Palaveria, pastaa ja punttia

Yleisö käyttää kotipelien seuraamiseen ehkä kolmisen tuntia. Innokkaimmat fanit saattavat tulla hallille jo seuraamaan alkuverryttelyä ja jäävät pelin jälkeen vielä Fox Grill & Barin jälkipeleihinkin. Mutta silti tuollainen neljän tunnin kiekkorupeama on vain kolmannes siitä, mitä se on pelaajien kohdalla.

Lukon hyökkääjä Filip Riska valottaa omalta osaltaan kotipelipäivän ohjelmaansa.

Klo 10.00 koppiin

– Tänä vuonna meillä on ollut vähän jenkkityyliin tämä touhu, eli pelipäivän aamuna ei ole pakko aina mennä jäälle, Riska kertoo.

– Mutta kello 10.00 kokoonnumme koppiin, jossa valmentaja puhuu illan pelistä ja vastustajasta. Käymme läpi vastustajan heikkoudet ja hyvät puolet, vaaralliset pelaajat ja muuta. Myös omaa kokoonpanoa käydään läpi. Sovitaan haut, hyökkäykset, pakkiparit ja niin edelleen. Tämä kaikki vie sellaiset 10–15 minuuttia.

Kello 11.00 on mahdollisuus mennä jäälle. Riska tekee sen mielellään.

– Siinä saa vähän tuntumaa. Hikeä päälle ja jalat auki. Aikaa menee noin puolisen tuntia.

– Tämän jälkeen Juha Vuori käy vielä läpi vastustajan ylivoiman ja miten sitä vastaan pelataan. YV on nykykiekoissa iso asia, Riska sanoo.

Pastaa klo 12.00

Puolen päivän korvissa on ruokailu. Osa pelaajista syö hallin Foster’s ravintolassa ja osa kiirehtii kotiin.

– Makarooniboxia tai pastaa ja jauhelihakastiketta, joskus myös kanaa ja pastaa. Olemme saaneet esittää toiveita keittiölle, mitä haluamme pelipäivänä syödä, joten ei parane valittaa. Ja ilmainen on aina ilmainen, Riska nauraa.

Hetkeksi kotiin 13.00

Ruokailun jälkeen Filip Riska menee kotiin.

– Jokainen tekee mitä tekee. Itse menen nuoremman tyttären kanssa ottamaan nokoset.

Joukkue alkaa valua takaisin hallille puoli neljän ja neljän välillä, vaikka varsinaista kokoontumisaikaa ei olekaan määritelty. Kunhan porukka on jäälämmittelyssä kello 17.50.

– Sitä ennen venytellään, juostaan tai pelataan futista. Teippaillaan mailoja. Sitten aikanaan varusteet niskaan ja jäälle. Itselläni on alkujäällä kaikkia omia omituisia juttuja. Esimerkiksi ainakin yksi veto on saatava osumaan ylärimaan, Riska kertoo.

– Siitä sitten takaisin koppiin. Minulla on pakkomielteenä käydä myös tässä vaiheessa vessassa.

Sitten savu tupruaa ja valot vilkkuu. Joukkue syöksyy putkestä jäälle kello 18.25.

Kello 18.30 ottelu alkaa.

Punttia klo 21.00

Ottelu kestää suurinpiirtein kaksi ja puoli tuntia. Sen jälkeen useampi media saattaa olla kiinnostunut pelimiesten mietteistä.

– Haastattelut kuuluvat meidän ammattiin ja nekin kannattaa tehdä kunnialla. Kunnioita toimittajaa, niin hän kunnioittaa sinua, määrittelee Filip Riska.

Pelin jälkeen Riska painuu punttisaliin.

–  Viitasen Mikko opetti aikanaan, että pelin jälkeen saa paskat pois lihaksista parhaiten punttitreenillä. Siinä saa samalla jalkoihin voimaa. Mieluummin teen punttia kuin lähden pelin jälkeen lenkille.

– Kopissa on pelin jälkeen ruokaa, yleensä lihapullia.. Kopissa on myös kylmäallas, joka pistää verenkiertoa nopeammaksi.

Uni ei tule heti

Kotiin palattuaan pelimieheltä menee tovi aikaa, ennen kuin hän rauhoittuu. Nukkumatti saapuu kello 23.55.

– Välillä menee aika myöhäänkin peliä läpi käydessä. Nukkumaan pääsee siinä puolilta öin. On siinä aika pitkä työpäivä, Riska toteaa.

Riskalla on myös kaksi pientä tytärtä, joille on yksi ja sama, pelaako isi jääkiekkoa.

– Vaikka vaihdat pari vaippaa yöllä, jaksat silti pelata hyvin, kun tarvis on.