Seurasiirtojen Suomen ennätysmies istuu paljon auton ratissa – Rahtarikortti kelpaisi Jere Myllyniemelle

Viime kaudella HPK:n harjoituksissa Jere Myllyniemi selvisi myöhäisemmällä herätyksellä. Tänään tiistaina herätyskello soitti kello 5.45, jotta aamupuuron jälkeen ehtisi HIFK:n harjoituksiin Helsinkiin. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Jääkiekkoilijoiden elämä on alkanut muuttua viime vuosina melkoiseksi keikkatyöläisen urakoinniksi. Se on vielä pientä, jos työnantajaseurasi lähettää sinut muutamaksi viikoksi lainalle toiseen seuraan, kysykää vaikka maalivahti Jere Myllyniemeltä.

Myllyniemi on kantanut vajaan kahden viime kauden aikana neljän liigaseuran ja neljän Mestiksen seuran paitaa. Kaiken lisäksi tällä kaudella eniten harjoittelumahdollisuuksia Myllyniemelle tarjonnut LeKi on vielä kokematta!

Keskiviikkona Myllyniemi torjui Savonlinnan Pallokerholle kotivoiton Kokkolan Hermeksestä. Lauantaina Myllyniemi twiittasi iloisena tietävänsä jo maanantain työnantajan. Se on HIFK, joka myöskin tarvitsee Myllyniemeä vain yhteen peliin, keskiviikoksi Mikkeliin. HIFK ei pelaa perjantain kierroksella, joten Myllyniemen palveluksia ei tällä erää tarvittu pidempään.

Tekstiviesti kertoo, että puhelimeen vastattaisiin maanantai-iltana kello 21.30. Onko nyt sopiva hetki häiritä, Jere Myllyniemi?

- Nyt on oikein hyvä! Neljän ja puolen vuoden ikäinen sekä kaksivuotias juniori on saatu täällä kotona Hämeenlinnassa nukkumaan, joten voin puhua huoletta.

Kuinka monena aamuna tällä kaudella et ole ollut herätessäsi aivan varma siitä, missä kaupungissa olet?

- Musta tuntuu, että olen joka aamu tiennyt, missä olen.

Miten tämä kausi onkaan lyhyesti sujunut ja missä?

- Mulla oli sopimus tästä kaudesta Kerhoon, mutta se purettiin keväällä. Kun joukkueet aloittivat jääharjoittelun, menin LeKiin. Siellä meni liigakauden alkuun. Ilveksen Markus Korhonen pyysi apuun juuri kauden alkaessa. Ilveksessä meni syyskuun loppuun, mutta en pelannut yhtään liigaottelua. Sitten palasin LeKiin treenaamaan ja olin omillani.

- Marraskuussa soitti Jan Lundell Hifkistä ja pyysi tuuraamaan Niklas Bäckströmiä. Siellä vierähti puolitoista kuukautta. Se loppui vuodenvaihteessa. Hetki meni taas ilman torjuntapaikkaa. Taisin käydä yhdet LeKin treenit välillä, kunnes Joensuuhun tuli hätäinen keikka ja pari peliä. Viikko meni siellä. Jotain keskusteluja oli Pelicansin kanssa, mutta lähdinkin Kajaaniin. Sopimus oli muutamaksi viikoksi, mutta liigapykälällä, ja jo yhden pelin jälkeen Pelicans tarvitsi pariksi viikoksi maalivahtia.

- Silloin en tainnut käydä kolmeen viikkoon kotona. Lahden pesti loppui, mutta sitten tuli soitto, että Savonlinnassa tarvittaisiin yhdeksi peliksi torjujaa. Sieltä ajelin viime keskiviikon pelin jälkeen kotiin. Lauantain olin kotona, ja illan pelien jälkeen tuli soitto IFK:n Lundellilta. Keskiviikkona olisi siis peli Mikkelissä.

Taidat todellakin tarvita agentin, koska muuten kaikki luppoaika taitaisi mennä itsensä markkinoimiseen eli seuraavan keikkapaikan etsimiseen?

- Agenttini Timo Pärssinen hoitaa asiani ja on todellakin joutunut tällä kaudella tekemään rahansa eteen töitä. Agenttini kanssa voitaisiin perustaa kalenteri, josta työnantajat voisivat katsoa vapaita pelipäiviä. Tämä on tainnut olla vuoden verran agenttina toimineelle ex-pelimiehelle opettavainen alku.

Montako kilometriä on autosi mittarissa ja oletko ollut tällä kaudella enemmän joukkuebussin vai henkilöauton kyydissä?

- Autossani on yli 160 000 kilometriä, mutta onneksi se kaikki ei ole tullut tällä kaudella. Ratissa olen ollut tällä kaudella enemmän kuin bussin kyydissä.

Kerro Suomen paras kahvipaikka, halvin bensamittari ja pahin kameratolppa?

- Kameratolpat ovat olleet suotuisia, joten jatkan ajelua ilman maskia päässä. Miksi kovin moni huoltoasema menee kiinni viimeistään puolelta yöltä ja mistähän saisi hommattua rahtarikortin, että saisi alennusta kahvista ja pullasta?

Missä olet harjoitellut eniten?

- Varmaankin Lempäälän hallissa, yhteenlaskettuna yli kaksi kuukautta. Matkaa on kotiovelta noin 62 kilometriä.

Mikä on ollut tähän asti kauden huipennuksesi?

- Veikkaan, että ensimmäinen pelini. Se oli ensimmäistä kertaa Hifkin paidassa, kotivoitto HPK:sta. Latautumista piti pitää vähän kurissa, ettei mene yli. Lahdessa oli toinen hieno hetki, Pelicansin maalilla Hifkiä vastaan voittopeli 8-3.

Siirtoraja on viikon päässä, onko loppukauden työpaikan löytämisestä tullut jo stressiä?

- Ei siitä stressiä ole. Sitä on väännetty jo pidemmän aikaa. Jotain ratkaisua on kohta tehtävä, mutta ehtiihän viikossa käymään vielä monessa joukkueessa.

Lyökö tuollainen keikkailu leiville ja onko tilanteessasi jotain omakohtaista valintaa vai oletko jostain syystä ajautunut keikkailemaan?

- Ei tämä rahallisesti kultakaivos ole, Tietenkin olisin mieluummin yhdessä joukkueessa koko kauden. Se olisi helpompi pelaamisen ja latautumisen kannalta. Jos kesällä ei ole paikkaa, ovat kaikki työpaikat maalivahdeille oikeastaan täytettynä. Silloin työpaikan saaminen vaatii käytännössä maalivahdin loukkaantumista tai epäonnistumista jossain seurassa.

Mestiksen seurojen taloustilanteen tuntien sieltä voi saada satasen tai pari peliltä, Liigassa varmaankin jotain 500 euron ja tonnin väliltä, mutta miten keikkamies hoitaa esimerkiksi vakuutukset eli onko olemassa vaikkapa Maalivahtipalvelu Mylläri Oy?

- Ehkä pitäisi laittaa pystyyn oma yritys. Silloin saisi ainakin kulut ja laskut paremmin hoitumaan. Seurat hoitavat yleensä vakuutukset kuntoon. Se on jopa heidän vastuunsa.

Mikä näistä sopisi parhaiten seuraavaksi seuraksesi: TPS, Ässät, Sport, Kärpät, KalPa, JYP, Jukurit vai KooKoo?

- Olet löytänyt näköjään kaikki nykyiset liigaseurat, joissa en ole vielä pelannut urani aikana!?

Kaikissa muissa seitsemässä ja Bluesissahan olet todellakin jo pelannut. Oletko tietoinen, että jaat pääsarjaseurojen edustamisennätyksen (8) Timo Ahmaojan ja Toni Mäkiahon kanssa?

- En tiennyt. Ennätystä en ole halunnut lähteä tekemään. Eihän normaalia duunariakaan syytetä, jos etsii työpaikkaa, löytää sellaisen ja saa tehdä töitä. Välillä kyllä tuntuu, että seuroilla on tarve vaihtaa pelaajia vain vaihtamisen takia.

Mihin olet saanut mahtumaan säilytykseen kaikki edustamiesi seurojen verryttelyasut, puvut ja muut vaatetukset?

- Tällä kaudella olen antanut niitä reippaasti takaisin seurasta lähdettyäni. Pelipaitoja en ole ihan jokaisesta seurastani saanut. Tarkasti ottaen vain HIFK:sta olen saanut tällä kaudella paitani mukaan. Se muisto lämmitti ja jää taatusti mieleeni.

Lisää aiheesta

Seurasiirtojen SE-vahti vaihtaa taas seuraa – kiekkokiertolaiselle tämän kauden viides pätkäpesti