Petteri Nummelin Latvian penkin taakse MM-kisoissa – valmennusryhmässä mukana myös Lukon entinen hyökkääjä

Petteri Nummelin (vas.) toimii nykyään Latvian maajoukkueen valmennusryhmässä. Kuva: Esa Urhonen

Latvian penkin takana nähdään MM-kisoissa kaksi Lukosta tuttua pelaajaa. Latvian päävalmentajana toimii Harijs Vitolins, ja hänen apuvalmentajiaan ovat Petteri Nummelin, Lauris Darzins, Arturs Irbe, Artis  Abols ja Raimonds Vilkoits.

Nummelin, 50, kutsuttiin lokakuussa Latvian maajoukkueen valmennusryhmään. Kutsun takana oli suomalainen maalivahtivalmentaja Marko Torenius, jolta Vitolins oli tiedustellut sopivia ehdokkaita apuvalmentajan paikalle.

Hän päätyi soittamaan Nummelinille, joka toimii tällä kaudella Sveitsin pääsarjassa pelaavan HC Ajoien apuvalmentajana. Kolme edeltävää kautta Nummelin oli apuvalmentajana Norjan pääsarjassa pelaavassa Storhamarissa, ja valmennusuransa hän aloitti kaudella 2018–19 TPS:n B-junioreissa.

Lukkoa Nummelin edusti kaudella 2013–14. Rauman-visiittinsä jälkeen hän kiekkoili vielä kaksi kautta TPS:ssä, yhden puoliksi Storhamarissa ja TuTossa sekä kävi vielä pelaamassa yhden ammattilaiskauden Japanissa Nikko Icebucksissa.

Lukon junioreissa kaudet 2001–04 pelannut Lauris Darzins puolestaan toimii ensimmäistä kauttaan valmentajana ja aloitti uuden uransa suoraan Latvian A-maajoukkueesta. Vielä viime kaudella hän pelasi KHL:ää Riian Dinamon kapteenina ja oli Latvian maajoukkueen kapteeni olympialaisissa.

Maajoukkueen valmennusryhmän muista jäsenistä Abols on tällä kaudella Mestistä pelanneen Zemgalen päävalmentaja ja maalivahtivalmentaja Arturs Irbe yksi maan suurimmista jääkiekkolegendoista. Irbe pelasi pitkään NHL:ssä maalivahtina ja on toiminut pelaajauransa jälkeen esimerkiksi Washington Capitalsin ja Buffalo Sabresin maalivahtivalmentajana.

Raimonds Vilkoits pelasi urallaan yhden kauden Mestistä Jokipojissa. Hän on ollut aiemminkin Latvian maajoukkueen apuvalmentajana ja toiminut Latvian alle 17-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentajana.