Rauhalasta on tullut ratkaisija: Tapparan kolmossentteri on tasakentin koko sarjan tehokkaimpia - Katso koko Liigan tilasto

Otto Rauhala on koko nimivahvan Tapparan paras pistemies tasaviisikoilla pelatessa. Kolmosketjun keskusmiehen 3+16 tehopisteestä yhtä vaille kaikki ovat syntyneet tasakentin. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Kiekkoareena julkistaa Tapparan joulutodistuksen keskiviikkona, mutta jo nyt voi paljastaa, että kirvesrinnoista eniten "arvosanaansa" on nostanut Otto Rauhala.

SaiPaa vastaan kolmosketjun sentteri alusti kaksi Tapparan kolmesta maalista ja oli tehojensa lisäksi yksi kaukalon työteliäimmistä hahmoista, kun kotijoukkue käänsi kamppailun jatkoajalla voitokseen 3–2 (0–1, 0–0, 2–1, 1–0). 

Etenkin läpisyöttö Jere Karjalaisen voittomaaliin oli maukas. Rauhala lähetti tarkan lättysyötön oman puolustussinisen tuntumasta irtiottoon spurtanneelle Karjalaiselle. 

– Meillä on kyllä mukava ketju. Laiturit ovat niin nopeita, että voi syöttää vähän eteenkin ja tietää, että he kirivät kiekon kyllä itselleen, Rauhala virnisti.

Väkevä polkeminen ja jatkuva liike on iso osa on myös Rauhalan pelaamista.

Syyskauden mittaan valmennusjohto löysi Rauhalalle hyvän ruudun. Jäällä on nähty toimiva kombinaatio Jere Karjalaisen ja Niko Ojamäen kanssa. 

– Heti ekassa pelissä tuntui, että tässä on hyvä kemia. Tietysti olemme tässä kauden mittaa katsoneet vähän filmiltä ja mietimme myös vaihtojen jälkeen, mitä olemme tehneet tai voisimme tehdä toisin, kolmosketjun keskusmies puntaroi.

Kirvesrintojen kolmosketju ei koostu kolmesta yksilöstä, vaan nimenomaan yhteinen tekeminen tekee vitjasta vaarallisen.  

Trioa ei voi kutsua miksikään pihviketjuksi, sillä 180-senttiset Rauhala ja Ojamäki ovat kolmikon "hujopit". Painoarvoakaan ei mitata ensisijaisesti vaa'alla, vaan luistelumetreillä ja uutteralla kahden suunnan pelaamisella. Aktiivisuus näkyy kaukalossa koko 60 metrin mitalla. 

Eivätkä onnistumiset pelkästään kaukalossa näy. Vahvalle vireelle löytyy todistusaineistoa myös tilastoista. Vuoden 2014 nuorten MM-kultamitalijoukkueessa pelannut Rauhala on jo nyt rikkonut liigauransa aiemman piste-ennätyksen.

Saldo on tällä hetkellä 19 (3+16) pistettä, missä ei sinänsä ole mitään poikkeuksellista.

Erikoisuus piilee siinä, että Rauhala on kerännyt yhtä vaille kaikki pisteensä tasakentällisin pelatessa – yksi poikkeava erikoisuus on tullut alivoimalla. Ylivoimatehojen puuttumista ei tarvitse ihmetellä, sillä yv-vastuuta on tullut nimivahvassa miehistössä koko kaudella vain minuutti ja kuusi sekuntia.

Otto Rauhala on ollut syyskaudella koko Liigan seitsemänneksi tehokkain pelaaja tasakentällisin.
Otto Rauhala on ollut syyskaudella koko Liigan seitsemänneksi tehokkain pelaaja tasakentällisin.Syksyllä miettimistä riitti koko joukkueella, kun elokuun treeni- ja CHL-pelien vahva tuloskunto ei siirtynyt liigakamppailuihin.

– Se varmasti vaikutti, kun joukkueeseen tuli paljon uusia pelaajia ja pelitapa meni uusiksi. 

Ehkä myös siitä tuli vähän väärä vaikutelma, että loppukesän harjoitus- ja europelit menivät tuloksellisesti todella hyvin.

– Varsinkaan CHL:ssä vastustajat eivät hirveästi puolustaneet. Liigassa taas kaikki puolustavat erittäin hyvin, niin kuin SaiPakin tänään, Rauhala analysoi ja jättää sanomatta, että hyvin eivät puolusta vain vastustajat – vaan myös Tappara.

Rauhalan plusmiinuslukema on syyskauden jälkeen +14. Sillä hän on koko liigan pelaajalistasta löytyvän 477 nimen joukossa sijalla kahdeksan ja samalla paras Tapparan hyökkääjistä.

Ylöjärvellä syntyneen sentterin reidet ovat jykevät, mutta eivät välttämättä silti vielä ihan samoissa mitoissa kuin samasta pitäjästä kotoisin olevalla Ari Vallinille, jolle sopivia farkkuja ei kaupan hyllyiltä löytynyt – ainakaan pelivuosina.

Kirvesrintojen juniorimyllyn kasvatti on aina ollut kovakuntoinen, mutta nyt 22-vuotiaana ja 90-kiloisena fysiikka alkaa olla sangen äijämäistä tasoa.

– Sain kyllä hyvän treenikesän, testituloksetkin menivät eteenpäin. Ei sillä tuolla hyökkäyssinisellä tietysti ole merkitystä, montako spurttia on tullut otettua, mutta kokonaisvaltaista pelaamista se auttaa, kun jaksaa – ja tietää jaksavansa. Kyllä siinä vanhassa viisaudessa perää on, että jääkiekkoilijat tehdään kesällä, Rauhala hymyilee.

Myös päävalmentaja Jukka Rautakorpi on vilpittömän tyytyväinen kolmosketjunsa aikaansaannoksiin. 

– Hyviä pelaajia: energisiä ja sitoutuneita ja tykkäävät selvästi pelata toistensa kanssa. He puolustavat koko ajan hyvin, pääsevät hyvin riistoihin , kiittelee Tappara-luotsi Jukka Rautakorpi.

– He ovat myös kovassa kunnossa, Rautakorpi lisää vielä kehujensa päälle.

Onko fysiikka joukkuetestien kärkeä?

– Meillä kaikki ovat hyvässä kunnossa...