Rauman Palloakin valmentanut Juha Malinen tapasi Pelen Islannissa – "Pele edusti minulle urheilun perimmäistä lähtökohtaa"

Peleä on muisteltu ympäri maailmaa. Kuva: Heikki Saukkomaa

Jalkapallovalmentaja Juha Malinen muistelee lämmöllä kohtaamistaan brasilialaisjalkapalloilija Pelen kanssa.

Rauman Palloakin urallaan valmentaneen Malisen ja Pelen tiet kohtasivat vuonna 1991 Islannissa, jossa Malinen valmensi 15–16-vuotiaiden poikien Suomen maajoukkuetta Pohjoismaiden mestaruuskisoissa.

– Esittelin Suomen joukkueen hänelle ja jäimme juttelemaan. Pelestä puuttuivat kaikki diivan elkeet, hän kuunteli ja oli hyvin ystävällinen, Malinen kertoi perjantaina STT:lle.

Tapaaminen antoi Maliselle vahvistuksen siitä, ettei hänen kiinnostuksensa Peleä kohtaan ollut mennyt hukkaan. Torstaina 82-vuotiaana kuollut Pele oli Malisen mielestä maailman paras jalkapalloilija, mutta erityisesti hieno ihminen.

– Tapaaminen vankisti kuvaa, että Pele on tietyllä tapaa vaatimaton ja ihminen isolla I:llä, Malinen kuvasi.

Kolme maailmanmestaruutta urallaan voittanut Pele on yksi jalkapallohistorian suurista tähdistä. Monen mielestä hän oli kaikkien aikojen paras pelaaja.

Vuonna 1940 syntynyt Pele nousi jo 16-vuotiaana Brasilian miesten maajoukkueeseen ja oli voittamassa ensimmäistä maailmanmestaruuttaan 17-vuotiaana vuonna 1958.

Malisen mielestä maailma menetti Pelessä kokonaisvaltaisesti taitavan ja nöyrän pelaajan, joka nousi köyhistä oloista maailman huipulle.

– Luin hänestä kirjoja, joissa kerrottiin, miten lapset pelasivat jalkapalloa appelsiineillakin. Jos ei ollut välineitä, niitä kehiteltiin itse.

– Pele edusti minulle urheilun perimmäistä lähtökohtaa. Nykyään ollaan lähellä jo sitä, että kuusivuotiaatkin ovat jossain ihmeakatemiassa. Pelaamisen, ja urheilun, pitää lähteä lapsen sisältä, Malinen sanoi.