Pallo-Iirojen pelisuunnitelma kaatui katastrofaalisesti puolustettuihin kulmiin – KaaPo vei voiton, mutta valmentaja näki pelin kehittyneen

Kimmo Hörkkö ei ole saanut tuloksellisesti ihannealkua toiseen pestiinsä Pallo-Iirojen päävalmentajana.

Kimmo Hörkkö ei ole saanut tuloksellisesti ihannealkua toiseen pestiinsä Pallo-Iirojen päävalmentajana. Hörkkö on johtanut peliä kahdessa Kakkosen ottelussa sen jälkeen, kun seura kertoi brittivalmentaja Scott Greenin palanneen kotimaahansa perhesyiden takia.

Kahdesta kotipelistä uudessa komennossa tuloksena on kaksi tappiota, joista viimeisin tuli lauantaina Kaarinan Poikia vastaan lukemin 0–2 (0–2).

– Miksi kävi niin kuin kävi, se on helppo sanoa. Katastrofaalisesti puolustetut kulmatilanteet on selitys, miksi hävisimme, Hörkkö tiivisti.

Raumalaisen Niklas Kuusion ja entisen liigapelaajan Niklas Blomqvistin antamat kulmapotkut tuikkasivat sisään toppari Pyry Tenho 11. peliminuutilla ja hyökkääjä Juho Salminen 29. minuutilla.

Ramos ja Akuvuo aloittivat vaihdossa

Takaiskut turmelivat Hörkön luoman pelisuunnitelman, johon kuului se, että Iirojen parhaimmistoon kuuluvat ulkomaalaisvahvistukset Nicolas Gomes Ramos ja Chinedu Akuvuo aloittivat ottelun vaihtopenkiltä.

– Se on asia, jota rupesin jo alkuviikosta miettimään. Ramos ja Akuvuo eivät ole 90 minuutin kunnossa, Hörkkö perusteli.

Kaksikko tuli sisään puoliajalla Haya Fofanan ja Randell Harreveltin tilalle. Varsinkin brassitaituri Ramosin oli tarkoitus päästä rellestämään vielä enemmän kuin nyt nähtiin.

– Ajatus oli, että lähdemme tekemään helkkaristi duunia ja jos tilanne olisi ollut puoliajalla tasan, olisimme olleet täysin suunnitelmissa. Se, että puolustimme ne kulmapotkut huonosti, romutti osaltaan suunnitelmaa niin, että KaaPo pystyi johtoasemassa puolustamaan matalammalta, eikä haluttuja tiloja Ramosille syntynyt ihan niin paljon, Hörkkö kertoi.

Iirot sai vaihtojen myötä enemmän paineentynkää KaaPon puolustukseen, mutta vieraiden maalivahti Teemu Muurinen joutui lopulta hikoilemaan enemmän auringonpaisteen kuin torjuntatöiden takia.

Iirojen maalilla pelasi toista kertaa tällä kaudella Miko Lainio. Lainio otti toisella jaksolla yhden haamupelastuksen, kun kärkäs Salminen yritti sinetöidä muutaman metrin etäisyydeltä ottelun.

Lainio, 21, nähtäneen Iirojen tolppien välissä jatkossakin, sillä Hörkön mukaan ykkösvahti Henri Saarinen on vielä ainakin kuukauden sivussa.

Peli on kehittynyt, kehui Hörkkö

Iirot aikoo keskittyä harjoituskentällä ensi viikolla maalipaikoille murtautumiseen.

– Yksi syy siihen, miksi emme saa tilanteita, on, että mitä lähemmäs maalia mennään, sitä suurempi vaatimustaso tekniselle suorittamiselle on. Jos pelaat esimerkiksi yhdellä kosketuksella, sen täytyy osua tai paikka menee ohi, Hörkkö kuvaili.

Pehmeämpien kosketusten ja huolellisempien syöttöjen lisäksi Hörkkö haluaisi nähdä pelaajiltaan muun muassa parempaa ja kurinalaisempaa sijoittumista.

– Lopussa rikoimme pelin rakennetta turhaan esimerkiksi niin, että tulemme pois omalta paikalta tai hakemaan palloa liian alhaalta. Pistän sen kuitenkin sen piikkiin, että on kielimuuria tai uusia asioita ei ole vielä ymmärretty.

Positiivisiakin asioita Hörkkö näki taas viikossa tapahtuneen. Esimerkiksi Iirojen pallollinen pelaaminen on kehittynyt, vaikka tulos taululla on tietysti lopulta tärkein mittari.

– Hyökkäyspelimme ei voi perustua vain keskityspalloihin tai pitkiin palloihin, vaan haluamme ainakin tässä vaiheessa yrittää myös edetä myös linja kerrallaan.

Puolustuslinja paransi reippaasti

Lohkon kärkipäähän povattu, mutta ennakko-odotuksia vaisummin pelannut keskikastin KaaPo saapui Raumalle hieman vajaamiehisenä. Muun muassa keskikentän pallotaitureihin kuuluva raumalainen Mikko Valtanen seurasi ottelua pelikiellossa katsomossa.

Se ehkä helpotti Iirojen urakkaa, mutta Hörkkö kehui puolustuslinjan yhteispelin myös parantuneen.

– KaaPo elää siitä, että Kuusio viljelee palloa selustaan. Meillä ei ollut suuria ongelmia siinä, Hörkkö sanoi.

Kun katsomossa istui myös pelikieltoaan kärsinyt Iirojen kapteeni Otto Schultz, puolustukseen oli parsittu yhdistelmä, jossa Niilo Hautalan ja Kirill Radtsenkon rinnalla pelasivat omat nuoret Aleksi Arvela ja Markus Babb.

– Linjan työskentelyä on paljon jumpattu, ja jätkät ottivat ison harppauksen eteenpäin. Nuoret pojat ovat ottaneet hyvän stepin ja pää kestää hyvin.

Steppejä Iirot tarvitsee kuitenkin myös sarjataulukossa. Viisi pistettä pitää raumalaisjoukkueen lohkon hännillä, mutta viisi viimeistä joukkuetta mahtuvat toisaalta toistaiseksi kolmen pisteen sisään.