Pyynpään rehtorin palvelus Lukolle

Kaikenlaisia kummallisuuksia on tullut urheilutoimittajan uran varrella eteen, mutta Case Pyynpää on yksi oudoimpia.

Pyynpään koulun rehtori Jarmo Rintala kielsi Lukon pelaajia saapumasta vierailulle, koska hänen mielestään kyseinen toiminta ei kuulu koulun ydintoimintaan.

Ajanpuutteeseen vetoaminen on täysin turhaa selitystä. Vierailun voi hyvin järjestää esimerkiksi liikuntapäivän yhteyteen.

Rehtorin asenteessa tiivistyy irvokkaimmillaan kaikki jääkiekkoon kohdistuva asenteellisuus, kateellisuus ja tietämättömyys.

Omat mieltymykset menivät oppilaiden edun edelle.

Rehtori kritisoi vanhemmille lähettämässään kirjeessä jääkiekon väkivaltaisuutta ja kaupallisuutta. Samalla uutisvirtaan lävähti Taloustutkimuksen tuore selvitys, jonka mukaan jääkiekko on edelleen Suomessa arvostetuin urheilulaji.

Raumalaiskiekkoilun Tuki rakensi tekojääradan juuri Pyynpään koulun viereen. Pitäisikö sekin nyt purkaa?

Tässä uutinen rehtorille. Ongelmana eivät ole jääkiekkoa harrastavat ja sitä seuraavat lapset. Ongelmana ovat ne, jotka eivät harrasta mitään eivätkä ole kiinnostuneita mistään.

Raumam Boja oli kutsunut vieraaksi tiistain HPK-peliin ison joukon raumalaisia koululaisia. Ilmeet viestittivät, että peli oli yksi talven kohokohdista.

Jotenkin on sellainen tunne, ettei jääkiekon katsomisen takia yhdestäkään lapsesta tule oppimisvaikeuksista kärsivää syrjäytynyttä sekakäyttäjää.

Pohjois-Amerikassa pelaajien koulu- ja sairaalavierailut ovat olleet arkipäivää jo vuosikymmeniä. Tietenkin seura haluaa parantaa imagoaan samalla. Onko siinä jotain pahaa, jos samalla levitetään hyvää mieltä.

Idolien kohtaaminen olisi ollut Pyynpään oppilaille yhtä iso juttu kuin itselle, kun Jari Torkki ja Klaus Savolainen kävivät joskus Uotilan kiekkokaukalossa.

Seurailin torstain TPS-pelin jälkeen, kun Lukon pelaajat ruokailivat yhteisesti Turku-hallin tiloissa. Hyvin käyttäytyivät. Kelpaisi malliksi vaikka Pyynpään koululle.

Ehdotan Rintalalle pientä juttuhetkeä esimerkiksi Tommi Kovasen, Petri Vehasen tai Harri Tikkasen kanssa. Rauman katuja saa tallustaa aika pitkään, että vastaan tulee yhtä fiksuja ja hyväkäytöksisiä ihmisiä.

Suosikkipelaajan sanat tavoitteiden eteen työskentelemisestä ja toisten ihmisten arvostamisesta painuvat takuuvarmasti oppilaiden mieleen pitkäksi aikaa.

Rintala teki oikeastaan ison palveluksen Rauman Lukolle. Kaupunkilaisten sympatiat ovat tuskin koskaan olleet näin yhtenäisesti paikallisen seuran puolella.

Lukon edustajat hoitivat kiistanalaisen tapauksen kommentoinnin tyylikkäästi. He eivät syyllistäneet ketään ja tarjosivat Pyynpäälle edelleen mahdollisuutta vierailuun.

Lukko on taas vähän kovempi ja suositumpi juttu Raumalla.