"Plus/miinus-tilasto pitäisi haudata ja kuopata"

Pelaajaurallaan yhden kauden Rauman Lukkoakin edustanut Petteri Lehto purkaa Turun Sanomien kiekkosivustolla, miksi plus/miinus-tehotilasto ei kerro jääkiekkoilijan suorittamisesta mitään.

Yksilön tekemisten mittaamiseen plus/miinus on täysin viraton tilasto. Se pitäisi poistaa. Haudata ja kuopata, turkulainen pelaaja-agentti tiivistää.

Lehto huomauttaa, että plus/miinus-tilasto ei huomioi mitenkään esimerkiksi erikoistilanteita.

- Voit tehdä hattutempun ylivoimalla ja 3-2 ottelussa plus/miinus-tilastosi voi huutaa -2, Lehto kirjoittaa.

Rauman Lukosta plus/miinus-tilastossa eniten pakkasella on Mikko Kousa (-10, kuvassa). Eniten plussaa on Harri Tikkasella (+8).​
Rauman Lukosta plus/miinus-tilastossa eniten pakkasella on Mikko Kousa (-10, kuvassa). Eniten plussaa on Harri Tikkasella (+8).​

Lehto käy tilaston valehtelemista läpi myös muutaman pelaajaesimerkin kautta. Esimerkiksi TPS:ssä viime kaudella pelannut jenkkipakki Tom Preissing keräsi Ottawan kolmosparissa komean runkosarjan tehosaldon +40, kun Senators eteni kaudella 2006-07 aina NHL-finaaliin asti.

Kun toimittajat alkoivat kysellä Preissingin komeasta saldosta päävalmentaja Bryan Murraylta, suorapuheinen veteraani oli todennut, ettei uskalla laittaa Preissingia jäälle vastustajan kahta parasta ketjua vastaan. Murrayn mielestä Preissingin oli syytäkin olla hyvässä joukkueessa paljon plussalla kohdatessaan koko ajan vastustajan heikoimpia pelaajia.

Miinuksia voi myös "karata" vaikkapa luistelemalla vaihtoon juuri kun tilanne omassa päässä näyttää pahalta. Tässä Nashvillen Sergei Kostitsynin esimerkki parin kauden takaa.

Tilasto, joka kertoo vain satunnaisesti yksilön suorituksesta ja ottaa huomioon muiden tekemisen - myös vastustajan - on jo keksitty paljon ennen plus/miinus-tilastoa. Se on nimeltä sarjataulukko. Se ei valehtele, Lehto naulaa.