Rasti-Lukko palasi Hopeasomman kultakuntaan vuosikymmenen tauon jälkeen: "Kyllä tämä voitto isona yllätyksenä tuli"

Anni Rohila sekä Ida ja Nelli Mäenpää hiihtivät Taivalkoskella seuralle ensimmäisen kultaisen mitalin Hopeasompa-kisoissa sitten vuoden 1991.

Vuosi sitten Rasti-Lukon nuoret hiihtäjät päättivät tasan 30 vuoden putken. Niin pitkään ehti vierähtää seuran edellisestä mitalista Hopeasompa-kilpailuissa.

Anni Rohila sekä Ida ja Nelli Mäenpää hiihtivät viime vuonna Vuokatissa hopeamitalit N14-sarjan 3x3 kilometrin kilpailussa.

Tänä vuonna raumalaiset eivät vain toistaneet temppuaan vaan pistivät pykälällä paremmaksi. Rasti-Lukko voitti perinteisellä hiihtotavalla käydyn 16-vuotiaiden 3 x 3 kilometrin viestin sunnuntaina.

Edellisen mestaruutensa Rasti-Lukon viestijoukkueet olivat napanneet vuonna 1991 Seinäjoella, tuolloinkin 16-vuotiaiden tyttöjen sarjassa.

– Kyllä tämä voitto isona yllätyksenä tuli. Ei osattu kyllä yhtään odottaa, summasi Rohila koko joukkueen viestipanoksen.Mitalitaistelussa Rasti-Lukko oli mukana alusta asti. Avausosuudella viestiä vei Ida Mäenpää, joka tuli vaihtoon toisena Savonlinnan Hiihtoseuran Siiri Lindholmin jälkeen.

Toisella osuudella kärkipaikka vaihtui, ja Nelli Mäenpää pystyi tuomaan raumalaiset ensimmäisenä vaihtoon.

– Avausosuus meni tosi hyvin itseltä, paras hiihto tähän viikonloppuun, kuvasi Ida Mäenpää viestialoitustaan.

– Ida antoi tosi hyvät paikat lähteä toisena laskuun ja siitä mentiinkin sitten ensimmäisessä ylämäessä jo ohi. Rennosti kovaa hiihtoa vaihtoon asti, luonnehti Nelli Mäenpää puolestaan viestin kulkua.

Ankkurisosuus olikin sitten Rasti-Lukon tyylittelyä, kun Anni Rohila lasketteli joukkueensa ensimmäisenä maaliin.Seuraavat sijat menivätkin Tampereelle, kun Pyrinnön ykkösjoukkue sijoittui toiseksi ja kakkosjoukkue kolmanneksi.

– Pystyin pitämään eron, ja suksi toimi ihan loistavasti. Nelli antoi kyllä ihannepaikan jatkaa viestiä, summasi Anni Rohila.Rohilalle viikonloppu antoi kaksi mitalia, sillä hän otti hopeaa lauantaina hiihdetystä henkilökohtaisesta kolmen kilometrin kisasta.

Sen jälkeen Rohila ilmoitti, että sunnuntain viestiin lähdetään kulta mielessä. Viestin jälkeen kulta ei ollut enää vain mielessä vaan konkreettisesti kaulassa.

Anni Rohilalle myös henkilökohtainen hopeamitali

Anni Rohila hiihti lauantaina toiseksi Hopeasompa-hiihdoissa Taivalkoskella. Hopeasompa kerää yhteen Suomen parhaat 13–16-vuotiaat maastohiihtäjät, mutta SM-mitaleja siellä ei virallisesti jaeta.

Rohila arvostaa kuitenkin suorituksensa korkealle.

– Mun mielestä kauden parasta skeittiä tänään. Jos Vasalopettin voitto meni mun top ykköseksi, niin tämä on sitten heti top kakkonen, Rohila myhäili kisan jälkeen.

Tyttöjen 13-sarjan voitti Ida Hänninen Ski Jyväskylästä, Hän pystyi tekemään kolmen kilometrin matkalla tuulisessa säässä Rohilaan eroa 8,3 sekuntia. Hämeenlinnan Hiihtoseuran Venla Mennala oli kolmas ja jäi kymmenen sekuntia voittajasta. Rohila sai nauttia myötätuulesta viimeisen kilometrin.

– Selkeä voitto hänelle, mutta kyllä hopea tyydyttää. Niin se menee, että se on päivistä ja suksesta kiinni, ja siitä kelle tulee puuskia missäkin välissä, Rohila sanoi.

Taivalkosken kuiva lumi on Rohilalle entuudestaan tuttua.– Olen ollut täällä latupartiossa vuonna 2020 ja pääsin silloin hiihtämään ladut läpi. Reitit olivat tuttuja.

Mäenpään kaksoset Nelli ja Ida, jotka hiihtivät lauantain henkilökohtaisessa kisassa sijat 8 ja 23. Raumalaisista Tomas Heinonen oli M15-sarjassa 17:s.