IS: Reunanen sai rangaistuksen ja pelikiellon näistä sanoista – SM-liiga kertoo, miksi asiassa puhuttiin virheellisesti rasismista

Tarmo Reunanen on sivussa lauantain Kärpät–Lukko-ottelusta pelikiellon takia. Kuva: Elmeri Elo / AOP

Lukon Tarmo Reunanen on saanut yhden ottelun pelikiellon perjantaisen KalPa–Lukko-ottelun tapahtumien johdosta.  Reunaselle tuomittiin ottelussa iso rangaistus ja pelirangaistus epäurheilijamaisesta käytöksestä.

SM-liigan kurinpitopäätöksessä kerrrotaan, että erotuomariraportin mukaan rangaistus on määrätty Reunaselle tämän pelikatkolla KalPan pelaajalle Juuso Mäenpäälle sanotuista sanoista. Reunanen kärsii yhden ottelun pelikieltonsa lauantaina Kärpät–Lukko-ottelussa.

Kurinpito: Kyse ei ollut rasismista

SM-liigan kurinpitodelegaatio vahvistaa päätöksessään sen, mitä Tarmo Reunanen Lukon tiedotteessa perjantai-iltana jo sanoi. Puolustaja ei käyttänyt rasistista ilmaisua, mutta kielenkäyttö oli loukkaavaa ja epäasiallista. Kurinpitopäätöksessä ei kerrota, mitä sanoja Reunanen käytti.

– Kurinpitodelegaatio toteaa, että Liigan kurinpitoviestinnässä eikä muutenkaan urheilun kurinpitokäytännöissä ole referoitu julkisesti pelaajien käyttämiä sanoja. Tässäkään tilanteessa käytettyjä sanoja ei tuoda kurinpitopäätöksessä julkisuuteen. Kurinpitodelegaatio haluaa tällä päätöksellään ottaa huomioon myös kohteen aseman sekä oikeusturvan yleisen linjauksen tasolla. Ottaen huomioon asian saaman julkisuuden, delegaatio katsoo kuitenkin aiheelliseksi todeta, että Reunasen kommentit eivät olleet rasistisia, SM-liigan verkkosivuilla julkaistussa kurinpitopäätöksessä kerrotaan.

KalPalta saadun selvityksen mukaan sanojen kohteena ollut Juuso Mäenpää ei ole kokenut sanottuja sanoja hänen henkilöönsä menevänä loukkauksena.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan Reunanen olisi herjannut Mäenpäätä sanoilla "vitun hintti". 

SM-liiga: Rasismin mainitseminen johtui kommunikaatiovirheestä

SM-liiga julkaisi lauantaina kurinpitopäätöksen lisäksi myös kielenkäyttöön liittyvän tiedotteen.Tiedotteen mukaan Reunaselle annetussa rangaistuksessa tapahtui tuomareiden ja toimitsijoiden välinen kommunikaatiovirhe.

– Sääntökohdan mukaan kyse on tuollaisissa tilanteissa aina epäurheilijamaisesta käytöksestä, mutta tuomaristolta lähti ottelun toimitsijoille väärä viesti siitä, miten sääntökohta kommunikoidaan, mikä johti virheelliseen kuulutukseen. Tämä asia on jälkeenpäin käyty läpi myös suoraan pelaajan kanssa, Pulkkinen kertoo.

Erotuomarijohtaja Jyri Rönnin mukaan tilanteessa toiminut tuomari on myös keskustellut asiasta Tarmo Reunasen kanssa ja pahoitellut kommunikaatiovirhettään.

Tiedotteen mukaan SM-liiga ei hyväksy rajat ylittävää epäurheilijamaista käytöstä.

– Liiga haluaa tehdä selväksi, että rajat ylittävä epäurheilijamainen käytös tai kielenkäyttö ja syrjintä kaikissa mahdollisissa muodoissaan ovat Liigalle asioita, joiden suhteen meillä on nollatoleranssi. Me emme hyväksy sen kaltaista toimintaa missään olosuhteissa. Juuri siksi kurinpitodelegaatio on tuomionsa antanut, sanoo SM-liigan toimitusjohtaja Mikko Pulkkinen tiedotteessa.

Juttua muokattu kello 18.06: Lisätty Ilta-Sanomien kertoma tieto siitä, mitä sanoja Reunanen käytti.

Lisää aiheesta

Kohua aiheuttaneen X-viestin julkaissut Lukon viestintäpäällikkö ottaa nyt kantaa Tarmo Reunasen tapaukseen