Rauman uimaseurat saavat maauimalassa alle tärkeitä vesimetrejä – altaassa polskii myös uusia uimareita Porista

Kilpauimarit pääsevät harjoittelemaan uudistuneessa Rauman maauimalassa. Altaassa polskii muun muassa kuusi Rauman Uimaseuraan siirtynyttä porilaisuimaria.

| Päivitetty

Merivesi kimaltaa kilpaa uima-altaan pinnan kanssa. Maauimalan aukeamiseen yleisölle on vielä pari tuntia aikaa, mutta kilpauimarit vetelevät jo allasta edestakaisin.

– Miljöö on ainakin yksi hienoimmista, missä Suomessa pääsee treenaamaan, Rauman Uimaseuran päävalmentaja Jarno Haanpää tokaisee.

Tällä kertaa menossa on Rauman Uimaseuran treenivuoro, mutta maauimalaa pääsee käyttämään harjoitteluun myös Swimming Team Rauma.

Rauman kaupunki teki Suvitien Merijakamo Oy:n kanssa syyskuun loppuun ulottuvan sopimuksen maauimalan palvelujen tuottamisesta ja ylläpidosta.

Merijakamon tuottajan Marko Savolaisen mukaan neuvottelut uimaseurojen kanssa ovat loppusuoralla, mutta uimarit ovat päässeet jo altaaseen.

– Seurat vuokraavat meiltä rata-aikaa aivan kuten kaupungiltakin uimahallissa, mutta kyllä tässä on kyse myös hyvän mielen tuottamisesta, Savolainen sanoo.

Tärkeää päästää veteen harjoittelemaan

Maauimala on auki yleisölle kello 12–20. Kilpauimarien on tarkoitus käyttää allasta aukioloaikojen ulkopuolella noin kello 7–12 ja kello 20–22.

– Sen olemme nyt jo huomanneet, että yksi aamuharjoitusaika pitää joltain päivältä pudottaa pois. Tarvitsemme sellaisen huoltovälin, Savolainen kertoo.

Haanpää on jokaisesta likenevästä treenivuorosta erittäin tyytyväinen.

– Ilman maauimalaa olisimme joutuneet olemaan monta kuukautta lähes ilman vettä. On hyvinkin tärkeää päästä veteen treenaamaan, Haanpää huomauttaa.

Harjoitteluvesiä ei ole kevään mittaan liiemmin ollut tarjolla, kun koronavirustilanne sulki uintipaikat. Lähikuntien uimahallit ovat aukeamassa vasta elokuussa.

Meri-Porin uimahalli on auki ja Porin maauimala aukeaa ensi viikolla, mutta harjoitusvuorot ovat pitkälti paikallisten seurojen käytössä. Vaikka vuoroja olisi irronnutkin, se olisi vaatinut vanhemmilta oman kyytirumbansa.

Kuusi uimaria siirtyi Porista

Rauman maauimalan vedessä polskii tosin nytkin porilaisia, jopa Ikäkausimestaruuskisojen finalisteja.

Uimaseuran treeneissä on käynyt kuusi naapuriseurasta siirtynyttä uimaria: Senni Mattila, Hilla Känkänen, Helga Känkänen, Jesse Anoschkin, Ella Nore ja Veera Tall. Heistä Mattila ei ollut haastatteluhetkellä paikalla.

Herää tietysti kysymys, miksi nuoret uimarit ovat siirtyneet Porista Raumalle.

– Syyt ovat mitä ovat. Mulla ei ole ollut tapana kosiskella ketään, eikä harrastaa mitään sentapaista. Ne uimarit, jotka haluavat siirtyä, siirtyvät. Yhdellekään urheilijalle en sano ei, Haanpää kuittaa.

Uimarit itse ovat sanoissaan varovaisia. Kommenteista voi kuitenkin päätellä, että seurasiirto liittyi valmennukseen.

Syy vaitonaisuuteen löytyy kipeästä aiheesta, josta esimerkiksi MTV uutisoi vuoden 2019 lopulla. Porilaismies tuomittiin Satakunnan käräjäoikeudessa kuuden ja puolen vuoden vankeuteen alaikäisen tytön seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Länsi-Suomen tietojen mukaan mies oli Porin Uimaseuran valmentaja. Tapaus ja sitä seurannut valmentajanvaihdos aiheuttivat porilaisissa uimapiireissä kuohun, jonka tyrskyt toivat uimareita Raumalle asti.

Jokainen metri on parempi kuin ei mitään

Raumasta ja Uimaseuran toiminnasta porilaiset kehuvat saaneensa hyvän ensivaikutelman.

– Jarno kuuntelee ja huomioi, jos vaikka joku paikka sattuu, mutta ei ole kuitenkaan liian lepsu, arvioi 17-vuotias Ella Nore, joka on uudesta kuusikosta vanhin.

Jotain oli Porissa paremminkin.

– Porissa maauimala on parempi, koska siellä on enemmän ratoja. Tässä on oikeastaan vain yksi allas, Veera Tall sanoo.

Haanpää allekirjoittaa asian. Niin kiitollinen kuin valmentaja treenimahdollisuudesta onkin, hän näkee hyppypään madaltamisen maauimalan kunnostuksen yhteydessä tuhonneen altaan uintimahdollisuuden lähes täysin.

Altaan syvyys on nyt enimmillään noin kaksi metriä, kun entinen allas oli yli neljä metriä syvä.

– Ongelmia aiheuttaa se, että toinen pääty ei ole kuin 30–60 senttiä syvä. Siinä syvyydessähän ei tehdä käännöksiä, eikä edes uida, Haanpää toteaa.

Käännösmahdollisuus ja metrimäärät kiinnostaisivat myös kuntouimareita. Jonkinlainen käännöspääty 25 metrin kohdalle saattaisi auttaa asiaa, mutta Haanpään mukaan täksi kesäksi sellaista ei ole tulossa.

– Mutta vaikka uintimatka olisi vain 15 metriä, sekin on parempi kuin ei mitään, Haanpää painottaa.

Toisaalta pienemmässä altaassa on pienemmät kustannukset, mikä mahdollistaa 26-asteisen veden. Mukavan lämpimässä vedessä, meren helmassa kelpaa nauttia uimisesta ja haaveilla tulevasta, kuten Jesse Anoschkin, 16.

– Haluaisin rikkoa Suomen ennätyksiä ja olympialaisiinkin olisi joskus ihan kiva päästä. Mutta ennen kaikkea harrastan tätä, koska uinti on kivaa puhaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut