Pallo-Iirot pyörittää yli yhdeksän miljoonan euron arvoista toimintaa – "Tämä näyttää, että seuroilla on vaikuttavuutta yhteiskunnassa"

Uefa lähti laskemaan jalkapalloseurojen toiminnan arvoa yhteiskunnalle. Pallo-Iirojen lukemat kestävät vertailun liigaseuroihinkin.

| Päivitetty

Pallo-Iirojen toiminta tuottaa yhteiskunnalle 9,26 miljoonan euron hyödyn. Luku on vaikuttava, eikä se ole raumalaisseuran hatusta vetämä. Se perustuu Euroopan jalkapalloliiton Uefan laskelmiin.

Uefa on luonut SROI-mallinnuksen, joka on työväline, jolla lasketaan seuratoiminnan tuomaa hyötyä yhteiskunnalle. Lyhenne tulee sanoista Social Return on Investment.

Ensimmäisen kerran suomalaisten seurojen SROI-luvuista kuultiin viime vuoden lokakuussa, kun Kuopion Palloseura kertoi tuovansa omalle talousalueelleen 12,49 miljoonan euron taloudellisen hyödyn.

Suurempaa huomiota aihe sai tämän vuoden maaliskuussa, kun Helsingin Jalkapalloklubi kertoi oman toimintansa hyödyttävän yhteiskuntaa lähes 36 miljoonan euron edestä.

HJK ja KuPS olivat mukana Uefan hankkeessa jo pilottivaiheessa, samoin kuin suomalaisseuroista myös Seinäjoen Jalkapalloklubi, Tampereen Ilves ja Vantaan Jalkapalloseura.

Pilottivaiheen jälkeen työkalun saivat käyttöönsä kaikki Palloliiton laatujärjestelmään kuuluvat seura, myös Pallo-Iirot.

– Menneessä maailmassa on paljon heitelty lukuja, miten tärkeitä kolmas sektori ja urheiluseurat ovat. Tässä on mallinnustyökalu, joka pystyy kohtalaisen hyvin määrittelemään toiminnan todelliset arvot, Pallo-Iirojen toiminnanjohtaja Janne Koivisto luonnehtii.

Ammattilaistoiminta rajattu pois luvuista

Luvut perustuvat vuoden 2019 tilanteeseen. Niiden mukaan jalkapallon vaikuttavuus koko Suomessa on 1,25 miljardia euroa.

Ja kaiken lisäksi mallinnuksesta on rajattu pois ammattilaisjalkapallo. Pallo-Iirojen kohdalla luvuissa eivät ole mukana miesten tai naisten edustusjoukkueet.

– Näin siksi, että olisimme vertailukelpoisia muiden kanssa. Tarkoitus on peilata junioritoiminnan vaikutuksia, Koivisto painottaa.

Uefa on tehnyt mallinnuksen yhdessä kolmen eri yliopiston kanssa. Mukana projektissa ovat olleet Sheffieldin, Malmön ja Etelä-Tanskan yliopistot.

Yhteistyökumppaneina ja asiantuntijoina Uefa on käyttänyt WHO:ta, OECD:tä ja Euroopan unionia.

– Tämä on Uefan projekti ja se on tehty jalkapallolle, mutta kaikkien urheiluseurojen arvo on valtava, Koivisto näkee.

– Yhtä lailla tämä ei ole mikään seurojen välinen kilpailu, vaan kaikkien raumalaisten toiminta on arvokasta, ja tämäkin mittaus ilmentää sitä.

Terveydelliset hyödyt Iiroilla isoimmat

Pallo-Iirojen laskennallinen reilun yhdeksän miljoonan arvo on mallinnuksessa purettu kolmeen palaseen.

Raumalaisseuran sosiaaliseksi hyödyksi lasketaan 1,782 miljoonaa, taloudelliseksi hyödyksi 2,683 miljoonaa ja terveydelliseksi hyödyksi 4,79 miljoonaa.

– Terveydellisten hyötyjen osuudesta olen henkilökohtaisesti eniten innoissani. Tässä on monen asiantuntijan suusta tullut, että urheilulla on vaikutusta. Nyt me pääsemme edes vähän sanomaan, miten paljon sitä on, Koivisto iloitsee.

– Ja on tuo luku mikä tahansa, se on aika kova juttu, että urheilulla pystytään osoittamaan olevan vaikutusta mielenterveyteen.

Terveysvaikutuksiin on luettu sydän- ja verisuonitautien ehkäiseminen, mielenterveys, ikääntyminen ja koettuun hyvinvointiin.

Negatiiviset vaikutukset puolestaan on huomioitu loukkaantumisten aiheuttamien kustannusten muodossa.

– Hyvä huomio on se, että urheiluseurojen merkitys on ennaltaehkäisevä. Jos henkilö tai asia on rikki, tarvitaan asiantuntijoita. Urheilu voi vain ehkäistä ennalta, Koivisto luonnehtii.

– Korostan, että tämä ei mitenkään korvaa lääkäreiden tai psykologien merkitystä. Meidän tehtävämme on tuottaa ennakoivasti hyvinvointia.

Pallo-Iirojen toiminnanjohtaja Janne Koivisto on ylpeä seuransa SROI-luvuista. Kuva: Juha Sinisalo

Hyvinvoinnista ollaan valmiita maksamaan

Koettu hyvinvointi puolestaan perustuu tutkimukseen, jossa on selvitetty ihmisten halua maksaa, jotta hän pääsisi kokemaan tietyn fiiliksen.

Pallo-Iirojen kohdalla luku on peräti 1,98 miljoonaa euroa.

– Jos puhutaan ahdistuksesta tai masennuksesta, niin aika moni ihminen pystyy konkreettisesti kokemaan, miten liikunta vaikuttaa, jos vähän harmittaa, Koivisto huomauttaa.

– Tästä voidaan todeta, että koettu hyvinvointi on aika arvokas asia.

Mallinnuksessa sosiaalisten hyötyjen alle lasketaan vapaaehtoistyön arvo suhteutettuna siihen, että samat työt hoidettaisiin ostopalveluina, sekä oppismistulosten paraneminen joukkue- tai ryhmäliikunnassa.

Taloudelliset hyödyt puolestaan jaetaan olosuhteisiin, perheiden jalkapalloon käyttämään rahaan sekä työllisyysvaikutukseen olosuhteita rakennettasessa.

Uefan laskelmien mukaan Pallo-Iirojen olosuhteet ovat 119 000 euron arvoiset ja niiden kautta työllistyy 104 ihmistä.

– Omia olosuhteita meillä ei ole, mutta kiitos Rauman kaupungin, meillä on hyvät olosuhteet. 104 henkilöä puolestaan liittyy olosuhteisiin, Koivisto selventää.

Pelireissujen ruuat mukana taloushyödyissä

Selvästi suurimman siivun taloudellisista hyödyistä nappaa jalkapallon harrastamiseen käytetty raha. Se on Pallo-Iiroilla 2,56 miljoonaa euroa.

Siihen kuuluvat esimerkiksi varustehankinnat, lisenssi- ja kuukausimaksut, matkakulut ja ruokailut.

– Eli jos joukkue on Jyväskylässä pelireissulla ja perhe käy Vaajakosken ABC:llä syömässä, se näkyy tässä luvussa, Koivisto kertoo.

Hän myöntää, että asiat eivät ole yksiselitteisiä. Perheiden pitäisi esimerkiksi joka tapauksessa syödä, vaikka eivät pelireissuille lähtisikään.

Toisaalta jos lapselle hankitaan seuran tuulitakki, sitä voi käyttää muutenkin kuin jalkapallon yhteydessä ja jonkun toisen takin voi jättää ostamatta.

Toiminta paljon muutakin kuin pelkkää jalkapalloa

Pallo-Iiroilta mallinnukseen on otettu mukaan säännöllisesti toiminnassa mukana olevat.

Käytännössä se tarkoittaa pelipassipelaajia sekä vähintään kolme kuukautta yhtäjaksoisesti seuran toimintaan osallistuneita.

Toiminta ei kuitenkaan rajoitu pelkkään jalkapallon joukkuetoimintaan.

– Se on se syy, miksi tuo luku on meillä noin iso. Joukkuetoiminta tuo meillä hyvän alun, mutta kun katsoo terveyspuolelle, isommat vaikutuset tulevat muualta, Koivisto toteaa.

– Siellä meillä on Iirolandiaa, aikuisten harrasteliikuntaa ja vaikka mitä. Se on poikkeuksellisen suurta moneen muuhun nähden, kun puhutaan jalkapallon sisällä.

Esimerkiksi porilaisten jalkapalloseurojen eli FC Jazzin, Musan Salaman ja Toejoen Veikkojen yhteenlaskettu SROI-arvo on 17,42 miljoonaa euroa.

Myös espoolaiset seurat julkaisivat lukunsa yhteisesti ja päätyivät 49,6 miljoonaan.

Isoista suomalaisseuroista esimerkiksi Vaasan Palloseuran luku on 6,3 miljoonaa, Seinäjoen Jalkapalloklubin 6,24 miljoonaa ja Valkeakosken Hakan 3,76 miljoonaa.

– Kyllä tuo 9,26 miljoonaa on summa, josta voi olla aika ylpeä, Koivisto myöntää.

Urheiluseuratoiminnalle tuli konkreettinen arvo

Ylpeä oli omistaan myös Kuopion Palloseura. Kun se ensimmäisenä suomalaisseurana kertoi SROI-luvuistaan, se vei tiedotustilaisuuden Kuopion valtuustotaloon.

– Vaikka nyt puhutaan jalkapallosta, tämä antaa kaikille seuroille merkitystä. Tämä näyttää, että seuroilla on vaikuttavuutta yhteiskunnassa, Koivisto sanoo.

–Tässä ei ole kuin yksi ongelma. Olen aina sanonut, että urheiluseuratoiminta on mittaamattoman arvokasta. Nyt Uefa vei sen lausunnon pohjat.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut