Raumalaistaustainen purjehduslegenda palaa uppoamispaikalle hyvin lähellä tragedian vuosipäivää

Tapio Lehtinen ja Galiana ovat nyt Kapkaupungissa. Kuva: Ville Norra

Raumalaistaustainen purjehduslegenda Tapio Lehtinen oli Kapkaupungin vesillä viimeksi vuosi sitten marraskuussa.

Hän purjehti tuolloin yksin Asteria-veneellään Golden Globe Racen pakolliseen mediapysähdykseen tasatahtia kilpailun lopulta voittaneen Etelä-Afrikan Kirsten Neuschäferin kanssa.

Maissa ei käyty, vaan matkan oli suunniteltu jatkuvan Eteläiselle jäämerelle ja pysähtymättä maailman ympäri.

18. marraskuuta 2022 Lehtisen tukijoukot ja omaiset saivat pysäyttäviä uutisia. Veneestä oli vastaanotettu mayday-viesti, ja yhteys Lehtiseen oli poikki.

Piinallisen odotuksen jälkeen selvisi, että yksinpurjehtija oli pelastuslautassa, ja Asteria-vene uponnut. Tragediaa ennakoinut tilanne kääntyi suotuisien olosuhteiden ja valtavan tuurin voimalla lähes elokuvamaiseksi onnelliseksi lopuksi.

Neuschäfer löysi vuorokauden merellä ajelehtineen Lehtisen ja auttoi tämän veneeseensä odottamaan apuun tulleen rahtilaivan saapumista. Veneensä menettänyt Lehtinen selvisi kotimatkalle Indonesian kautta ja sai viettää joulua kertaalleen pahasti säikähtäneen perheensä kanssa.

Nyt Lehtinen on jälleen samoissa maisemissa. Hänen kipparoimansa Galiana starttaa sunnuntaina Ocean Globe Race -kilpailun kylmälle ja tuuliselle kakkososuudelle Kapkaupungista.

Hautapaikka saa kunnianosoituksensa

Lehtinen tulee purjehtimaan uppoamispaikan ohi hyvin lähellä tragedian vuosipäivää. Perinteitä kunnioittavana old school -purjehtijana tunnettu Lehtinen ei varmasti ohita veneensä hautapaikkaa ilman tunteikasta huomionosoitusta.

– Ohitamme Asterian haudan. En olisi koskaan uskonut, kuinka paljon ihminen voi ikävöidä yhtä venettä. Onkin kohtalon ivaa, että osumme uppoamispaikalle onnettomuuden vuosipäivän aikoihin. Olen ylpeä, että mukanani on nyt upea tiimi mahtavia nuoria purjehtijoita, joiden kanssa paitsi jakaa nuo tunteet, myös ymmärtää valtameren usein pirullistakin luonnetta, kertoo Tapio Lehtinen Kapkaupungista ja lisää:

– Eteläistä valtamerta kuvaillaankin perinteisesti sanonnalla same planet, another world.

Valtameripurjehduksen kuninkuusluokassa kilpailee myös toinen suomalaisvene eli Jussi Paavosepän Spirit of Helsinki.
Suomalaisveneet lähtevät Ocean Globe Racen kakkososuudelle hyvistä asemista. Spirit of Helsinki selviytyi Kapkaupunkiin koko joukon ensimmäisenä ja majailee 14 veneen tasoituskilpailussa kakkostilalla.

Galiana oli hieman epäonnekkaampi reitinvalinnoissaan halki Atlantin ja pahamaineisen Doldrums-vyöhykkeen tyvenien, mutta nousi loppukirinsä ansiosta tasoituskilpailun kuudenneksi.

Ensimmäisiä kisaveneitä odotetaan toisen osuuden maalin eli Uuden-Seelannin Aucklandiin aikaisintaan joulukuun puolivälissä.

Kilpailun kolmas osuus starttaa Uudesta-Seelannista kohti Uruguayn Punta del Esteä 14. tammikuuta. Kilpailun maaliin Southamptoniin ensimmäisiä veneitä odotellaan huhtikuun ensimmäisellä puoliskolla.

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Katso video ja kuvat Southamptonista: laulu raikasi, kun Tapio Lehtisen venekunnan matka maailman ympäri alkoi – mukana myös raumalainen Mauri De Meulder

Maailmanympäripurjehdus Ocean Globe Race 2023 starttaa tänään Southamptonista – Tapio Lehtinen ja raumalainen myrskypoika odottavat lähtöä malttamattomina

Vain tilaajille Meidän poikamme maailman merillä – raumalainen Mauri De Meulder on yksi Tapio Lehtisen miehistöstä maailmanympäripurjehduksessa

Vain tilaajille Kun Tapio Lehtisen purjevene upposi keskellä valtamerta, Mauri De Meulderin mieli muuttui oman maailmanympäripurjehduksen suhteen – raumalaisen kommentit haaverista kuitenkin yllättävät