Raumalle kasan SM-mitalejakin tuonut laji on parhaimmillaan koko perheen yhteinen harrastus – näin isät kuvailevat, miksi aseen antaminen lapselle voi olla opettavaista

Leo Sieväsen esimerkkisuoritus Action Airissa. Kuvaa otettaessa Sievänen oli todella tarkkana, ettei toimittaja asettaudu ottamaan kuvaa 180 asteen säteelle aseen piipusta. Kuva: Eetu Setänen

Rauman Seudun Urheiluampujien uusissa tiloissa Karjalankadulla aukeaa pääovelta aika perinteinen näkymä sisäampumaradalle. Se olympialaisista tuttu ajanpysäyttävä asetelma, jossa suolapatsaaksi jähmettynyt kilpailija ampuu keskittyneesti omalta paikalta kohti maalitaulua.

Kun avaa oven, jossa lukee ”Action Air”, aukeaa seinän takaa kuitenkin aika erilainen maailma.

Pystyssä on vielä joitakin seiniä, ovia ja maalitauluja edellisen viikonlopun kilpailuista. Esteiden ja kulissien seassa kilpailijat liikkuvat niin nopeasti kuin kerkeävät ja ampuvat muovikuula-aseella radalla olevia tauluja, peltejä ja myös liikkuvia maaleja.

Tämä on muun muassa Herman Hammarbergin, 45, Mikael Hammarbergin, 12, Jari Sieväsen, 49, ja Leo Sieväsen, 14, temmellyskenttä.

Vapaa-aikaa mukava viettää yhdessä

Kun raumalaisharrastajat kertovat Action Airista, ihan ensimmäiseksi mieleen tulee ehkä lasersota. Siis se suosittu peli, jossa sokkeloisella areenalla ruiskitaan toisia laseraseilla.

Action Airissa ei kuitenkaan tähdätä toisia, vaan maaleja, ja suoritus tehdään lisäksi yksin. Laji taitaakin olla lähempänä esimerkiksi sitä poliisien toiminnallista harjoittelua, josta valmiusyksikköön kuulunut Harri Gustafsberg mainitsee Karhuryhmä-kirjassaan.

Tässä harrastuksessa isien ei tarvitse vain heittää jälkikasvua pelipaikalle ja katsoa suorituksia katsomosta, vaan ”vapaa-aikaa on mukava viettää yhdessä”, kuten Hammarbergit ja Sieväset itse kuvailevat. Mikael ja Leo kertovatkin aloittaneensa Action Airin isiensä jalanjäljillä.

Mikael mainitsee harrastaneensa muun muassa taekwondoa, kilpauintia, kitaransoittoa ja partiota, mutta jokin ammunnassa on kiehtonut eri tavalla.

– Täytyy keskittyä ja osua, mutta kuitenkin nopeasti. Täällä pääsee katsomaan, parantuvatko tulokset, ja se on vähän koukuttavaakin, Mikael kuvailee.

– Tämä vaikutti kiinnostavalta. Ampuminen on hauskaa, Leo komppaa.

Jari Sievänen (oikealla) ja Herman Hammarberg (toinen vasemmalta) kuuluvat Rauman Seudun Urheiluampujien Action Air -aktiiveihin. Pojat Leo Sievänen (vasemalla) ja Mikael Hammarberg ovat myös innostuneet harrastuksesta. Kuva: Eetu Setänen

Ammuntaharrastus perintönä perheessä

Herman Hammarberg ja Jari Sievänen löysivät hekin ammunnan jo nuorina vanhempiensa esimerkistä.

Metsästysammuntaa melkein koko ikänsä harrastanut Herman aloitteli harjoittelun ilmahirvellä jo 14–15-vuotiaana, Jari puolestaan ampuu erilaisilla ruutiaseilla practicalin lisäksi myös reserviläislajeja.

– Jokunen vuosi sitten mentiin poikien kanssa ilma-asepuolen ampumakouluun. Siinä kun käytiin, niin katsottiin, että verhon toisella puolella kävi toinen porukka ampumassa vähän erilaista, aika mielenkiintoisen näköistä ammuntaa, isä-Hammarberg kertoo.

Kuikuilijat päättivät kokeilla ja ovat sillä tiellä.

– Nyt ollaan siinä tilanteessa, että harrastus vie kaiken vapaa-ajan ja liikenevän rahan, hän naurahtaa.

Itse työkalun saa parilla sadalla eurolla, mutta kyllä kisa-aseeseen, koteloihin, lipastaskuihin ja muihin varusteisiin voi upottaa Hammarbergin mukaan tuhat euroa tai enemmänkin. Virittelyäkin lajissa harrastetaan, mutta useista eri sarjakategorioista löytyy omantasoista kilpaseuraa.

– Niin se ei mene, että jokamiesluokan Kupla ja Ferrari menevät vierekkäin ja sitten katsotaan, kumpi kiihdyttää enemmän. Siinä ei ole mitään järkeä.

Mitä on Action Air?

Action Air on yksi practical-ammunnan disipliini eli aselaji. Action Air on Kansainvälisen Practical-liiton (IPSC) ja Suomen Ampumaurheiluliiton (SAL) hyväksymä kilpailulaji, jota kutsutaan myös nimellä Practical Airsoft.

​​​Action Air on muovikuula-asein harrastettavaa toiminnallista ammuntaa, jossa noudatetaan practical-ammunnan kilpailusääntöjä.

Käytettävät aseet ovat tarkkoja jäljennöksiä ruutipistooleista. Airsoft-ase ampuu muovikuulia, jotka ovat läpimitaltaan kuusi millimetriä.

Aseeseen ja sen käsittelyyn liittyy useita tiukkoja turvallisuussääntöjä, kuten se, että aseita saa käsitella suorituksen ulkopuolella ainoastaan erillisillä turvallisuusalueilla.

Action Air sopii erityisesti nuorille, jotka haluavat saada tuntumaa täysimittaiseen urheiluammuntaan jo ennen ruutiaseikää, sillä lajilla ei ole varsinaisesti alaikärajaa.

Muille ampujille ja erityisesti kilpa-ampujille Action Air on oiva tapa kilpailemiseen ja lajinomaiseen harjoitteluun sisällä myös pitkänä talvikautena.

Kilpailusuorituksessa rata on aina uudestaan suunniteltu. Maalit ovat minikokoisia IPSC-pahvitauluja tai kaatuvia metallimaaleja. Pisteytyksessä merkkaa tarkkuuden lisäksi myös nopeus, ja ammuntaa onkin kuvailtu ”kolmiulotteiseksi tarkkuusammunnaksi aikaa vastaan”.

Tarkka kopio ruutiaseesta

Aifsoft-ase pyrkii olemaan mahdollisimman tarkka kopio ruutiaseesta, esimerkiksi siitä kuuluisasta ”ysimillisen” pistoolista. Merkittävin ero on tietenkin se, että ase ei ammu luoteja, vaan kuuden millin muovikuulia.

Aseesta kun on kuitenkin kysymys, on pakko kysyä vanhemmilta, miltä tuntuu antaa lapsille pistooli käteen.

– Mulle ase ei ole ikinä ollut mikään tabu, vaan muksusta asti metsästysväline. Vähän kuin, että pitää olla kumisaappaat jalassa, ettei kastu, niin pitää olla kivääri, että hirvi kaatuu, Herman Hammarberg sanoo.

– Ajattelisin, että se on hyvä opettaa junioreillekin, että ase on harrastusväline, eikä mikään rehentelyn aihe.

– Olennainen juttuhan tässä lajissa on, että vaikka aseen käsittely on vähemmän vaarallista, niin turvasäännöt ovat täysin vastaavat kuin ruutiasepuolella. Nuoret oppivat turvallisen tavan käsitellä asetta, Jari Sievänen lisää.

Joskus turvallisuusasiat täytyy oppia kantapään kautta. Esimerkiksi Raumalla syksyllä järjestetyissä aluemestaruuskisoissa osa kilpailijoista hylättiin ja kisasuoritus keskeytettiin välittömästi, kun aseen piippu unohtui osoittamaan väärään suuntaan.

Raumalle tullut mukava kasa SM-mitaleja

Jos pitäisi alkaa listata urheilulajeja, joissa Raumalle on tullut SM-mitaleja, Action Air voisi monelta jäädä nimeämättä. Raumalla harrastava parinkymmenen hengen porukka ei ole ehkä kovin iso, mutta mitaleita se on hakenut viime vuosina SM-tasolta useampia.

Esimerkiksi Jari Sievänen voitti viime kesänä open-divisioonan Suomen mestaruuden. Action Air oli Salossa ensimmäistä kertaa mukana televisioidulla SM-viikolla, ja raumalaisten suorituksia voi käydä edelleen ihastelemassa Yle Areenasta löytyvästä koostelähetyksestä.

– Tässä lajissahan ei ole ennätyksiä, vaan kisataan aina muita kilpailijoita vastaan. Olet juuri niin hyvä kuin viimeisin suorituksesi, Sievänen muistuttaa.

Periaatteessa leikkimielinen kisailu perheen keskenkin onnistuu.

– Aikuiset ja lapset kisaavat yleensä eri kategorioissa, mutta kun tulosohjelma laskee tuloksen, niin siitä esimerkiksi isä ja poika pystyvät suoraan vertaamaan keskenään, kumpi on nopeampi, tarkempi ja paljonko pisteitä tuli per sekunti. Nuo juniorit ovat muuten aika lailla nopeita.

Oman mausteensa lajiin tuo se, että rata rakennetaan aina erilaiseksi, eikä oman suorituksensa suunnitteluun ole aikaa montaa minuuttia. Ei liene yllätys, että itse ammuntaosuus on Mikael Hammarbergin ja Leo Sieväsen mielestä kivempi kuin ongelmaratkaisupohdinta.

– Joskus voi jäädä vähän ohkaisemmalle se suunnittelu. Jos siinä fuskaa, niin pieleen menee, Herman Hammarberg naurahtaa.

Harjoitusmuotona Action Air opettaakin nuorisolle muun muassa rauhallisuutta ja keskittymistä. Kokeneempi ammuntaharrastaja taas saa suhteellisen edullisesti valtavan määrän toistoja.

– On tässä tietty sekin puoli, että täällä lämpimässä on mukava harrastaa. Ei tarvitse mennä ulos kylmään ja pimeään, Jari Sievänen hymyilee.

RSA:n Pauli Kärkkäinen ojensi Jaana Metsärannalle ja Marcus Lindgrenille todistukset ampumakoulun suorittamisesta. Molemmat kertoivat oppineensa paljon aseiden käsittelystä ja aikovansa jatkaa harrastamista. Kuva: Eetu Setänen

RSA yrittää pitää toiminnan ympärivuotisena – tammikuussa avoimet ovet ja uusi ampumakoulu

  • Rauman Seudun Urheiluampujat yrittää tarjota toimintaa entistä enemmän ympärivuotisesti.
  • Aiemmin seura järjesti talvella vain ilmapistoolin ja ilmakiväärin perusampumakoulun, mutta nyt rinnalle on tullut myös Action Airin ampumakoulu.
  • Varapuheenjohtaja Pauli Kärkkäinen on huomannut ampumakouluihin tulleen kansainvälistä väriä. Mukana on ensimmäistä kertaa myös saksalaisia ja englantilaisia harrastajia.
  • Seuraava Action Airin ampumakoulu alkaa tiistaina 24.1.2023 ja päättyy 4.4.2023. Ampumakoulu kokoontuu kerran viikossa kello 18–20 (ensimmäisellä kerralla kello 17.30).
  • RSA järjestää sisäampumaradallaan (Karjalankatu 15) avoimet ovet 9.-10.1.2023, jolloin pääsee tutustumaan kaikkiin radalla ammuttaviin lajeihin
  • Lisätietoja seuran nettisivuilta

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Rauman Seudun Urheiluampujien kilpailijoille kaksi SM-hopeaa – erikoinen MM-valinta peruuntui

Vain tilaajille Rauman Seudun Urheiluampujille kolme henkilökohtaista mitalia ja joukkuepronssi Action Airin SM-kisoista

Vain tilaajille SM-viikon tulossatoa: Raumalle sateli Suomen mestaruuksia – Euran mitalihirmun käsittämättömään kokoelmaan lisätäytettä