Pelataan vaikka aamuun asti!

– Rangaistuslaukauskisa on aina herkkua yleisölle. Mutta hienoa on, ettei niitä vedetä pudotuspeleissä, sanoi Tapparan päävalmentaja Jukka Rautakorpi muutama viikko sitten Äijänsuolla.

Tappara oli juuri napannut lisäpisteen Lukolta voittomaalikisassa, jossa katsojia viihdytettiin 24 rankkarilla. Pelaajat kokeilivat kaikkia kikkojaan, kunnes konkari Ville Nieminen pamautti ratkaisun lujalla lämärillä.

– Pilkut ovat aina enemmän tai vähemmän arpapeliä, sanoi HIFK:n päävalmentaja Pasi Sormunen Äijänsuolla tammikuussa.

Hänenkin joukkueensa oli juuri voittanut Lukon rankkarikisassa Joakim Erikssonin maalilla. Sillä kertaa herkkua tarjoiltiin 22 laukauksen verran.

SM-liigan pisimmissä rankkarikisoissa Lukko on ollut toisena osapuolena. Kaikkein pisin, 28 yritystä, tahkottiin Äijänsuolla 2005. HPK:n Vladimir Sicak teki voittomaalin.

Toiseksi pisin pilkkukisa, 26 laukausta, vedettiin viime kaudella Espoossa. Lukon Kris Beech luritti voittomaalin.

Lukko menetti


monta pistettä

Voittomaalikisoissa Lukko on menettänyt tällä kaudella monta pistettä. Tappioita on jo kuusi. Kaksi kotona ja neljä vieraissa.

Lukko on voittanut vain kaksi rankkarikilpaa. Mikkel Bödkerin maaliin taipui Raumalla Jokerit, Jarkko Kauvosaaren osumaan niin ikään Raumalla JYP.

Lukon pelaajille arvatenkin passaa, että play off -kiekossa voittomaali tehdään aina pelaamalla.

Pisin jatkoaika


yli tunnin!

SM-liigan runkosarjassa mennään jatkoajalle, jos peli on normaalin 60 minuutin jälkeen tasan. Ellei voittomaalia synny viidessä minuutissa, haetaan ratkaisu rangaistuslaukauksilla.

Pudotuspeleissä pelataan, 20 minuutin erä kerrallaan, teoriassa vaikka aamuun asti. Toistaiseksi pisin jatkoaika on kestänyt reilun tunnin.

Helsingin jäähallin valotaulu näytti aikaa 124.41, kun Ilveksen Jani Nikko onnistui tekemään ottelun ainoan maalin keväällä 2001 IFK:ta vastaan.

Tuomainen päätti pisimmän

Yli sadan minuutin on pelattu kaikkiaan viidessä ottelussa. Kärpät väänsi keväällä 2010 maratonmatsin sekä Bluesia että Jypiä vastaan. Silloin raumalaisvahti Tuomas Tarkki torjui yhdessä ottelussa 71 laukausta.

Lukon historian pisin ottelu päättyi ajassa 101.49. Silloin Miikka Tuomainen viimeisteli 3–2-voittomaalin neljännesfinaalissa HIFK:ta vastaan kaksi vuotta sitten Helsingissä.

Vieraissa Lukko on voittanut vain kaksi pudotuspeliä jatkoajalla. Se toinenkin raumalaisittain riemukas voitto irtosi 3–2-lukemin Helsingin hallissa. Shayne Toporowski upotti IFK:n neljännesfinaalissa 2005.

Vieraissa Lukko on hävinnyt viisi jatkoaikapeliä.

Nämä maalit muistetaan

Kotiotteluissa statistiikka näyttää edellä kerrotun peilikuvalta. Viisi voittoa ja kaksi tappiota pudotuspelien jatkoajoilla.

Äijänsuon voittomaaleista muutama muistetaan hyvin.

Kari Jalonen teki 3-2-voittomaalin pronssiottelussa 1994 Tapparan verkkoon.

Joni ”Magnum 44” Lehto 4–3- ja 2–1-voittomaalit neljännesfinaaleissa 1995 Kiekko-Espoota vastaan.

Juha Riihijärven 2–1-maaliin päättyi neljännesfinaali Lukko–HIFK maaliskuussa 1996.

Tuorein tapaus on keväältä 2006. Petri Lammassaari laittoi laatan Ilveksen rysään villi kortti -kierroksen ottelussa.