”Pitää tsempata, että pystyy seuraamaan peliä”

Rauman kulttuuripäällikkö Risto Kupari tunnetaan kansanmusiikkimiehenä. Siksi ei yllätä, että hän ottaa Lukon matsissa puheeksi äänentoiston.

– Se on aina vaivannut musiikkimiestä. Musiikki pauhaa turhan kovaa. Enkä kuule puoltakaan kuulutuksista. Mutta onhan jäähalli äänentoiston kannalta vaikea tila, myöntää Kupari.

– Tuo on muuten tosi hienoa, että taitoluistelijat pääsevät esittelemään taitojaan pelikatkoilla, hän sanoo.

Kupari seuraa palloilulajeja

Urheilukentät ja -hallit ovat kulttuuripomolle tuttuja paikkoja. Kesällä näin hänet useamman kerran Pallo-Iirojen matseissa.

– Olen aina tykännyt penkkiurheilusta. Jalkapalloa, jääkiekkoa, pesäpalloa, hän kertoo.

Nyt puhutaan jääkiekosta.

– Viime kaudella näin kymmenkunta Lukon ottelua paikan päällä. Ottelutapahtumat ovat viihdyttäviä. Peli on todella nopeaa. Pitää oikein tsempata, että pysyy mukana.

Kyläkaukalosta
SM-kisoihin

Millainen on kulttuuripäällikön oma urheilutausta?

– Jalkapalloa pelasin Ässissä noin 13-vuotiaaksi. Jääkiekosta ei tullut mitään, kun sain kunnon hokkarit vasta yläkoululaisena. Kyläsaaren kaukalossa pelasin kyllä höntsäkiekkoa joka päivä.

– Seuraavaksi aloin käydä hevostalleilla, olenhan maatilan poika. Opiskeluaikoina Etelä-Pohjanmaalla innostuin uinnista. Kävin Ilmajoen hallissa seitsemänä päivänä viikossa.

Urheilu-uran kohokohta on vielä mainitsematta.

– Siinä välissä, armeijassa, pääsin SM-kisoihin. Olin kovassa kunnossa ja sain niin hyvän peesin hiihtosuunnistajalta, että tulin toiseksi. Sen ansiosta pääsin Niinisalon edustajaksi partiosuunnistuksen SM-kisaan. Väliin jäi yksi kolmen viikon leiri, kun keskityin harjoittelemaan.

– Unohtumaton kokemus siitä tuli. Yötä päivää mentiin metsässä rynnäkkökivääri selässä. Pariin päivään kisan jälkeen en kävellyt yhtään.

Porilaisesta tuli Lukon kannattaja

Kupari sanoo oppineensa Raumalla nopeasti, että kulttuuritapahtumien järjestäjän on hyvä laittaa Lukon kotipelit kalenteriinsa.

– Sen on huomannut, ettei kannata järjestää tapahtumia Lukon pelien aikana, hän sanoo.

Jääkiekko on Raumalla iso asia.

– Yllättävän nopeasti tähän integroituu. Olin yli 30 vuotta Porissa. Nyt olemme asuneet Raumalla vasta vuoden ja kannatan jo Lukkoa.

Lukon peleissä Äijänsuolla on nykyisin hyvä tunnelma.

– Raumam Boja ansaitsee siitä ison tunnustuksen. Heidän kannatuksensa imaisee mukaansa. Se on pääosin puhdasta ja vilpitöntä, kehuu Kupari.

– Junnu-Lukko on hieno organisaatio. Se tekee ansiokasta työtä. Harrastaminen on Raumalla kohtuuhintaista, hän mainitsee.

Kuka?

Risto Kupari, 45.

Rauman kaupungin kulttuuripäällikkö syyskuusta 2010 lähtien. Sitä ennen Porin kaupungin kulttuurituottaja.

Kansanmusiikin ja -tanssin edistämiskeskuksen puheenjohtaja.

Tehnyt keikkaa muusikkona yli 30 vuotta.

Mikä peli?

Jääkiekon SM-liiga 21.9. 2013, Lukko-HIFK 3-2 j.a.. Yleisömäärä 3415.

”Lukko oli mielestäni parempi ja ansaitsi tämän voiton”, kiteytti Risto Kupari.