Rasti-Lukon Timi Niemensivu haluaa kirkastaa sprintin syksyisen hopean SM-kullaksi

Suunnistus on kestävyyslaji, jossa kuntopohja on tehtävä raa'alla työllä. Timi Niemensivu suuntaa lenkille, vaikka taivaalta tupruttaisi lunta tai sataisi vettä. Kuva: Juha Sinisalo

Timi Niemensivu oli kuusivuotias, kun hän bongasi selailemastaan sanomalehdestä ilmoituksen suunnistuskoulusta.

Siitä alkoi suunnistuksen viitoittama polku, joka on vienyt jo Niemensivun pois kotikaupungistaan. 16-vuotias raumalainen aloitti syksyllä opiskelut Kerttulin urheilulukiossa Turussa, mikä tarkoittaa myös harjoittelua Turun Seudun Urheiluakatemiassa.

Opiskelu ja harjoittelu Turussa on ollut iso askel eteenpäin Niemensivun suunnistusuraa ajatellen.

Turun Seudun Urheiluakatemiassa on mahdollisuus aamuharjoitteluun, toisin kuin yläasteella Raumalla. Treenikavereina on muita samantasoisia ja vähän parempiakin suunnistajia, joista saa paitsi seuraa myös sparraajia.

– Harjoitusmäärät ovat nousseet merkittävästi, ainakin 3–4 tuntia viikossa. Nyt harjoituskuormaa voi jakaa pitkin päivää, eikä tarvitse harjoitella niin paljon illalla, Niemensivu sanoo.

Vaikka suunnistuksesta on tullut Niemensivulle harrastus ja elämäntapa, lajin ei voi sanoa olevan hänellä veressä.

Niemensivun tietääkseen vain hänen isosedällään on suvussa suunnistustaustaa. Timikin on ehtinyt harrastaa myös muun muassa jalkapalloa, jääkiekkoa, yleisurheilua ja hiihtoa.

– Ehkä valinta liittyy siihen, että olen muutenkin fanaattinen kestävyysurheilun ystävä. Kaikki, mikä kestää kauan ja rasittaa pitkäkestoisesti, on mulle kivaa, Niemensivu pohtii.

Niemensivu sanoo haaveilevansa tulevaisuudessa maratonien ja jopa ultramatkojen juoksemisesta. Ennen maratoneja Niemensivusta olisi kuitenkin mukava kehittyä huippusuunnistajaksi.

Hyvä enne kansalliselle huipulle murtautumisesta oli H16-sarjan sprintin SM-hopea viime syksynä. Se oli Niemensivun ensimmäinen SM-mitali.

– Vähän petyinkin, kun se oli vain hopea. No, kyllä se sitten jälkikäteen tuntui ihan hyvältä, hän yllättää.

Tulevalla kaudella suurimmat pärjäämistavoitteet Niemensivu lataa juuri SM-sprinttiin. Hän tosin tiedostaa, että vuodesta ei ole tulossa kisamenestyksen kannalta helppo. 

Nousu H18-sarjaan tuo kilpakumppaneiksi useita vuoden vanhempia maajoukkuetason suunnistajia.

– Ajattelin sprintin Suomen mestaruuden nyt ottaa, kun sitä ei viime vuonna tullut, hän kuitenkin täräyttää.