Pallo-Iirojen talenttivalmentaja: "Huikeaa peliälyä ei saa äidinmaidosta"

Pallo-Iirot luottaa monen muun suomalaisen seuran tavoin Ekkono-metodiin. Opetus tähtää ajatteluun pelikentällä.

Suomalaisen jalkapallon on vallannut Soccer Service Barcelonan kehittämä Ekkono-metodi, jossa pyritään opettamaan pelaajia ajattelemaan enemmän kentällä.

Vaikka äkkiseltään maallikko ei huomaisi valmennustavassa muita eroja, tarttuu kysymysten määrä taatusti korvaan.

Mistään ei kuitenkaan kuulu tärykalvoja värisyttäviä huutoja kuten syötä tai lauo.

Äijänsuolla pienpeliä ohjaava Pallo-Iirojen talenttivalmentaja Aleksi Lalli ei harjoituskentällä komenna tai käske. Hän vain kysyy, eikä anna valmiita ratkaisuja.

– Kysymykset on hyvin tärkeä osio tässä. Jos valmentajalta kaikki ohjeet tulevat käskymuodossa, niin siinä romutetaan sitä opetettavaa kokonaisuutta paljon.

– Ehkä se on jopa lähtökohtaisesti vaikein asia tässä valmentajalle. Herkästi se menee siihen suoran ohjeen antamiseen eikä siihen oikeaan aikaan annettuun kysymykseen, Pallo-Iirojen nappulapäällikkö Kimmo Hörkkö tuumaa.

Espanjalaisen koulukunnan mukaan pelaaja kehittyy vain, kun hän ajattelee. Käsketty pelaaja tottelee, mutta ei ajattele.

”Metodin merkitys vain korostuu, jos pihapelit vielä vähenevät. Eihän Messit ja kumppanit ole tätä metodia käyneet läpi, vaan he ovat oppineet pihoilla ja kaduilla.”

Ekkonossa jokaisen harjoitteen halutaan muistuttavan peliä. Kolme vastaan kolme on Ekkonossa minimikokoonpano, jotta harjoite muistuttaisi peliä tarpeeksi.

– Pienpeleissä voidaan antaa pieniä sääntöjä muille pelaajille kuin pallolliselle. Sen jälkeen peli luontaisesti kutsuu pallollisen sellaiseen tilanteeseen, jossa tilanne pitää tunnistaa ja ratkaista, Lalli jatkaa.

Tilanteen havainnoinnin, tunnistamisen ja nopean ratkaisun voisi myös niputtaa tuttuun sanaan pelisilmä. Ominaisuuteen, jota pidetään pallopeleissä myyttisenä lahjana.

– Ei mitään huikeaa peliälyä tule äidinmaidosta, vaan sekin on asia, jota pystytään opettamaan, Lalli muistuttaa.Hörkön mukaan Ekkono ei ole ratkaisu kaikkeen, mutta erittäin tärkeä työkalu etenkin jalkapallon taktisuuden opettamisessa.

Väline, jollaista suomalainen valmennuskoulutus ei ollut aiemmin tarjonnut.

– Metodin merkitys tulevaisuudessa vain korostuu, jos pihapelit tuosta vielä vähenevät. Eihän Messit ja kumppanit ole tätä metodia käyneet läpi, vaan he ovat oppineet pihoilla ja kaduilla.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut