Raumalaismafialla iso rooli väkevässä paluussa pääsarjatasolle – "Aika uskomaton kausi"

Luvian Kiekko -82 palaa kolmen vuoden tauon jälkeen ringeten SM-sarjaan. Kuva: Marko Koivunen


Queenin legendaarinen We Are the Champions kajahtaa Luvian jäähallin kaiuttimista juuri sopivasti, kun Luvian Kiekko -82:n pelaajat lähtevät ensin huudattamaan yleisöä ja sen jälkeen vetämään läpyjä kaukalon laidalla kurkotteleville junioreille.

Lopulta ryhmä kokoontuu siniviivan tuntumaan joukkuekuvaan ja päästää ilon irti. On aika juhlia sarjanousua.

Kolme peliä EKS:ää vastaan tuotti luvialaisille kolme voittoa ja paikan ringeten SM-sarjaan. Viimeiseksi jääneen kohtaamisen voittonumerot olivat 5–2 (1–0, 0–2, 3–0, 1–0).

Siirtyminen jäältä pukukoppiin ottaa aikansa, mutta eipä kenelläkään juuri minnekään kiire olekaan.

Kakkosvalmentajana LuKissa nykyään vaikuttava Antero Kivelä kiikuttaa pukukoppiin kaksi skumppapulloa.

Ne löytävät tiensä päävalmentaja Kirsi Pukkilan ja kokeneen Riikka Häyrisen käsiin, ja pian kuohujuoma kastelee pelaajat.

– Aika huikea kausi. Pikkuhiljaa nousimme ja kehitimme peliä. Ei voisi paremmin loppua, joukkueen raumalainen varakapteeni Sanni Koivunen summaa tunnelmat.

Edellisen kerran Luvialla on pelattu SM-sarjaa kaudella 2019–20. Tuolloin kausi oli LuKille käytännössä ketju tappioita, ja putoaminen varmistui jo ennen kuin koronaviruspandemia lopetti myös ringettekauden kesken.

– Kun itse Luvialle tulin, olimme SM-sarjassa. Joukkue on siitä muuttunut aika paljon. Nyt me olemme kasvaneet joukkueena huikeasti, Koivunen arvioi.

EKS antoi kovimman vastuksen lauantaina, mutta silti SM-sarjapaikkairtosi luvialaisille suoraan kolmessa pelissä. Kuva: Marko Koivunen

Kärkijoukkue alusta loppuun

Tällä kaudella luvialaiset eivät jättäneet mitään sattuman varaan. Naisten Ykkössarjassa joukkue voitti kaikki 12 peliä maalierolla 106–37, ja SM-karsintasarjassakin joukkue oli sarjataulukon ykkönen: 15 pelistä irtosi 11 voittoa.

Nousukarsinnoissa EKS taipui voitoin 3–0 ja maalein 23–7.

– Kovan vastuksen he antoivat, mutta emme antaneet sen hidastaa, Koivunen kommentoi.

Ottelusarjan selvästi tiukin kamppailu pelattiin lauantaina, sillä EKS johti pitkään kamppailua. Lopulta pelin jälkeen espoolaisten ilmeet eivät edes olleet murheen murtamat, sillä he tiesivät taipuneensa paremmilleen.

– Alku oli aika jännittynyt. Huomasi, että porukkaa jännitti, Koivunen puntaroi.

– Mutta me luotimme omaan tekemiseemme.

Sanni Koivusella 65 maalin kausi takana

Ottelusarjan hahmoja olivat maalivahti Inka Laivonen sekä Koivunen, joka keräsi kolmeen peliin tehot 10+4.

Suurin osa pisteistä irtosi joukkueiden toisessa kohtamisessa, jossa raumalainen tehtaili saldon 7+2. Koivusen kauden kokonaistehot olivat Ykkössarjassa 40+10=50 ja SM-karsintasarjassa 25+17=42.

– Aika uskomaton kausi. Olen kehittynyt paljon pelaajana ja päässyt pelaamaan pitkästä aikaa ehjän kauden. Olen saanut olla illasta toiseen loistavassa ketjussa.

Koko kauden Koivusen rinnalla on viilettänyt Katariina Niemi, joka nakutteli Ykkössarjassa pistesaldon 11+34=45 ja SM-karsintasarjassa tehot 28+29=57.

Alkukaudella ketjun kolmas lenkki oli Henni Isaksson ja loppukaudella ryhmän äitihahmo Riikka Häyrinen, joka teki paluun kaukaloihin ensi kertaa sitten kauden 2018–19.

– Riikka on ollut ihan huikea. Hän on pistänyt meidät tekemään hommia, Koivunen kehuu.

Sanni Koivunen laukoi lauantaina yhden maalin. Se oli tällä kaudella yhteensä 65:s osuma raumalaiselle. Kuva: Marko Koivunen

Raumalaismafialla ihan omat juttunsa

Pohjaa paluulle SM-sarjaan loi osaltaan yhteistyö Lukon kanssa. Seurojen tavoitteena oli rakentaa kaksi mahdollisimman vahvaa joukkuetta eli naisten ryhmä Luvialle ja B-tyttöjen porukka Raumalle.

Se onnistuikin ja toi jo yhden sarjanousun. Lukolla puolestaan on sunnuntaina mahdollisuus ottaa kotijäällään B-tyttöjen SM-pronssia, ja vastustajana siinäkin pelissä on EKS.

Raumalaispelaajia LuKin nousijajoukkueessa oli runsaasti ilman yhteistyötäkin. Koivusen lisäksi raumalaisia Lukon kasvatteja ovat Riina Varjola, Reetta Urponen, Henni Isaksson sekä Jenna ja Janina Rakkolainen.

Lisäksi joukkueen kapteeni Milla Rantanen asuu nykyään Raumalla.

Seurayhteistyön kautta lukkolaisista ovat tällä kaudella LuKissa esiintyneet Pinja Toivonen, Siiri Lahtinen, Sofia Saarela ja Eveliina Talsi.

– Aika hyvä raumalaismafia meillä on. Meillä on ihan omat jutut, Koivunen kuittaa.

LuKi voittanut kolme Suomen mestaruutta

Luvian Kiekko -82 on voittanut ringeten Suomen mestaruuden 2004, 2005 ja 2007.

SM-hopeaa luvialaiset ovat saavuttaneet 2006, 2008, 2013 ja 2014 sekä SM-pronssia 2009, 2010, 2011 ja 2012.

Ringeten seurajoukkueiden MM-hopea seuralla on vuodelta 2008.