Raumalaisvalmentaja KHL-jättiläisen voittokyydissä: ”Kiuaskivetkin parhaat mahdolliset ”

Jokerit on päässyt vääntämään KHL:n mahtiseura Ak Bars Kazania vastaan. Kuva: Pekka Rautiainen

Ari Moisanen teki kovan päätöksen syksyllä 2013, kun hän suuntasi suureen tuntemattomaan, KHL:ään Ak Bars Kazanin maalivahtivalmentajaksi.

Kyllä kannatti. Tuskin Moisanen olisi itsekään uskonut, että hän valmentaisi Kazanissa vielä keväällä 2018.

Ainutkertaisen elämänkokemuksen ja hyvän rahallisen korvauksen lisäksi reissu on tuonut menestystä. Kazan eteni KHL:n finaaliin asti 2015 – ja uudelleen tänä keväänä. Kazan kohtaa lauantaina alkavassa Gagarin Cupin finaalissa Moskovan TsSKA:n.

– Kun voi mennä hallille t-paita päälle ja pelataan vielä jääkiekkoa, asiat ovat hyvin, Moisanen heittää.

Moisasella riittää tunnetusti virtaa, mutta hänkin myöntää, että parin kuukauden mittaiset pudotuspelit imevät miehestä mehuja.

Vartin päiväunet muuttuvat tunnin ja vartin uniksi.

– Sanotaan leikkisästi niin, että vartin päiväunet muuttuvat tunnin ja vartin uniksi.

Moisanen ei olisi voinut KHL:ssä päätyä parempaan seuraan. Mikä on Kazanin salaisuus?

***

Kazan on kuulunut KHL:n mahtijoukkueisiin jo sarjan perustamisesta lähtien. Kazan voitti KHL:n ensimmäisen mestaruuden 2009.

Moisanen sanoo, että tämän kevään finaalipaikka on jo pidemmän ajan määrätietoisen työn tulos.

– Kazan on organisaationa hyvin rauhallinen ja määrätietoinen. Asiat analysoidaan tarkkaan, ja turha reuhoaminen jätetään väliin. Täällä ei reagoida turhan dramaattisesti voittoihin tai tappioihin.

Vastaavaa kuvailua ei kovin usein kuule KHL-seurojen yhteydessä. Moisanen sanoo, että määrätietoisuus näkyy arjessa yksinkertaisesti niin, että asiat pannaan saman tien kuntoon.

– Ei jäädä makaamaan, vaan toimitaan. Jos tarvitaan saunaan uudet kivet, sitä ei pohdita, vaan hommataan parhaat mahdolliset saman tien.

***

Urbaanilegendan mukaan Venäjällä ei voi ilmoittaa vapaapäiviä etukäteen, koska pelaajan karkaavat saman tien baariin. Sen jutun voinee ainakin nykyään painaa hyvien vanhojen juttujen kokoelmaan.

Moisanen on puhunut usein venäläisen harjoittelukulttuurin puolesta. Hän tunnustautuu viiden vuoden kokemuksen perusteella ”Venäjä-faniksi”.

Aloitetaan vapaapäivän määritelmästä.

Vapaapäivä tarkoittaa esimerkiksi puolentoista tunnin ohjattua voimistelua, saunaa ja hierontaa.

– Vapaapäivä tarkoittaa esimerkiksi puolentoista tunnin ohjattua voimistelua, saunaa ja hierontaa. Sellaisia päiviä ei ole, ettei tapahdu mitään. Aluksi se tuntui oudolta, mutta aika nopeasti siihen tottui.

– Missään työssä ei voi antaa joka päivä sataa prosenttia, mutta ei täällä hirveästi niitä ohipäiviä tule, hän sanoo.

Moisanen vakuuttaa, että kovan harjoittelu- ja peliohjelman keskellä on palauttavampiakin jaksoja.

– Aika monesti Suomessa heitetään, ettei määrä korvaa laatua. Ne lausunnon antajat eivät ole käyneet useinkaan rajan toisella puolella. En ole nähnyt monta laadutonta toimintaa, oli sitten kyse jäätreenistä, puntista tai vesijumpasta.

Kun pelaajat riisuvat kalsarisilleen, heistä näkee, että jotain on harrastettu.

– Kun pelaajat riisuvat kalsarisilleen, heistä näkee, että jotain on harrastettu.

Yhden pinttyneen käsityksen mukaan Venäjällä ohjaillaan toimintaa ylhäältä kaiken aikaa. Moisanen on kuitenkin saanut vapaat kädet maalivahtivalmennuksessa koko pestinsä ajan.

– En usko, että minun persoonallani täällä muuten olisin ollut viittä vuotta. Tuskin organisaatiossa kellään olisi kompetenssia ohjata minua maalivahtivalmennuksessa.

***

Ak Bars Kazan eteni konferenssivoittoon pesemällä Traktorin suoraan neljässä pelissä. Ottelut päättyivät kuitenkin maalin erolla.

Moisanen kuvailee Ak Bars Kazania moderniksi jääkiekkojoukkueeksi. Sekään ei kuulosta kovin venäläiseltä.

Kerro lisää.

– Meidän peliimme kuuluvat kontrolliavaukset, pelirytmitykset ja kaksivaihekarvaukset. Se on ollut vahvuutemme viimeiset neljä vuotta. Kenttätasapaino säilyy yleensä hyvänä.

Moisanen on seurannut hieman huvittuneena suomaalaista trap-keskustelua. Hän muistuttaa, ettei yksikään jääkiekkojoukkue voi painaa 60 minuuttia kaasu pohjassa. Pelkkä yltiöpäinen karvaaminen alusta loppuun olisi silkkaa tyhmyyttä.

Joskus peli pyytää jotain.

– Joskus peli pyytää jotain. Eikä sitä vastaan voi rimpuilla. Joskus peli vaan vaatii, että hidastetaan. Joskus mekin joudumme oikeasti miettimään, että miten pystymme näillä energianrippeillä vielä voittamaan.

Kumotaan vielä yksi venäläinen klisee. Sen mukaan venäläiset olisivat heti täydessä paniikissa tappioasemassa.

– Tappioasemassakin penkillä on rauhallinen tunnelma. Nappuloita ei välttämättä tarvitse lyödä heti pohjaan. Luotamme siihen, että kun jaksamme jauhaa omaa juttua, se tuottaa ennen pitkää tulosta.

Se jauhaminen voi vielä kauden jälkeen tarkoittaa Gagarin Cupin nostamista raumalaisille harteille.