Perinteistä värikaaoksiin: Näin NHL-joukkueiden pelipaidat muuttuivat alkavalle kaudelle

NHL:ssä otettiin käyttöön uudet Adidaksen pelipaidat täksi pelikaudeksi. Paitatoimittajan vaihdoksen yhteydessä osa joukkueista uusi ulkoasuaan, osa jatkoi vanhalla, hyväksi todetulla kuosilla.

Keskustelu NHL-joukkueiden peliasuista nousi ajankohtaiseksi kesäkuussa, kun NHL julkisti yhdessä uuden peliasutoimittajansa Adidaksen kanssa tuoreet asukokonaisuudet.

Uusia pelipaitoja mainostetaan kevyiksi, hengittävämmiksi ja vahvemmiksi kuin aiemmin.

Mutta minkälaisia muutoksia paitojen, housujen ja sukkien ulkoasuun tuli uudistuksen myötä?

Ei ainakaan tällaisia. Alla pelipaita, jota suunniteltiin St. Louis Bluesin käyttöön keväällä 1996. Joukkueen valmentajana ollut Mike Keenan kuitenkin kielsi sen käytön, onneksi. Olisiko siinä ollut NHL:n kautta aikain rumin pelipaita:

Merkittävin ero viime kauteen on se, että kolmospaitoja ei tällä kaudella NHL:ssä nähdä.

Pienempänä muotoseikkana mahdollisten helmaraidoitusten malli puolestaan yhtenäistettiin: enää ei nähdä vaakasuoria rantuja, vaan ne kulkevat virtaviivaisesti muotoillun paidan helman mukaisesti.

Osa joukkueista näki paitatoimittajan vaihdoksessa mahdollisuuden uusia brändiään, ja pisti peliasujensa mallia uusiksi. Toiset luottavat perinteisiin, eivätkä tehneet lainkaan muutoksia. Myös välimallin ratkaisuihin päädyttiin.

Esimerkiksi Los Angeles Kingsillä oli viime kaudella käytössään tyylikäs kolmospaita. Harmi, että niitä ei nähdä tällä kaudella:

Kiekkoareena kokosi yhteen peliasujen muutokset joukkue joukkueelta. Mukana on myös pieni arvio pelipaidan näyttävyydestä.

Anaheim Ducks: Ei muutoksia viime kauteen.

Arvio: Makuuni hieman liian värikäs paita, vaikka oranssista pidänkin. Pronssi-oranssi-valkoinen-musta on silti liikaa. 90-luvun laajennusjoukkueen kuosia on modernisoitu useaan otteeseen. Alkuperäisestä Mighty Ducksin mallista on kuljettu pitkä matka kohti Orange Countyn värimaailmaa.

Anaheimissa kokeiltiin joskus tällaistakin vaihtoehtoista mallia:

Arizona Coyotes: Kauluksen väri muuttui molemmissa paidoissa ruskeasta mustaksi.

Arvio: Mustan käyttäminen kolmosvärinä tuntuu olevan ajan henkeä. Muutaman kauden takainen kaksivärinen malli oli mielestäni sopivan tyylikäs. Musta tuo kieltämättä lisäilmettä, mutta malli voisi olla parempikin. Plussaa persoonallisesta pääväristä, vaikka se ei kovin hyvä olekaan.

Phoenix Coyotesin alkuperäisiä pelipaitoja on muuten ikävä:

Boston Bruins: Pelinumeroiden ja nimikirjainten ympärillä oleva reunus muuttui hivenen. Pelisukat muuttuivat eniten: raidoitus muutettiin pelipaidan raidoitusta vastaavaksi ja kotisukkien pääväri vaihtui keltaisesta mustaksi.

Arvio: Bostonissa kunnioitetaan perinteikästä ilmettä, vaikka pieniä muutoksia tuleekin. Mustan osuus lisääntyy hieman, kun keltaisista pelisukista luovutaan ensimmäistä kertaa. Muutos on pieni, mutta haetaanko tällä ”big bad Bruins” -imagoa, vai eivätkö Bruinsin graphic designerit vain pidä keltaisesta? Sinällään peliasut ovat yksinkertaiset ja NHL:n tyylikkäimmästä päästä.

Ylempänä Bruinsin uusi peliasu mustine sukkineen, alempana perinteinen keltainen sukkamalli:

Buffalo Sabres: Paitojen kainaloista poistettiin harmaat läiskät.

Arvio: Sabres on tällä hetkellä ainoa NHL-seura, jolla on pelinumerot paidan rintamuksessa. 00-luvun puolenvälin jälkeisestä lentävästä puhvelisiittiölogosta on onneksi aikaa sitten päästy eroon, ja nykyisin käytössä oleva alkuperäinen logo on tyylikäs. Vuosina 1996-2006 tehtiin nyt harharetkeltä vaikuttava reissu mustaan ja punaiseen. Sinisen sävy on tummentunut vuosien saatossa, mutta nykypaita kunnioittaa hyvin vuonna 1970 NHL:ssä aloittaneen seuran perinteitä.

Jack Eichel teki kevääseen 2026 asti ulottuvan jatkosopimuksen Sabresin kanssa. Kestääkö paitamalli yhtä pitkään:

Calgary Flames: Pelinumeroiden kursiivi poistettiin.

Arvio: Flamesin peliasu on mielestäni liian värikäs. Ilmiötä saattaa korostaa tyyliltään räiskyvä logo, joka kylläkin kontekstista irrotettuna toimii. Vika voi olla allekirjoittaneessakin, mutta jotenkin vain en pidä punaisen ja keltaisen kombinaatiosta (paitsi oranssiksi sekoitettuna). Edes alkuperäinen Atlanta Flamesin kuosi ei sytytä.

Flamesin pelipaitojen numerot ovat nyt suorassa:

Carolina Hurricanes: Musta kolmosväri tuotiin takaisin kotiasuun. Kotipaitojen helmaan lisättiin varoituslipun kuvio. Vierasasua ei muutettu.

Arvio: Muutaman kauden ajan käytössä ollut punavalkoinen kotiasu oli mielestäni hieno ja erottuva. Vain Detroitilla oli sama väritys, mutta Carolinan kuosi poikkesi sopivasti siitäkin. Nyt musta on palautettu. Toisaalta se tuo ilmettä, ja on monen mielestä varmasti parannus. Mutta punaisen, valkoisen ja kolmannen tumman värin yhdistelmä vain sattuu olemaan aika yleinen NHL:ssä. Pelkkä punavalkoinen olisi harvinaisempi.

Musta tuli takaisin Carolinan kotipeliasuun:

Chicago Blackhawks: Ei muutoksia viime kauteen.

Arvio: Vuodesta 1955 lähes muuttumattomana pysynyt malli säilyy. Ylistetyn intiaanilogon käyttö nousee keskusteluun aika ajoin. Maailma on muuttunut, Chicago Blackhawksin pelipaita ei. Piti sitä hyvänä asiana tai ei, on Blackhawksin inkkari logona on ikoninen ja hieno. Sen arvokkuus pysyisi, vaikka logo joskus siirtyisikin historiankirjoihin. Peliasu on kokonaisuudessaan samanlainen klassikko kuin muidenkin original six -seurojen asut.

Klassikko:

Colorado Avalanche: Paluu Avalanchen alkuperäisen kaltaiseen kuosiin yli 15 vuoden jälkeen. Viime kauteen verrattuna myös numeroiden ja nimilappujen fontit muuttuivat.

Arvio: Vihdoinkin! Menestysvuosien kuosi on tullut takaisin – vain menestys odotuttaa. Kotipaita ei ole täsmälleen samanlainen kuin alkuperäinen: violettia ja sinistä erottaa nyt harmaa raita alkuperäisen valko-mustan sijaan. Vieraspaidassakin raita on nyt harmaa.

Coloradon peliasuissa on pientä nostalgiaa:

Columbus Blue Jackets: Pelinumeroiden fontti muuttui paksummaksi ja nimilappujen fontti vastaavasti oheni. Sukkien raidoitus muuttui pelipaitojen raidoitusta vastaavaksi, eli sukat ovat nyt lähes yksiväriset.

Arvio: Yksinkertainen on periaatteessa kaunista. Lähes kokonaan sininen kotipaita lähentelee yksitoikkoista, mutta punaiset housut tuovat kokonaisuuteen särmää. Yksitoikkoisuudesta huolimatta kokosininen on perusteltu valinta, ja siihen on saanut totutella nyt kymmenisen vuotta. Toivottavasti linja pysyy. Vieraspelipaita ei ole vitivalkoinen, vaan siinä on edelleen sininen yläosa. Tavaramerkki alkaa olla sekin.

Sinisessä kotiasussa on yhä vähemmän valkoista. Kuvassa myös Nashville Predatorsin uudistunut valkoinen vierasasu:

Dallas Stars: Ulkoasuun ei muutoksia. Kaulusten sisäpuolella lukee nyt teksti ”Victory Green" (voitonvihreä).

Arvio: Neljä vuotta sitten julkaistut uudet peliasut ja logo ovat pysyneet muuttumattomina. ”Voitonvihreä” (vaiko dollarin-?) väri ei jostain syystä miellytä silmääni. Lähes kaikissa tapauksissa pitäisin vihreävalkoista toimivana yhdistelmänä ja vaatisin mustan kolmosvärin poistamista, mutta tämän vihreän sävyn kanssa mustaa voisi olla enemmänkin. Tai sitten mustan tilalla voisi olla esimerkiksi 70-80-lukujen taitteen Minnesota North Starsista tuttu keltainen.

Miksei Dallas Starsin pelipaita voisi olla tämäntyylinen:

Detroit Red Wings: Ei muutoksia viime kauteen.

Arvio: Mitä tähän voi sanoa? 30-luvulta asti lähes täsmälleen samana pysynyt kuosi säilyy. Red Wingsin punavalkoinen peliasu siipirengaslogoineen on kenties koko liigan historian tyylikkäin.

Detroitin peliasu on perinteistä mallia:

Edmonton Oilers: Oranssista tuli Oilersin kotipaidan väri täksi kaudeksi. Paitojen ja sukkien raidoitus vastaa viime kauden sinistä kotipaitaa. Kolmosväriksi siirtynyt sininen on nyt tummempi laivastonsininen.

Arvio: Ah, oranssi! Hieno väri, ja onhan se muun muassa legendaaristen Haukiputaan Ahmojen ja Vaajakosken Pelikaanien väri. Tummansininen ja oranssi on hyvä yhdistelmä, ja Oilersin kuosi on klassisen tyylikäs.

Oilers käytti jo viime kaudella usein oranssia vaihtoehtoista paitaa:

Florida Panthers: Ei muutoksia viime kauteen.

Arvio: Seura esitteli uuden ilmeensä viime kaudeksi, joten alkavalle kaudelle peliasu säilyy muuttumattomana. Peliasut ovat perustyylikkäät, mutta Floridankin ongelma on kuosin jatkuva päivittäminen. Mikä vika alkuperäisessä mallissa oli?

Tällä kelpaisi painaa nykyäänkin:

Los Angeles Kings: Ei muutoksia viime kauteen.

Arvio: Kingsin mustavalkoinen peliasu hopeanharmaalla sävytettynä alkaa olla jo perinteikäs. Ei huonosti rakennettu perinne siihen nähden, että seura aloitti NHL-taipaleensa räikeällä violetinkeltaisella asukokonaisuudella. Violettia käytettiin mustan, valkoisen ja harmaan ohella myöhemminkin, mutta se häipyi kokonaan vuonna 2013, eikä sitä ole varsinaisesti ikävä.

Kings oli ennen vanhaan räikeämpi:

Minnesota Wild: Kotiasu muuttui täysin. Kotipaidan pääväri vaihtui punaisesta vihreäksi ja sen logoksi otettiin alkuperäinen Wildin logo, joka oli jo vieraspaidassa käytössä. Lisäksi paidan etupuolelle tuli keskelle paksu kermanvärinen rantu. Valkoinen vieraspeliasu pysyi lähes muuttumattomana.

Arvio: Uusi kotiasu on erittäin tyylikäs. Viininpunaisen ja vihreän muodostama kokonaisuus ei miellyttänyt silmääni, ja pidin lähtökohtaisesti aiempaa vihreää kolmospaitaa Wildin hienoimpana.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistökin sai uuden, komean Wild-kotipaidan päälleen harjoitusottelun kiekonpudotusseremoniassa:

Montreal Canadiens: Ei muutoksia viime kauteen.

Arvio: NHL:ää vanhemman seuran pukineet ovat pysyneet melko samanlaisina yli sadan vuoden ajan. Miksipä hyvää tarvitsisi muuttaa? Ainoa joukkue liigassa, jonka kotipaidan kauluksen pienessä NHL-logossa ei lue NHL, vaan LNH – ranskankieliset perinteet ovat kunniassa.

"Habs" luottaa tuttuun linjaan:

Nashville Predators: Sekä koti- että vieraspaidan kuosia on hieman yksinkertaistettu. Vieraspaidan muutos on suurempi, sillä siitä on sininen hävitetty lähes kokonaan ja samalla kullanväriä on lisätty.

Arvio: Kullanväri, joka on kotipaidan väri, on Predatorsin tapauksessa mielestäni aika hirvittävän huono väri. Väristä tulee mielleyhtymiä erinäisiin eritteisiin. Uusi kuosi sen sijaan on miellyttävä sekä koti- että vieraspaidassa. Siksi Predatorsin peliasuste kallistuu siedettävän puolelle.

Nashville Predatorsin uusi asu on yksinkertaisempi:

New Jersey Devils:Sekä koti- että vieraspaidasta poistettiin helman raidoitus ja tilalle tuli ohut musta vahvike helman alareunaan. Hiharaidoitusta muutettiin myös hieman.

Arvio: Muutos on aiheuttanut kohua, sillä helmaraitoihin olivat ehtineet kaikki jo tottua. Niiden puuttuminen on kieltämättä silmiinpistävää. Aika näyttää, saako yleisön paine Devilsin hankkimaan raitansa takaisin. Objektiivisesti katsottuna nykyinenkin paitamalli on hieno.

Helmaraidaton uusi Devils-paita:

New York Islanders:Ei merkittäviä muutoksia viime kauteen, pieni päivitys vieraspaidan kaulukseen.

Arvio: Islandersilla on joskus ollut oranssejakin paitoja, mutta saarelaisten tapauksessa oranssi sopii hyvin elävöittämään päävärejä, sinistä ja valkoista. Nykyinen asustemallisto muistuttaa sinisen sävyä myöten vahvasti Islandersin alkuperäistä, mikä on hyvä asia. Mustaakin on kokeiltu välillä vaihtoehtoisena värinä, mutta mielestäni Islandersin brändi on sinivalko-oranssi. 90-luvun lopun modernisointiyritys uusine logoineen jäi onneksi yritykseksi.

Joku on jo ehtinyt verrata Devilsin uutta paitamallia Islandersin 1990-lopun hirvitykseen:

New York Rangers: Ei muutoksia viime kauteen.

Arvio: Muutamaa kokeilua lukuun ottamatta 90 vuotta on menty lähes samalla mallilla. Vinottain paidan rinnassa kulkeva ”Rangers”-teksti tekee paidasta original six -joukkueidenkin keskuudesta erottuvan. Ehdoton klassikko, joka alleviivaa taas sitä faktaa, että kun on hyvä joskus tehty, on sitä vaikea parantaa.

Tämäkin kolmospaita jää unholaan tällä kaudella:

Ottawa Senators: Numeroiden ja nimilappujen fontti vaihtui. Fontti on nyt sama, joka oli käytössä entisessä kolmospaidassa.

Arvio: Uuden ajan Senators on esimerkki siitä, kuinka nuori seura vaihtaa asukokonaisuuttaan tiheään tahtiin. Miksei voisi tehdä alusta asti hyvää, ja yrittää tehdä siitä perinnettä? Senatorsin kohdalla 90-luvun asusteet olivat vieläpä mielestäni tyylikkäät. Nykyiset pelipaidat ovat niin rumat, että en kehtaa julkaista sitä sanaa, jolla niitä haluaisin kuvailla. Kuvottavuus tosin lieveni hieman numerofontin vaihtumisen myötä. Ai niin, logokin on tosi kummallinen.

Senatorsin pelipaitojen sekasotkua selkeyttää uusi fontti, mutta vain hieman:

Philadelphia Flyers: Ei muutoksia viime kauteen.

Arvio: Vaikka oranssin sävy on kummallisen hailakka, on Flyersin asukokonaisuus hieno. En ole varma, mitä mieltä olen paidan väristä poikkeavista nimilapuista, mutta ainakin ne ovat Phillyn erikoisuus. Miltähän kokonaisuus muuten näyttäisi, jos mustaa väriä ei olisi paidoissa lainkaan?

Erottuvat nimilaput ovat Flyersin tavaramerkki:

Pittsburgh Penguins: Ei muutoksia viime kauteen.

Arvio: Penguins otti syksyllä 2014 käyttöönsä 80-luvulta tutulla värityksellä ja kuosilla varustetun kolmospaidan. Suosio oli suuri, ja lopulta viime kaudella sekä koti- että vieraspaita olivat sitä mallia. Ratkaisu on tuntunut tyydyttävän seuran faneja, ja se tyydyttää minuakin. Ilme on yksinkertainen ja toimiva, eikä muistuta liikaa samanväristä Boston Bruinsin asukokonaisuutta.

Sidney Crosby ja kumppanit nostelivat Stanley Cupia viime kauden päätteeksi perinteisen mallin vieraspaidoissa:

St. Louis Blues: Sinisen kotipaidan pelinumerot muuttuvat keltaisista valkoisiksi ensimmäistä kertaa seuran historiassa.

Arvio: Blues käytti NHL-taipaleensa alussa asuissaan vaaleahkoa sinistä, joka hiukan myöhemmin tummentui. 90-luvun lopussa kuosiin sisällytettiin molemmat. Siitä lähtien kuosi on pysynyt kohtalaisen samana. Helman raidoitus oli vuosia poissa, mutta palasi kolme vuotta sitten. Peliasut eivät säväytä, mutta eivät ärsytäkään.

Bluesin pelipaidoissa on nyt valkoiset numerot:

San Jose Sharks: Sekä koti- että vieraspaitojen olkapäitä koristavat nyt vaihtoehtoiset logot.

Arvio: Tumma turkoosi on hyvä ja muista erottuva väri. Pelipaidan mallilla ei turhia prameilla, ja yksinkertainen on edelleen kaunista. Sharksinkin peliasuja on uudistettu mielestäni liian usein, mutta nykyinen on hyvä ja pysynyt muutaman vuoden samana. Toivottavasti tämä pidetään pitkään.

Alkujaan Sharksin paidoissa oli myös hopeanharmaata:

Tampa BayLightning: Vieraspaidasta poistettiin logon yläpuolelta teksti ”Tampa Bay”. Kotipaidassa sitä ei ollut aiemminkaan. Tällä kaudella paitoja koristaa myös seuran 25-vuotisjuhlaplakaatti.

Arvio: Paidat ja sukat ovat yksinkertaiset ja täysin sinivalkoiset. Omaleimaisuutta tuo housuissa oleva salamakuvio. Tampa on luopunut nyt kokonaan kolmosväristään mustasta. Mielestäni ratkaisu toimii. Seikkailu 90-luvun futurismia tavoittelevista kuoseista on päätynyt tähän. Onko näin yksinkertainen peliasu lopullinen ratkaisu? Vanhemmilla seuroilla vastaava toimii.

Tampan sinivalkoinen peliasu on tyylikäs:

Toronto Maple Leafs: Ei muutoksia viime kauteen.

Arvio: Maple Leafs on siitä erikoinen original six -joukkue, että sen peliasun kuosi ja jopa logo on muuttunut useaan kertaan vuosien varrella. Sinivalkoisuus ja vaahteranlehti ovat kuitenkin pysyneet. Nykyinen paitamalli ja logo otettiin käyttöön viime kauden alussa, joten oletettavasti se säilyy vielä pitkään. Samanlainen yksinkertainen resepti kuin Tampa Bay Lightningilla, mutta moninkertaiset perinteet.

Toronton NHL-seuran nimi oli alkujaan St. Pats. Vasta Maple Leafsiksi vaihtumisen myötä värit muuttuivat nykyiseen sinivalkoiseen:

Vancouver Canucks: Pelisukkien raidoitus muutettiin paitoja vastaaviksi.

Arvio: Canucksin peliasujen historia on… no, kirjava. Viimeiset kymmenisen vuotta on kuitenkin käytetty alkuperäistä värimaailmaa, eli sinistä, valkoista ja vihreää. Pidin myös 90-luvun mustasta, keltaisesta ja valkoisesta, mutta punaisen käyttäminen noiden ohessa oli jo liikaa. 2000-luvun alussa oli myös kolmospaidassa kummallinen häivitysväriviritelmä. Nykyinen kuosi on kunnollinen ja riittävän arvokas NHL-joukkueelle.

90-luvun Canucks-ulkoasu oli myös miellyttävä:

Vegas Golden Knights: Uusi joukkue NHL:ään, joten asukin on tuliterä.

Arvio: Harmaan käyttäminen päävärinä on virkistävä poikkeus. Muutoin asussa on mielestäni liikaa värejä. Mustan tai pronssin olisi puolestani voinut jättää pois. Nyt paidat ja sukat näyttävät siltä kuin ne eivät olisi osanneet päättää, minkä värisiä haluavat olla.

Liikaa värejä, vai:

Washington Capitals: Ei muutoksia viime kauteen.

Arvio: Capitalsin alkuperäinen kuosi tähtikuvineen on mielestäni hyvä, ja sitä oli ilo katsella kolmospaitana viime vuosinakin. En tiedä miksi nykyiset paidat näyttävät mielestäni tylsiltä, koska vastaavanlaista ei NHL:ssä kyllä ole tällä hetkellä. Välissä kokeiltu kotkalogo oli sekin hieno, mutta edelleen pidän perinteiden kunnioittamisesta niin paljon, että en kaipaa vuosituhannen vaihteen molemmin puolin käytettyä kuosia.

Nämä kolmospaidat olivat hienot:

Winnipeg Jets: Ei muutoksia viime kauteen.

Arvio: Arvostettava uusi NHL-organisaatio siinä mielessä, että on säilyttänyt peliasujensa kuosin samana perustamisestaan eli vuodesta 2011 lähtien. 1970-90-luvuilla vaikuttaneeseen Jetsiin verrattuna malli on aika erilainen, mutta värit samankaltaiset. Pidän nyky-Jetsin asusteita persoonallisina ja sopivan tyylikkäinä.

Saatiin Patrik Laine tähänkin juttuun:

Lähteet: www.nhl.com, www.nhluniforms.com, twitter.com.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut