”Pudotuspeleissä kaikilla on mahdollisuutensa”

Lukko pelasi tehokasta jääkiekkoa joulun jälkeen. Raumalaisjoukkue eteni 17 kierrosta kaksi pinnaa per peli –tahdilla, jolla voittaisi runkosarjan mennen tullen. Lukko oli sarjan kuumin joukkue.

Mutta helmikuun maaottelutauon jälkeen Lukolla lakkasi kulkemasta. Yhdeksästä ottelusta vain kahdeksan pinnaa. Nyt Lukko onkin sarjan kylmimpiä joukkueita.

Mitä ihmettä tapahtui viikon tauon aikana?

– En tiedä. Olemme olleet aika huonoja viime aikoina, myönsi Lukon jenkkipakki Matt Generous ennen eilistä Jokerit-matsia.

Pitkä palaveri tappion jälkeen

Sen, että Lukko hävisi kotonaan Ässille 0-4, voi kuitata osin porilaisten huikealla vireellä. Ässät on voittanut kaikki muutkin vastustajansa.

Mutta sitä, että seuraavassa kotipelissä tuli kuokkaan 0-5 KalPalta, onkin jo vaikeampi selittää.

Lukon joukkue istui tuon viime keskiviikon ottelun jälkeen pitkään Äijänsuolla. Oliko kyse kriisipalaverista?

– En nyt sanoisi niinkään. Se oli joukkuepalaveri, joka vain oli nyt pidettävä. Puhuimme tietyistä asioista. Niistä en puhu sen enempää, joukkueen asioita. Lauantaina HIFK:ta vastaan pelasimme mielestäni jo paljon paremmin, vaikkei tulos (2-4) sitä kerrokaan, arvioi Generous.

Pitää pelata aggressiivisemmin

Runkosarjaa on jäljellä enää kolme ottelua. Pudotuspelien karsinta, villi kortti –kierros, alkaa nopeasti. Riittääkö aika kääntämään Lukon kurssia tarpeeksi?

– Riittää. Ei vaadi aikaa saada peliä takaisin raiteille. Meillä on hyvä joukkue ja olemme näyttäneet mihin pystymme. Meidän pitää pelata aggressiivisemmin, mennä maalille, ottaa naarmuja ja tehdä ns. likaista duunia.

Pudotuspelien suosikeiksi Generous nostaa Jokerit ja kovavireisen Ässät.

– Pudotuspeleissä kaikilla on mahdollisuutensa, ehdottomasti myös meillä. NHL:ssä viime kaudella Los Angeles Kings pääsi viimeisenä joukkueena pudotuspeleihin, mutta voitti mestaruuden. Pitää vain saada peli rullaamaan oikeaan aikaan.

Mikä tärkeintä pudotuspeleissä?

Mikä pudotuspeleissä on kaikkein tärkeintä?

– Hyvä fiilis. Kun tuntuu hyvältä, jokainen pelaaja pystyy nostamaan vähän tasoaan. Avainpelaajien kuten meillä Justin Azevedon ja Teemu Nurmen panos on tärkeä, mutta usein ratkaisijat löytyvät kolmos- ja neloskentällisistä.

SM-liigan pudotuspelit jäivät amerikkalaiselta vuosi sitten väliin, kun Generous satutti kätensä tappelussa. Siitä saakin oivan aasinsillan ajankohtaiseen keskusteluun: Onko SM-liiga liian väkivaltainen?

– Väkivaltainen? Ei minusta. Jonkun mielestä voin olla jäävi, koska pelaan fyysistä kiekkoa.

Muutamia törkeitä taklauksia ollut

Oletko nähnyt rumia taklauksia tällä kaudella?

– Muutamia törkeitä taklauksia on ollut. Esimerkiksi se, jossa Tommi Kovanen loukkaantui, ei ollut millään muotoa puhdas taklaus. Sellaiset pitäisi saada kitkettyä pois.

Eivätkö SM-liigan pelaajat kunnioita tarpeeksi toisiaan?

– Se on hyvä kysymys. Ehkä jossain määrin näkyy kunnioituksen puutetta. Se voi johtua siitä, ettei SM-liigassa ole enää tappeluita ollenkaan. Jos olisi, pelaaja tietäisi joutuvansa vastaamaan teoistaan. Pohjois-Amerikassa on totuttu ajattelemaan, että tappeluun joutumisen pelko siistii peliä.

Mitä SM-liiga voisi tehdä?

Mitä SM-liiga voi tehdä, jos tappeluita ei voida yleisen mielipiteen vuoksi kuitenkaan sallia?

– Sitten kovempia rangaistuksia ja pidempiä pelikieltoja silloin, kun taklataan päähän tai selästä. NHL:ssä niin on tehty. Myös pelaajien pitää kunnioittaa toisiaan. Me teemme työtämme, emmekä pysty sitä tekemään, jos olemme sairaslistalla.

Generous pelaa Lukossa toista kauttaan. Hän tuntee kehittyneensä jääkiekkoilijana, muttei ole tyytyväinen peliesityksiinsä.

– On olennainen osa urheilijan elämää, ettei koskaan saa olla täysin tyytyväinen. Aina on kehitettävää.

Länsi-Suomen tietojen mukaan sopimusta Lukon kanssa olisi jatkettu.

– En vielä tiedä missä ensi kaudella pelaan. Lukko on ilman muuta vaihtoehto. Tykkään Raumasta ja Lukosta, sanoi Matt Generous Radio Ramonan haastattelussa.

Lukko-Ilves to 7.3. klo 18.30. Lisää: www.kiekkoareena.fiYliopistomies Connecticutista


Matt Generous täyttää kauden jälkeen 28 vuotta. Hän on kotoisin Cheshirestä, Connecticutista, Yhdysvalloista.


Generous opiskeli ja pelasi St Lawrencen yliopistossa neljän kauden ajan.


Buffalo Sabres varasi Generousin, mutta farmiliiga AHL:ää ylemmäs hän ei Pohjois-Amerikassa päässyt. Ennen Lukkoon tuloaan hän pelasi osan kaudesta farminfarmi ECHL:ssä.


Lukossa hän on pelannut 113 ottelua, pisteet 4+13, 134 jäähyminuuttia.Villi kortti -kierros tulee nopeasti


Lukko joutunee hakemaan pudotuspelipaikkaansa villi kortti -kierrokselta, joka pelataan pikavauhtia runkosarjan päätyttyä.


Villi kortti -ottelupareina ovat runkosarjan seitsemäs ja kymmenes sekä kahdeksas ja yhdeksäs.


Jos Lukko sijoittuu seitsemänneksi tai kahdeksanneksi, se saa aloittaa kotona ensi viikon torstaina (14.3.). Myös mahdollinen kolmas ottelu pelattaisiin tässä tapauksessa Raumalla sunnuntaina (17.3.).


Mikäli Lukon sijoitus on yhdeksäs tai kymmenes, ainoa villi kortti -ottelu Äijänsuolla pelataan perjantaina (15.3.).


Neljännesfinaalit alkavat seuraavan viikon keskiviikkona (20.3.). Lukko ei saa kotietua, joten ensimmäinen peli Raumalla olisi torstaina (21.3.).


Neljännesfinaaleissa jatkopaikka heltiää neljällä voitolla, joten Äijänsuolla nähtäisiin kaksi tai kolme ottelua.