Perinteisen lajin uuden tulemisen puolesta – "Me lähdimme nyt luomaan Raumalle painonnostokulttuuria"

Kuusi raumalaisnaista harmitteli hetken, ettei paikkakunnalla ole painonnostoseuraa ja päätti sitten perustaa Rauma Liftingin.

| Päivitetty

Raumalla ja Porissa on pitkät voimailuperinteet, mutta toisistaan poikkeavat. Raumalla valtalaji on vuosikymmeniä ollut voimanosto, joka koostuu penkkipunnerruksesta, jalkakyykystä ja maastavedosta.

Porissa taas massoja on kerännyt olympialaji painonnosto, jossa karhukaupungin urheilijat ovat ponnistaneet olympiamitaleille saakka.

Raumalla ei varsinaisesti ole ollut edes painonnostoseuraa. Rauman Työväen Urheilijoihin tosin perustettiin vuonna 1962 painonnostojaosto, mutta jo vuotta myöhemmin se sulautui seuran voimailujaostoon.

Sen jälkeenkin RTU:n urheilijat toki painonnostolavoille nousivat.

Viime vuosina Rauman painonnostokulttuuri on ollut yksittäisten, usein muilta paikkakunnilta kaupunkiin muuttaneiden urheilijoiden harteilla.

Kuusikko halusi raumalaisen seuran

Tytti Parjanen, Nina Mäkinen, Sari-Anna Salonen, Alisa Lahdenperä, Anne Porkola ja Anu Suominen halusivat kuitenkin asioiden muuttuvan. Kuudestaan he perustivat Raumalle painonnostoseuran.

Rauma Lifting näki lokakuun lopussa päivänvalon.

– Tilanne on ollut se, että täällä ihmiset ovat edustaneet Porin Puntti-Karhuja, kun ovat käyneet kisaamassa. Nuorille se on ollut haastavaa, uuden seuran puheenjohtajaksi ryhtynyt Parjanen kertoo.

Myös hän on aiemmin edustanut Puntti-Karhuja.

– Itse olen innostunut painonnostosta crossfitin kautta. Yritin löytää Raumalta seuraa ja totesin, että mun pitää lähteä Poriin. Ajattelin, että mitä ihmettä. Sitten tutustuin Tyttiin, Lahdenperä muistelee.

– Ja mä en ole tutustunut crossfitin kautta, Parjanen tokaisee ja jatkaa:

– Mutta raja hämärtyy koko ajan, koska toiminnallinen urheilu on nykyään Suomen Painonnostoliiton alaista toimintaa.

Savonen ja Törmä heti kunniajäseniksi

Uuden seuran perustamisessa oli näppinsä pelissä myös maajoukkuevalmentaja Arto Savosella, joka on toiminut muun muassa Parjasen valmentajana ja pitänyt Raumalla harjoituksia.

Savonen on myös toinen Rauma Liftingin kahdesta ensimmäisestä kunniajäsenestä. Se toinen on Heimo Törmä.

 – Puntti-Karhut on hyvä ja voimakas seura, eikä meillä ole mitään tarkoitusta lähteä heitä haastamaan. Me lähdimme nyt luomaan Raumalle painonnostokulttuuria, Parjanen luonnehtii.

– Rauma on ollut pieni väliinputoaja, kun toisella puolella on ollut Pori ja toisella Turun vahvat seurat, Mäkinen huomauttaa.

Crossfitin kautta painonnostolavoille

Vaikka perustajajäsenet ovat kaikki naisia, kuusikko ei ole lähtenyt luomaan naisten urheiluseuraa. Toimintaa ei myöskään ole sidottu mihinkään tiettyyn saliin.

Nina Mäkinen on pyörittänyt lasten ja nuorten painonnostokouluja jo pari vuotta, ja hän on ehtinyt itsekin kertaalleen rikkoa painonnoston SM-tulosrajan.

– Vaikka Tytti sanoi, että hän ei ole tullut painonnostoon crossfitin kautta, niin crossfit on ollut niin pinnalla jo kymmenen vuotta, että se on vaikuttanut jo suomalaiseen painonnostoonkin, hän toteaa.

Parjanen nyökyttelee hyväksyvästi.

– Crossfitin kautta on tullut tosi kovia painonnostajia edustamaan Suomea, hän toteaa.

Anni Vuohijoki jakoi ohjausoppeja

Rauma Liftingin puuhanaiset ovat päässeet jo imemään oppeja suoraan lajin kotimaiselta huipulta, sillä euralaistaustainen olympianostaja Anni Vuohijoki on käynyt vetämässä ohjaajakoulutuksia Raumalla.

Lasten punttikouluissa on edelleen tilaa, ja tammikuun alussa Rauma Lifting käynnistää myös aikuisten punttikoulun.

– Liikkuminen kannattaa aina. Se kannattaa jo terveyden nimissä, Mäkinen huomauttaa.

– Painonnostossa tarvitaan paljon liikkuvuutta, voimaa ja tekniikka, jonka hiominen ei tule koskaan valmiiksi. Lihasvoimaa tarvitaan aina – jos ei nyt, niin 40 vuoden päästä.

Ensimmäiset kansalliset pystyyn tammikuussa

Punttikoulujen tarkoitus ei ole pelkästään tehdä osallistujista kilpaurheilijoita, vaan niissä ajatuksena on asettaa tavoitteet omien kykyjensä mukaan.

Hiljalleen Rauma Lifting kuitenkin käynnistelee myös omaa kilpailutoimintaansa, ja tammikuun puolivälissä on tarkoitus järjestää uuden seuran seurahistorian ensimmäiset kansalliset kilpailut.

– Jostain pitää aloittaa. Kun me kaikki innostuimme, saimme porukan kokoon. Tästä se lähtee, Parjanen ilmoittaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut