Ovetshkinin ykkösenä vuonna 2004, seura sai hyvän runkosarjapelaajan, joka häviää aina Sidney Crosbylle eikä koskaan voita mitään.

Ovetshkinista tuli Capitalsin keulakuva, joka herätti huomiota murteellisella englannillaan ja itsevarmalla käytöksellään. Maaleja hän osaa tehdä, mutta ei puolustaa. Eikä oikein haluakaan.

Hyökkäysalueella Ovetshkin jakelee kyllä valtavia pommeja, mutta ne ovat päälle liimattuja show-taklauksia, joiden tarkoituksena on enemmänkin pönkittää omaa egoa kuin auttaa joukkuetta. Hänen pitäisi luistella omiin kuin heikkopäinen, heittäytyä kiekkojen eteen, liimaantua omalla alueella oman miehen viereen, pelata kiekkoja pleksin kautta ulos, pitää turpansa kiinni ottelun jälkeen ja ajella 90-luvun Corollalla syömään kananugetteja vuokrayksiöön kaupungin laidalle.

Ihme hassutteluja ja vitsailujakin vielä pelien välillä. Keskittyisi peliin, kun saa niin paljon palkkaakin.

Maaleja on kyllä tullut runkosarjassa, 1003 ottelussa kaikkiaan 607. Mutta ei niillä mestaruksia voiteta. Mestaruudet ratkaistaan pudotuspeleissä, joissa Ovetshkin ei ole ennen tätä kevättä pelannut toista kierrosta pidemmälle. Nyt pääsivät puoliksi tuurilla, mutta eivät missään nimessä Ovien ansiosta. Yleensä hän on lähtenyt tippumisen jälkeen pilaamaan Venäjän mestaruusmahdollisuudet MM-kisoissa.

Ihme epeli, yrittää vaan kahmia henkilökohtaisia palkintoja ja bonuksia. Tämä on joukkuepeli, hei!

Harmaantunutkin Aleksandr on. Ei se ihme, tuollainen velttoilu ja vastuun pakoilu on niin henkisesti rasittavaa, että väkisinkin harmaantuu.

Ovetshkin yritti parhaansa mukaan tuhota Capitalsin tämänkin kauden jo marraskuussa, kun hän eräässä runkosarjan ottelussa jätti takapaineen antamatta. Takapaine muuttui etupaineeksi. Tällä joukkueen arvojen vastaisella teolla hän lähes tuhosi koko hienon ja perinteikkään organisaation.

Ovetshkinilla oli aiemmin liikaa massaa, eikä hän jaksanut pelata. Täksi kaudeksi hän laihdutti. Liian laiha. Ei ole enää pattia kaksinkamppailuissa. Tai no ei hän niistä kaksinkamppailuista niin välitäkään. Kyttää kuitenkin läpiajoja keskialueella. 

Pudotuspeleissä Ovetshkin on tehnyt 82 ottelussa 87 pistettä, mutta ei hän mikään pudotuspelaaja ole, koska Washington Capitals ei ole voittanut Stanley Cupia. Sidney Crosby on pudotuspelaaja, koska hän voittaa mestaruuksia melkein joka vuosi. Ja hän osaa puolustaakin. Ja olla nöyrä kanadalainen.

Ovetshkin on kyllä tehnyt pisteitä tämän kauden pudotuspeleissä, mutta hyvä hänen on niitä epismaalejaan heittää. Seisoo vaan siinä b-pisteen kaarella ja laukoo kiekon maaliin täydellisistä syötöistä. Ei edes liiku mihinkään, kun on niin laiskakin.

Olisi edes näyttänyt pelimiehen luonnetta ja iskenyt niitä riparimaaleja luukulta. Lisäksi Ovetshkin on tehnyt maaleistaan tuomittavan pienen osan omalta puolustusalueelta. 

Niklas Bäckström on vuosikausia jaellut passeja Ovielle, joka on saanut panna kiekkoja tyhjiin. Niistä tuuppaisi sisään keskitason veteraanikiekkoilijakin. Viime aikoina Ovetshkinin palvelijana on toiminut Jevgeni Kuznetsov, joka on niin hyvässä vireessä, että Ovetshkin on päässyt ratsastamaan siinä vieressä ilmaiseksi. Tai ajelemaan sivuvaunussa. 

Washington on nyt kerännyt sellaisen huippunipun, että Ovetshkinin kaltainen itsekäs sittiäinen menee siellä mukana. Saa vielä tätä menoa ilmaiseksi Stanley Cupinkin. On sitten varmaan kiva olo sitä kesällä esitellä, kun tietää itsekin, ettei ole yhtään omaa ansiota.

Eikä sitten mitään juhlia ainakaan, vaan kaksi päivää mestaruuden jälkeen PAPP-treeniä, takakarvausharjoituksia ja pitkää lenkkiä. Ja psykologin vastaanotto, jossa käydään tarkasti läpi mistä tämä saastainen asennevamma johtuu.

Suomalaisjuniorien ei kannata missään nimessä seurata Ovetshkinin tekemisiä. Patrik Laine ihaili häntä nuorempana. Ei mikään ihme, että Laineestakin on tulossa vapaamatkustaja ja henkilökohtaisen kunnian metsästäjä, joka ei yhtään välitä joukkueen edusta

Tarttuu vääriä toimintamalleja, kun tällaisia venäläisiä venkuroita seurailee. Vierumäellä on siihen kehitelty termikin. Ei ole riittävästi saavutustarvetta.