Voi vain veikkailla, minkälaisia keinoja Venäjän olympiaurheilijoita luotsaava Olegs Znaroks käytti synkän avauskamppailun (2–3-tappio Slovakialle) jälkeen.
Vai lähtikö ryhtiliike liikkeelle Pavel Datsjukista, Ilja Kovaltshukista ja muista johtavista pelaajista?
Joka tapauksessa Pyeongchangin jäällä nähtiin täysin erilainen OAR kuin kaksi päivää aiemmin.
Selkää ei suoristettu missään vaiheessa. Irtokiekoista kamppailtiin viimeiseen asti. Maaleja haettiin ahnaasti.
Toki sekaan mahtui myös CCCP-ajoilta perittyjä huippusommitelmia, mutta nekin palvelivat tulosta. Punakone hyrräsi 8–2-voiton ja otti ykkössuosikin viitan takaisin harteillensa.
Totaalinen muodonmuutos näkyi selkeimmin Kovaltshukin tekemisistä. Herkästi tuittuiluun sortuva hyökkääjä taisteli nyt joukkueen eteen. Hän jopa taklasi ja takakarvasi.
Venäläisten neljäs osuma oli paras todiste Kovaltshukin epäitsekkyydestä. Soolon sijasta lähti nappisyöttö Ilja Kablukoville, joka pääsi tälläämään kiekon verkkoon avopaikasta.
Kovaltshuk viimeisteli itse "vain" kaksi osumaa ja antoi 20-vuotiaan Kirill Kaprizovin paistatella ykköstähtenä.
Moskovan TsSKA:n laituri upotti kolme osumaa ja nousi olympiaturnauksen maalipörssin kärkeen.
Ensimmäistä miesten arvoturnausta pelaava Kaprizov on Metallurg Novokuznetskin kasvatti. Nyt hän nautti täysin siemauksin hyökätessään maagisen Datsjukin ja Nikita Gusevin rinnalla.
Jo viidennessä olympiaturnauksessa pelaavat Kovaltshuk ja Datsjuk metsästävät täysosumaa kuumeisesti. Toistaiseksi tähtikaksikon palkintokaapista löytyy vain yksi olympiamitali – Salt Lake Cityn pronssi vuodelta 2002.
Sen jälkeen on tullut pettymys toisensa perään.
Kaksi kertaa mitaliunelman on murskannut Suomi. Leijonat tyrmäsivät Venäjän Torinon (2006) välierässä 4–0 ja Sotshin (2014) puolivälierässä 3–1. Vancouverin (2010) puolivälierässä Venäjää riepotteli Kanada. Isäntämaa vyöryi 6–1-johtoon reilussa 24 minuutissa ja voitti lopulta 7–3.
Donato isänsä jäljillä
USA palasi voittojen tielle yliopistosarjasta nostetun Ryan Donaton tahdittamana.
Harvardin yliopistojoukkueen sentteri upotti kaksi ylivoimaosumaa, kun USA kypsytti sisukkaan Slovakian 2–1.
Donato, 21, on yksi neljästä NCAA:sta valitusta pelaajasta.
Hän on toisen polven olympiakiekkoilija. Ryanin isä Ted Donato kantoi USA:n paitaa Albertvillen olympiakisoissa 1992 ja sen lisäksi kolmessa MM-turnauksessa. NHL-kokemusta tuli reilusta 800 ottelusta.
Sen jälkeen Donato Senior on tehnyt pitkän päivätyön Harvardin yliopistojoukkueen valmentajana. Nyt hän opastaa siellä omaa poikaansa ja antoi puhelinvinkin myös Pyeongchangiin.
– Isä sanoi, että älä ammu aina ylös. Alas uppoaa helpommin. Tuli upea tunne, kun oheen noudattaminen toi tulosta, Ryan Donato kiitteli IIHF:n nettisivuilla.
B-lohko:
USA-Slovakia 2–1 (1–1, 0–0, 1–0)
OAR-Slovenia 8–2 (2–0, 4–1, 2–1)