Pelastava jääkiekko

Sain kunnian haastatella raumalaisen jääkiekkoilun ehdottomien legendojen joukkoon lukeutuvaa Risto "Rike" Kaitalaa SM-liigan Alumnin julkaisemaan Legendat-lehteen. Yhteinen hetkemme Riken kanssa palautti mieleen muistoja yöstä, jolloin jääkiekko pelasti sananmukaisesti hänen henkensä.

Elettiin kesää 1979, kun porilainen pikkurikollinen Jarmo Koskinen nousi koko kansan tietoisuuteen "Kanali-Koskisena". Koskinen, joka nyttemmin tunnetaan nimellä Roi Vataja, tappoi yhden yön aikana Raumalla kaksi miestä ja lähellä oli, ettei Rike Kaitalasta tullut kolmas uhri.

Rike kertoi haastattelussamme, miten Koskinen oli ensin iskenyt häntä takaviistosta ohimoon ja sen jälkeen jatkanut pahoinpitelyä potkimalla. Uhrinsa kädestä hän repäisi kellon irti. Siinä vaiheessa yksi Koskisen seurueessa olleista tunnisti Riken entiseksi valmentajakseen ja Suomen mestariksi. Pahoinpitely loppui ja Rike sai vielä kellonsakin takaisin.

Elämä on heitellyt ujoksi ja herkäksi mieheksi tunnettua Risto Kaitalaa tavalla, jota kaikki eivät olisi kestäneet. Rike on kuitenkin kestänyt ja minun on näin julkisesti ilo kertoa teille hyvät raumalaiset, että tänään Rikelle kuuluu hyvää. Pullon henki on pysynyt poissa ja pappa jaksaa iloita lastenlastensa varttumisesta.

Ilolla kerron senkin, että kiitos Lukkoa niin pelaajana ja valmentajanakin kannatelleen Riken nostamisesta jaloilleen kuuluu ennen muuta hänen vanhoille pelikavereilleen. Ilman Bruutta Walleniuksen, Eetu Rastion ja kumppanien tukea karu elämä olisi voinut saattaa loppuun sen, mitä Kanali-Koskinen 35 vuotta sitten yritti.

Keskustelin Riken tarinasta toisen suuren maalivahdin eli Kari Takon kanssa. Hän paljasti, että vanhojen pelikaverien verkosto on tehnyt Vellu Ketolan johdolla tosissaan töitä myös Porissa. Takon ääni hiljeni hänen puhuessaan jo edesmenneistä ystävistään ja pelikavereistaan Arto Javanaisesta ja Harry Nikanderista, heitä eivät ystävät pystyneet enää ylös nostamaan.

Nykyisin paremmin Pyhämaan mökillään kuin Porin kodissaan viihtyvä Takko nosti Rauman Lukon ehdoitta yhden alkavan SM-liigan kovimmista ennakkosuosikeista. Hänen kokemuksensa mukaan Ville Nieminen ja erityisesti Janne Niskala ovat ne palaset, joiden kanssa Lukko voi mennä päätyyn asti. Niskalan paluuta kotikaukaloon Takko nimitti viestiksi, joka kertoo Lukon olevan liikkeellä tosissaan.