Patrik Laineen NHL-unelma todella lähellä – tällaista kevättä se vaatii

Patrik Laine.
Patrik Laineen Winnipeg Jets on kovaa vauhtia matkalla kohti pudotuspelejä. Kuva: Adam Bow / All Over Press

Kiekkoareena arvioi, mitkä joukkueet ovat vahvoilla läntisen konferenssin pudotuspelitaistelussa, kun kausi kääntyy kevätkaudelle. Lähtötilanne syyskauden jälkeen on kuvattuna alla (kuvakaappaus, nhl.com).

NHL:n läntisen konferenssin sarjataulukko.

Suuntaa-antavana pisterajana pudotuspelipaikalle on pidetty 95 pistettä. Suluissa on saldo, jolla kyseessä oleva joukkue 95 pisteeseen päätyisi (voitot-tappiot-tappiot jatkoajalla tai voittomaalikilpailussa).

Varmat pudotuspelijoukkueet, jos ihmeitä ei tapahdu

Nashville Predators (95 pisteeseen vaaditaan: 24-23-0)

Ei mitään epäselvyyksiä. Ei tarvitsisi voittaa kuin 50 prosenttia lopuista otteluista. Nykyvireellä ja ennen kaikkea joukkueen kollektiivisella laadulla on erittäin vaikea nähdä taantumista lähellekään tuollaisia lukemia. Saa päinvastoin nostella keväällä jo vähän jalkaa kaasulta ja ladata akkuja toiseen perättäiseen pitkään playoff-rypistykseen.

Ryan Ellis.
Nashville Predators on vielä saamassa Ryan Ellisin takaisin sairastuvalta. Kuva: NHL

St. Louis Blues (95 pisteeseen vaaditaan: 23-20-1)

Ei aivan yhtä varma kortti kuin Nashville, koska kärsii taas loukkaantumisista. Peräpää on kuitenkin niin laadukas, ja viisikkopelisapluuna niin vahvasti selkäytimessä, että romahdusta turha odottaa. Bluesia on niin vaikea voittaa, että jo pelkästään tasapelipisteiden avulla 95 pistettä on lähes varma. Siihen riittää nimittäin myös esimerkiksi saldo 20-17-7 lopuista otteluista, mikä tuo pelivaraa.

Los Angeles Kings (95 pisteeseen vaaditaan: 23-21-1)

Kings on viime vuosina tullut tunnetuksi niin ailahtelevana joukkueena, että 47 pisteen raapiminen lopuista otteluista ei ole sinänsä varmaa. John Stevensin tekemät pelitavalliset viilaukset, ja etenkin Darryl Sutterin aikaa paremmin hengittävä ilmapiiri takaavat luotettavuuden. Kings on pelannut niin vahvaa viisikkopeliä, ja joukkueella on niin vahvat johtavat pelaajat, että tarvittavat pisteet saadaan kokoon vaikka väkisin.

Tyrkyllä kuplan sisäpuolelle

Vegas Golden Knights (95 pisteeseen vaaditaan: 23-24-1)

Kevätkauden kuumin kysymys kuuluu, jaksaako laajennusjoukkue loppuun asti. Siihen on olemassa vahvat perusteet, kuten tässä artikkelissa kävin läpi. Vegasin syksy on ollut niin uskomatonta lentoa, että kone saa alkaa jopa yskiä keväällä. 50 prosentin voittoprosenttikaan ei kuitenkaan tule ilmaiseksi, jos seinä alkaa nousta vastaan. Tammikuu näyttää suuntaa, mutta todennäköisyydet ovat jo Vegasin puolella.

James Neal.
James Neal on Vegasin ykköspyssy. Kuva: NHL

Winnipeg Jets (95 pisteeseen vaaditaan: 24-20-1)

Samat sanat kuin Vegasin kohdalla: mikään ei ole vielä varmaa, mutta Jets on pelannut syksyllä itsensä niin hyvään asemaan, että pudotuspelipaikan menettäminen olisi jo valtava pettymys. Loppusyksystä kone on alkanut vähän yskiä, mutta etenkin pakistossa ja kärkiketjuissa on niin paljon laatua, että 25 voittoa pitäisi olla otettavissa. Avain onneen on ollut ja on jatkossa viime kautta kurinalaisempi viisikkopelaaminen.

Anaheim Ducks (95 pisteeseen vaaditaan: 27-17-1)

Ducks on kärsinyt ylivoimaisesti eniten loukkaantumisista tämän kauden sarjassa. Loukkaantuneena eivät ole olleet ketkä tahansa, vaan ne kaikkein tärkeimmät pelaajat. Ryan Getzlaf on jo palannut kaukaloon, ja kun Ryan Kesler palaa, Ducks on monta pykälää vaarallisempi joukkue. Loppukauden täytyy mennä aivan putkeen, mutta laatu riittää. Kilpailee ainakin Pacificin kolmospaikasta ja wild card -paikoista.

Dallas Stars (95 pisteeseen vaaditaan: 26-19-0)

Ken Hitchcockin muutosprosessi ei ole tapahtunut kasvukivuitta, mutta suunta on oikea. Paljon kertoo se, että alkukaudella Starsia hapettanut erikoistilannepelaaminen on romahtanut, mutta silti pisteitä on tullut kiihtyvään tahtiin. Kun erikoistilanteet vielä tukevat koko ajan kohentuvaa viisikkopelaamista, Stars on vaarallinen. Kaiken järjen mukaan vahvin ehdokas wild card -paikoille – vähintään.

Edmonton Oilers (95 pisteeseen vaaditaan: 29-16-1)

Koko NHL on koko ajan odottanut, koska Oilersin nousu alkaa. Orastavia merkkejä näkyy koko ajan enemmän, eikä Andrej Sekeran paluu ainakaan pienennä optimismia. Pelaamiseen on löytynyt siitä alkukaudella puuttunutta tasapainoa, minkä ansiosta vaadittu rekordi ei tunnu enää mahdottomalta. Ei kestä enää monta loukkaantumista, mutta terveenä pysyessään yhä vahva kandidaatti kevään karkeloihin.

En ostaisi vielä serpentiiniä

San Jose Sharks (95 pisteeseen vaaditaan: 26-21-1)

Syksy ei ole ollut mitenkään maaginen, mutta muun Pacific-divisioonan nukkuessa ruususen unta Sharks on pelannut itsensä vahvaan asemaan ajatellen ainakin divisioonansa kolmospaikkaa. Sharksin riskittömässä pelitavassa avausmaalin merkitys on ollut hyökkäyspelin kannalta jopa ylikorostuneen suuri. Puolustuspeli on ollut niin tiivistä, että kaikki mahdollisuudet vaadittiin voittokulkuun ovat olemassa. Varmaa se ei ole.

Chicago Blackhawks (95 pisteeseen vaaditaan: 28-19-0)

2010-luvun mahtiseura on ollut jopa yllättävän korostuneesti putkijoukkue syksyllä. Parhaimmillaan Blackhawks on muistuttanut menestysvuosiensa Blackhawksia, mutta huonoimmillaan se on ollut selkeästi heikompi. Tunkua jatkopaikoille on – varsinkin, jos yksikään Centralin kovasta kärkikolmikosta ei romahda. Paljon on kiinni siitä, pystyykö menestysvuosien ydinrunko rytminmuutokseen – muutkin kuin Patrick Kane.

Corey Crawford.
Maalivahti Corey Crawford on pitänyt Chicago Blackhawksin playoff-haaveita yllä syksyllä. Kuva: NHL

Minnesota Wild (95 pisteeseen vaaditaan: 28-18-0)

Tuttu tilanne 2010-luvulta, pois lukien viime kausi: jo joulukuun lopulla on tiedossa, että pudotuspelipaikasta tapellaan aivan viimeisille kierroksille asti. Käänteentekevää yksilötaitoa on niin vähän, että Wild joutuu painamaan joka voiton eteen rajoitinta vastaan. Se on raskasta. On rimpuillut hyvin loukkaantumissumassa, mutta suuri vaara on olemassa, että rimpuilu jää terveempänäkin vajaaksi.

Calgary Flames (95 pisteeseen vaaditaan: 28-18-0)

Viime kaudella Flames nousi keväällä pitkähköltä takamatkalta pudotuspeleihin. Nyt ollaan kuitenkin taas samassa tilanteessa, ja samanlaisen keväthurmoksen löytäminen on herran hallussa. Viisikkopelaamisen rakenne on huojuvaa, eikä se pelaajamateriaalikaan niin laadukasta ole, että 95 prosentin pelillä tarvittavat pisteet tulevat. Hurmosvaihteen varassa, minkä takia ei ole lähellekään kilpajuoksun kärkihevosia.

Varmasti ulkona, jos ihmeitä ei tapahdu

Colorado Avalanche (95 pisteeseen vaaditaan: 29-18-0)

29 voiton raapiminen 47 ottelusta ei ole missään nimessä mahdoton tehtävä, mutta Colorado Avalanchelle se on sitä. Joukkueessa on ykkösketjun takana niin vähän laatua, että noin rajusti voitollinen rekordi on sula mahdottomuus – etenkin, kun pisteet ovat kevättä kohti mentäessä koko ajan tiukemmassa.

Mikko Rantanen.
Mikko Rantasen merkitys on suuri Colorado Avalanchelle. Kuva: NHL

Vancouver Canucks (95 pisteeseen vaaditaan: 30-15-0)

Canucks pelasi niin raikkaan syksyn, että ihannetilanteessa kaikkien tähtien osuessa kohdilleen 30 voiton saalistaminen ei edes olisi aivan mahdoton rasti. Canucks on kuitenkin kaukana ihannetilanteesta, sillä siltä puuttuu yli kentällisen verran avainpelaajia. Asemat romahtaneet loukkaantumissuman takia joulukuussa.

Arizona Coyotes (95 pisteeseen vaaditaan: 37-7-0)

Ei tarvinne lisäselvityksiä. Arizonalla on kohta mennyt jo matemaattinenkin mahdollisuus 95 pisteeseen.

Lisää aiheesta

Tässä ovat NHL:n syyskauden suomalaiset sankarit ja konnat – ”Vallanvaihdos on tapahtumassa!”

Tässä ovat NHL:n syyskauden kauniit ja rohkeat – Aleksander Barkov noussut NHL:n raskaaseen sarjaan!