Pelaajayhdistys tuomitsee ryhmäharjoittelun – Lukko pohtii oman salin käyttöä

Joukkueenjohtaja Mika Kuosmanen painottaa, että tarkoitus on auttaa pelaajia, eikä patistaa heitä harjoittelemaan terveyden tai määräysten kustannuksella.

| Päivitetty

Suomen Jääkiekkoilijat ry lähetti keskiviikkona pelaajien ja liigaseurojen tiedoksi tiukkasanaisen kirjeen. Pelaajayhdistys ei suhtaudu suopeasti siihen, että liigakiekkoilijoille järjestettäisiin ryhmäharjoittelua, kun he palaavat ensi viikolla harjoitusvapaaltaan.

– Pelaajayhdistys ei pyri estämään harjoittelua, mutta odotamme, että Liiga ja liigaseurat ymmärtävät asian vakavuuden ja järjestävät valvotun harjoittelun etäharjoitteluna, todettiin kirjeessä, jonka olivat allekirjoittaneet puheenjohtaja Sean Bergenheim ja toiminnanjohtaja Jarmo Saarela.Ryhmäharjoittelu nousi tapetille jalkapallon puolella tiistaina, kun Yle uutisoi, että HJK:n ja HIFK:n liigapelaajia on kokoontunut harjoittelemaan yli 10 hengen ryhmiin Töölön kentälle.

Hallitus on kieltänyt yli 10 hengen kokoontumiset ja kehottanut välttämään lähikontakteja koronaviruksen leviämisen estämiseksi ja hidastamiseksi.

Jo aiemmin otsikoihin oli noussut junioreiden harjoittelu liiankin isoissa ryhmissä ja läheisissä tunnelmissa.Liigapelaajilla on myös esimerkin rooli.

Niinpä pelaajien toiminnan tuomitsivat sivustakatsojat niin oikeassa elämässä kuin sosiaalisessa mediassakin. Vaikka pelaajat ovat vuosilomilla ja harjoittelevat omatoimisesti, myös pelaajien seurat esittivät julkisen paheksuntansa pelitreffeille.

Hallituksen linjaus jättää kuitenkin seuroille mahdollisuuden järjestää harjoittelua pienemmissä ryhmissä, mitä puolestaan osa jääkiekon liigaseuroista on puntaroinut.

Länsi-Suomen tietojen mukaan ainakin HIFK olisi suunnitellut kyseenalaisia harjoituksia, jossa kahdeksan pelaajaa kerrallaan kävisivät jäällä tai punttisalilla.

Ainakin Kuopion KalPa, Oulun Kärpät ja Vaasan Sport ovat taas seuroja, jotka ovat päättäneet, että pelaajat treenaavat yksikseen omilla ohjelmillaan.

Rauman Lukko on yksi seuroista, joka miettii vielä jonkinlaisen ryhmäharjoittelun järjestämistä.

Joukkueenjohtaja Mika Kuosmanen painottaa, että tarkoitus on auttaa pelaajia, eikä patistaa heitä treeneihin terveyden tai määräysten kustannuksella.

– Pelaajat ovat kokeneet ongelmalliseksi, että eivät pääse harjoittelemaan tehokkaasti. Olemme pohtineet, mikä olisi tässä tilanteessa turvallista ja järkevää, Kuosmanen kertoo Länsi-Suomelle.

Lenkkipolulla ja kotona voi treenata monenlaista, mutta olohuoneessa tai yksiössä on vaikeaa ladata tankoon 200 kiloa rautaa.

Lukolla on oma kuntosali. Jos kaupunki näyttää vihreää valoa, siellä harjoittelu olisi mahdollista järjestää vaikkapa neljälle pelaajalle niin, että jokaisella olisi oma suorituspaikka.

Ennen uuden ryhmän saapumista paikat desifioitaisiin välissä hyvin. Omalla salilla treenaaminen olisi turvallisempaa kuin yleisellä kuntosalilla.

– Ryhmät täytyisi muodostaa siksi, että päivästä loppuu tunnit kesken, jos jokainen pelaaja kävisi yksitellen harjoittelemassa, Kuosmanen huomauttaa.

Liigaseurat ovat tavanneet aloittaa harjoittelun huhti-toukokuussa fysiikkatesteillä. Lukko pohtii, saisiko jollain järjestelyllä testattua 1–2 pelaajaa kerrallaan.

– Testit tehdään, että pelaajat näkisivät, mitä osa-alueita omatoimisessa harjoittelussa kannattaa lähteä työstämään, Kuosmanen toteaa.

Jäätä Rauman jäähalleissa ei tällä hetkellä ole. Kiire jäällä tai kunnonkohotuksella ei vielä olekaan, sillä normaalitilanteessa liigapelit alkaisivat vasta viiden kuukauden päästä.

 – Emme me tässä tilanteessa laita ketään pelaajaa esimerkiksi muuttamaan Raumalle sen takia, että pitäisi osallistua näihin saliharjoituksiin tai testeihin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut