"Puhdas paita päälle ja yritetään uudestaan" – Lyökö TPS taas päätä keltamustaan seinään?

SaiPan Tero Lehterä luottaa joukkueensa hyvän vireen kestävän torstainakin. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto.

– Ei jätkät halunneet lopettaa vieläkään, SaiPa-luotsi summasi keskiviikkoillan tunnelmat Turussa.

SaiPa osoitti ties monennenko kerran tällä kaudella monenlaiset epäilyt vääriksi. Viime lauantaina lappeenrantalaiset kräsivät nöyryyttävän 7–0 -tappion Turussa, jonka turvin TPS karkasi puolivälieräsarjassa peruuttamattomalta tuntuneeseen 3–0 -johtoon. SaiPa on edelleen altavastaajana sarjassa, mutta voitettuaan maanantaina kotiyleisönsä edessä ehjällä esityksellä keltamustat palasivat Turkuun ja löivät tiskiin täydellisen vieraspelin nollaten TPS:n hyökkäysvoiman varsin kirjaimellisesti.

Murskatappion jälkeen joukkue on Lehterän mukaan tehnyt "kaiken" paremmin kuin ottelussa, jossa ei onnistunut kuin ajoissa paikalle saapuminen. SaiPa on edelleen selkä seinää vasten, tappiolla koittaa kesäloma, mutta tämän viikon koitoksissa lappeenrantalaiset ovat löytäneet keinot ajaa ennakkosuosikki ahtaalle.

Ei tarvitse ennustajan kykyjä nähdäkseen, että samaa yritetään torstain kuudennessa ottelussa: täydellistä puolustustaistelua, joka ajaa TPS:n ahdistuksen partaalle nopeasti.

– Nyt ollaan ymmärretty, mitä se vaatii ja puolustettu tiiviimmin. Se on antanut mahdollisuuden pelata voitosta, Lehterä tiivistää voitokkaan reseptin.

Lehterä ei lähde spekuloimaan, ovatko voimasuhteet kääntyneet henkisesti ottelusarjassa, mutta hän on vakuuttunut siitä, että SaiPan vire on kohdallaan kotijäälle palatessa.

– Se hoituu varmasti ihan itsestään, jätkät hoitaa sen ihan itsestään. En usko, että on edes ylilatautumisen vaaraa.

TPS:n päävalmentaja Kalle Kaskinen ei lähtenyt tyrkkimään omiaan bussin alle keskiviikon tappion jälkeen, vaikka pukukopin suojissa hampaaton esitys jätti varmasti puitavaa. 

– Nämä ovat niitä hetkiä, jotka yhdistävät joukkuetta, Kaskinen uskoo.

Uskoa, toivoa ja kärsivällisyyttä TPS tarvitsee torstaina, mutta evästilaukseen kaivataan myös pelitavallisia mausteita. Kahdesta viime ottelusta olennaisen kertoo se, että Palloseura on pelannut runsaat viisi erää tekemättä maaliakaan. Viidennessä ottelussa laadukkaat maalipaikat olivat kortilla SaiPan pitäessä turkulaisryhmän haluamillaan alueilla.

Kaskisen mukaan keskiviikkonakin nollille jäänyt kotijoukkue sai riittävästi pelattua kiekkoa hyökkäysalueelle, mutta maalinteko uhrautuvaa ja tiiviisti keskustaa varjelevaa SaiPaa vastaan vaatii tällä hetkellä enemmän.

– Ei olla saatu sellaista raivoa päälle, että saataisiin kiekottomia maalilla, ei olla saatu kiekkoa maalille, eikä olla saatu irtokiekkoja sisään. Sitä onnistumistahan tuo nyt pyytää. Nyt peli on mennyt vähän pystypainiksi, saa roikkua, pitää pysyä kärsivällisenä. Me ei saada tuskastua, tuomarit eivät tule meitä auttamaan, me autetaan itse itseämme. Pitää löytää se energia ja raivo, että päästään maalille, Kaskinen linjaa torstai-illan eväitä.

– Syödään, tankataan ja tehdään huolto, sitten lähdetään tien päälle heti. Se tässä on hyvä puoli, että seuraava peli tulee nopeasti. Pistetään puhdas paita päälle ja yritetään uudestaan, TPS-luotsi summasi.

Kumpikin joukkue suuntasi heti torstai-iltana bussikyydillä kohti Lappeenrantaa.