”Pitää olla höntyilemättä”

Puolentoista kuukauden takainen seurasiirto Itä-Euroopan KHL-liigassa moskovalaisesta Atlant Mytishchistä Valko-Venäjälle Dinamo Minskiin on tarjonnut raumalaislähtöiselle Janne Niskalalle kaivatun piristysruiskeen. Alkushokista toivuttuaan Niskalan arki on lähtenyt Minskissä rullaamaan.

– Mennyt on mennyttä. Siirrot kuuluvat jääkiekkoilijan elämään. Päivä kerrallaan mennään ja yritetään nauttia näistä peleistä, Janne Niskala kuvasi Uudelle Raumalle viime perjantaina Pietarissa kärkiseura SKA:lle koetun 3-2-jatkoaikatappion jälkeen.

Sopeutumista on osaltaan helpottanut se, että Minskissä pelaa muita suomalaisia. Biisonipaidassa kiekkoilevia suomalaisia ovat Niskalan lisäksi Jere Karalahti, Teemu Laine ja työsulkua Valko-Venäjälle paennut NHL:n Nashville Predatorsin maalivahti Pekka Rinne.

– Totta kai se helpottaa, että on muita suomalaisia joukkueessa. Se tekee olon kotoisammaksi paitsi itselle, myös perheelle, Niskala tuumasi.

31-vuotiaan kiekkoilijan mukana Valko-Venäjälle muuttivat Tiina-vaimo ja kaksi tytärtä, 3-vuotias Elsa ja neljän kuukauden ikäinen Iida.

– Onneksi lapset eivät ole vielä koulu- tai päiväkoti-iässä, joten sen suhteen paikkakunnan vaihdos ei tuottanut tuskaa.

Vajaan kahden miljoonan asukkaan Minsk on Valko-Venäjän pääkaupunki ja samalla myös maan jääkiekon ykköspaikka. Yleisömäärillä mitattuna Minsk on koko KHL:n suosituin joukkue, ja runsaan 15 000 katsojan jäähalli on usein ääriään myöten täynnä.

– Todella mukava kaupunki, eikä liikennekään ole yhtä ruuhkainen kuin Moskovassa. Olin käynyt Minskissä 5-6 kertaa aiemmin pelireissuilla, joten kaikki ei ihan vierasta ollut. Ihmiset myös elävät jääkiekon kautta ja seisovat joukkueen tukena.

”Jere ei turhista stressaa”

Kaukalossa Niskala on saanut vastuuta yli 25 minuuttia ottelua kohden. Hän on luutinut pudotuspelipaikasta kamppailevan joukkueen ykköspakkiparissa yhdessä kapteeni Jere Karalahden kanssa.

– Jeren kanssa on helppo pelata. Jere on kokenut kaveri, eikä turhista stressaa, Niskala virnisti.

Tehojen valossa Niskalan meneillään oleva kolmas kausi KHL-liigassa on ollut heikko. Siinä missä kahtena aiempana sesonkina tehopisteitä on kertynyt koko kauden 54 ottelussa noin 30 ja maaleja yli kymmenen, on tämän kauden 27 ottelusta hyökkäävän roolin puolustajan tilillä vaivaiset 8 (2+6) tehopistettä.

Tällä kaudella KHL-liigan taso on ollut poikkeuksellisen korkea. NHL:n työsulkupakolaiset ovat nostaneet entisestään sarjan vauhtia.

– Kivahan se on pelata Ilja Kovaltsukia (Pietarin SKA), Jevgeni Malkinia (Metallurg Magnitogorsk) ja kumppaneita vastaan, vaikka välillä on vaikeuksissa. Se kehittää itseäkin, kun vastassa on kovaa luistelevia ja hyvät kädet omaavia venäläistaitureita. Pitää vain olla höntyilemättä, Niskala alleviivasi.

Paluu Lukkoon kiinnostaa

Huhupuheissa Niskalan nimi on yhdistetty ensi kauden Lukko-miehistöön. Viimeksi raumalainen on esiintynyt kasvattajaseuransa paidassa keväällä 2004.

– Totta kai minua kiinnostaa pelata Raumalla jossain vaiheessa. Onko se ajankohtaista ensi vuonna vai kahden vuoden päästä, siihen on vaikea sanoa juuta eikä jaata, pyöritteli Niskala.

Lukon otteita Niskala on seurannut internetin välityksellä ja ollut tiiviisti yhteydessä hyvän ystävänsä, joukkueen maalivahti Petri Vehasen kanssa.

– ”Petellä” on vain melko väsyneet jutut, Niskala piikitteli.

Eilisen Lukko-Ilves -ottelun jälkiraportit, huomisen Lukko-Kärpät -ottelun ennakot, uutiset, kommentit, blogit ja paljon muuta: www.kiekkoareena.fi