Rakas, sinusta on tullut pullukka

os viime kevään MM-kisojen alussa puhuttiin pilviin kohonneista lippujen hinnoista, tänä vuonna ovat olleet tapetilla NHL- ja KHL-pelaajien kieltäytymiset.
Koko keskustelu on saanut vahvan populistisen leiman. MM-kisoista pois jättäytyneiden ammattikiekkoilijoiden arvostelu on yhtä muodikasta kuin taksisetelien liikakäytöstä kärynneiden kansanedustajien mollaaminen.
Muun muassa kokeneet kiekkomiehet Juhani Tamminen, Hjallis Harkimo ja Hannu Aravirta arvostelivat kovin sanoin, ettei pelaajilta löydy enää samanlaista isänmaallisuutta kuin takavuosina.
Puhutaan jostain ihmeen kunniavelasta. Tamminen, Harkimo ja Aravirta voisivat yhtä hyviä maksaa kunniavelkaa omalle ala-asteelleen (tai kansakoululle) ja lähteä haravoimaan opinahjonsa pihaa.
Pelaajat ajattelevat itseään ja perhettään. Muusta puhuminen on naiivia hurskastelua.

Jos pelaajia alkaa käydä yksitellen läpi, ei näitä ”kieltäytyjiä” ole kuin muutama. Suomalaisten NHL-pelaajien määrä ylipäätään on laskussa.
KHL-pelaajat Jarkko Immonen ja Niko Kapanen ovat olleet vuosia Leijonien tukipilareita, ja he ovat tämän mystisen kunniavelkansa jo maksaneet moneen kertaan.
Matkustaminen on KHL:ssäkin uskomattoman raskasta. Sen ruljanssin jälkeen on vaikeaa ladata itsensä uuteen iskuun koko kansan edessä –  varsinkin jos vammat ovat kalvaneet kehoa.
NHL-maalivahdit Kari Lehtonen ja Pekka Rinne sanoivat ei MM-kisoille. Lehtonen halusi olla perheen uuden tulokkaan seurassa, ja Rinne nuoli haavoja pettymykseen päättyneen kauden jälkeen.
Pasi Nurminen sanoi asian suoraan Urheilusanomien haastattelussa. Kokeneen NHL-maalivahdin ei ole mitään järkeä lähteä kisoihin. Siellä on ainoastaan hävittävää.

NHL:n ja MM-kisojen suhteesta on tullut samanlainen kuin pariskunnilla, jotka osallistuvat ”Rakas, sinusta on tullut pullukka” -televisio-ohjelmaan.
NHL on kasvanut vuosien varrella ulos alkuperäisistä mitoistaan. MM-kisat yrittävät saada NHL:n samaan kuosiin kuin silloin suhteen alussa.
Nyt vaan jää se tuottajan kymppitonni saamatta. Se alun kipinä ei enää palaa. Enää ei kaivata toisen luo.
NHL-mauste maistuu vuosi vuodelta kitkerämmältä MM-kisoissa. Voisiko tämän puliveivauksen lopettaa ja kieltää NHL-pelaajien osallistuminen kokonaan?

Maailman parhaat pelaajat voisivat kokoontua kerran neljässä vuodessa olympiakisoihin. MM-kisat olisi nuoremman polven näyttämö.
MM-kisat ovat joka tapauksessa kiekkokarnevaali, jossa juhliminen ja viikinkihattu päässä sählääminen ovat tärkeämpiä kuin itse peli. Jos kaukalossa pelaisivat huippumotivoituneet tulevaisuuden tähdet, tuskin kaukalon tason tarjonta nykyisestä huononisi.
Ylipäätään tuntuu, että MM-kisat otetaan Suomessa liian tiukkapipoisesti. Eikö kerran vuodessa voisi viettää vähän rennompaa tapahtumaa hienon lajin parissa?
Ei se yksi puolivälierätappio maata kaada. Ja siellä olympialaisissa Sotshissa se oikea taso kuitenkin vasta paljastuu.  

Marko Leppänen