Porissa luvassa lauantai-illalla huima spektaakkeli, raumalaisvahvistus odottaa vesi kielellä: "Toivoisin, että soihduttaminen olisi sallittua muissakin lajeissa"

Raumalainen valokuvaaja Elmeri Elo ikuistaa jääpallon mestaruusottelun Narukerän laskuun.

48 kilometriä Rauman torilta pohjoiseen järjestetään lauantai-illalla melkoinen urheiluspektaakkeli.

Jääpallon Suomen mestaruus ratkeaa finaalihuipennuksessa Narukerä–Kampparit. Bandyliigassa mestaruus on perinteisesti ratkaistu kylmästi yhdessä mestaruusottelussa.

Porin tekojääradalle odotetaan iltavalojen loisteeseen jopa 2 000–3 000 katsojaa.

Seurat, joukkueet ja fanit odottavat tietysti iltaa vesi kielellä, mutta erityisen innostuneena töihin lähtee myös raumalainen valokuvaaja Elmeri Elo.

Vuosikaudet paikallisia urheiluhetkiä kameralleen vanginnut Elo kuvaa Narukerän laskuun nyt toista kautta.

Isojen panosten, tunteiden ja yleisömäärien ottelut ovat tietysti yleensäkin herkullisia tilaisuuksia napata hyviä valokuvia. Nyt finaali-illassa on kuitenkin muutama yksityiskohta, jotka saattavat tuoda kuviin poikkeuksellisen vivahteen.

– Onhan se hieno nähdä, miltä stadionympäristö näyttää, jos siellä on parhaimmillaan paikalla se 3 000 ihmistä. Soihduttelut alkuun sun muuta, niin se voi olla visuaalisesti aika hienon näköinen tapahtuma, Elo maalailee.

Soihdut sallittuja

Niin, jääpallossa soihduttaminen on sallittu. Monessa muussa urheilulajissa soihtujen heiluttaminen toisi seuralle isot sakot, mutta jääpallossa seurojen valvovan silmän alla saa savuttaa luvan kanssa.

– Kuvaajana tietysti toivoisin, että soihduttaminen olisi sallittua muissakin lajeissa. Tuleehan siitä näyttäviä kuvia, ei sitä käy kieltäminen, Elo sanoo.

Narukerän finaalipelissä on kaikenlaista VIP-telttaa ja kojua, joita ei runkosarjapeleissä nähty, mutta eniten Elo odottaa sittenkin näkevänsä lumikatsomot.

Avausfinaalin maksimikapasiteetin piti ensin olla 2 000 katsojaa, mutta määrään tuli finaalipäivän aattona reilu korotus, kun pelastusviranomaiset hyväksyivät lumesta ja jäästä tehtävän seisomakatsomon.

– Se on hillittömän hieno idea.

Narukerällä on lauantaina loistava mahdollisuus tehdä uusi yleisöennätyksensä. Nykyinen ennätys on vuodelta 2005, jolloin Narukerän ja Tornion Palloveikkojen välistä finaaliottelua seurasi 2 152 silmäparia.

SM-liigaseura Porin Ässät osoitti vielä hienoa urheiluhenkeä ja aikaisti runkosarjan viimeisen kotiottelunsa alkamisaikaa. Ässät–Sport alkaa lauantaina kello 16, jotta mahdollisimman moni katsoja ehtii seuraamaan myös kello 19.30 alkavaa jääpallofinaalia.

Vauhtia ja kiemuroita

Elmeri Elo kokeili jääpallon kuvaamista ensimmäisen kerran kolmisen vuotta sitten, puhtaasti mielenkiinnosta.Hän tykästyi kiehtovaan peliin.

– Jääpallo on siitä mielenkiintoinen, että siinä yhdistyy elementtejä jalkapallosta, jääkiekosta ja salibandystä. On jääkiekon kova vauhti, mutta kun taklausten tyyppiset kontaktit puuttuvat, taitopelaajat nousevat esiin.

– Jääpalloliigassa pelaa kavereita, jotka pystyvät viemään yksin pallon ylös ja pistämään hienoilla harhautuksilla pakettiin 4–5 vastustajaa.

Sentyyppisistä sooloista syntyy yleensä jotain erikoista: pelaaja tekee komean maalin tai vastustaja joutuu rikkomaan. Yleisö reagoi, pelaajat reagoivat, tunteet nousevat pintaan.

Jos Narukerä on saanut pallon maaliin, kädet pystyssä on aika usein Joona Rajala. Elon mukaan kamera tykkää, kun Rajala tuulettaa.

– Kyllähän se näin menee, että sitä mukaa, kun tunne kasvaa, kasvaa myös suoritustaso ja vauhti, ja sitä myöten todennäköisyys hyvälle kuvalle. Jos peli on kädenlämpöistä läpsyttelyä, niin harvoin kentällä tapahtuu mitään kauhean ihmeellistä.

Kuuma välieräsarja

Ainakaan Narukerän ja Akilleksen välinen välieräsarja ei ollut kädenlämpöistä läpsyttelyä.

Ratkaiseva välieräottelu meinasi jäädä pelaamatta, kun Porin tekojääradan kylmäkoneistosta hajosi iso kompressori. Peli myöhästyi puolitoista tuntia.

Jo aiemmin Akilles vaati tuomarivirheeseen vedoten toisen välieräottelun pelaamista uudelleen. Lisäksi seura haukkui nettisivuillaan otteluraportissa lähes kaiken mahdollisen vastustajasta tuomareihin.

– Se tapaus hämmästytti, koska hyvin harvoin pääsarjaurheilussa näkee noin rajuja virallisia ulostuloja seuralta, Elo sanoo.

Jääpalloliiton kurinpitolautakunta tyrmäsi porvoolaisten vaatimukset. Tyrmätyksi tuli lopulta myös joukkue jäällä, sillä Narukerä eteni finaaliin voitoin 3–0.

Elon kameran takaa katsottuna Akilles ampui kiukuttelemalla ja provosoimalla itseään jalkaan.

– Niinhän se menee, että jos kaveri kaivaa itselleen kuoppaa, älä mene keskeyttämään. Katso vaan vierestä.

Bandyliigan mestaruusottelu Narukerä–Kampparit lauantaina 11.3. Porin tekojääradalla kello 19.30.

Jani Raukko seurapomona, moni pelaaja Rauman OKL:ssä

Seuralle kuvaava Elmeri Elo ei ole ainut linkki Raumaan Narukerän joukkueessa.

Myös seuran puheenjohtaja Jani Raukkoa voi luonnehtia raumalaiseksi, vaikka mies onkin syntynyt Harjavallassa ja asuu nykyään Porissa.

Raukko, 46, muistetaan muun muassa jalkapalloilijana Pallo-Iirojen paidasta ja pankkipomona Osuuspankista.

Raukko johti Narukerän päävalmentajana SM-pronsille keväällä 2021, mutta siirtyi sen jälkeen seuran johtoportaaseen. Hänen poikansa Ville pelaa liigajoukkueessa.

Narukerän pelaajista ainakin Vili Korhonen, Eero Paavola, Niko-Valtteri Koivula ja Tomi Mustonen ovat opiskelleet Rauman OKL:ssä.

Puolustaja Korhonen siirtyi opiskelupaikan takia juuri finaalivastustaja Kamppareista Narukerään. Paavola on ollut tällä kaudella Narukerän paras pistemies.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut