Roudan hymy löytyi Suomesta

Matka harjoitushallista Lukon A-juniorien pukuhuoneeseen ei ole kovin pitkä. Tshekkihyökkääjä Antonin Routa heittää silti treenin jälkeen suomi-pipon päähänsä.

– Pakko laittaa pipo, ulkona on niin kylmä, Routa perustelee.

Hänen heittonsa on särähtää korvaan. Sehän on täydellistä suomea. Kuinka moni tshekkiläinen puhuu edes pari lausetta suomea?

19-vuotias Routa on asunut Suomessa nyt kolme ja puoli vuotta. Hänen on keväällä tarkoitus kirjoittaa ylioppilaaksi Rauman lukiosta – ja Routa suorittaa tutkinnon suomeksi.

Tämän miehen tarina on kertomisen arvoinen.

Jääkiekko voitti tenniksen

Routa on kotoisin Kladnosta, jossa hän aloitti kiekkoilun juniorijoukkueessa seitsemänvuotiaana. Jääkiekon harrastamiselle oli olemassa vahvat pohjat, sillä Roudan isä Antonin pelasi aikanaan itse.

Myöhemmin hän on toiminut yli parikymmentä vuotta Montreal Canadiensin ja nykyään Tampa Bayn Euroopan kykyjenetsijänä.

– Jääkiekon valinta ei ollut kuitenkaan itsestäänselvyys, sillä harrastin 11-vuotiaaksi tosissaan myös tennistä kaksi vuotta nuoremman veljeni Marekin kanssa, Routa yllättää.

Tennis on jättänyt jälkensä taitavaan hyökkääjään. Tenniksen jalkatyö on muovannut Roudasta hyvän luistelijan, joka epätshekkimäisesti ei kaihda taklauksia eikä fyysistä peliä.

Lopulta joukkuepelin maailma kiehtoi Antoninia yksinäistä karvapallon läiskyttelyä enemmän. Velipoika Marek valitsi toisen tien.

Kiitokset kasvatukselle

Muuten Marek ja Antonin ovat samaan muottiin kasvatettuja. Ja siitä Antonin on perheelleen kiitollinen.

– Isä opetti meille jo nuorena, että maailmaa on olemassa myös Tsekin ulkopuolella, varsinkin jos tennistä tai jääkiekkoa haluaisi pelata tosissaan.

Äiti Jana piti huolen, että pojat osallistuivat kotitöihin ja oppivat ruuanlaiton. Isä-Antonin lähti itse AHL:aan osaamatta sanaakaan englantia, eikä hän halunnut pojilleen samaa kohtaloa.

– Isä piti iltaisin englanti-testejä minulle ja Marekille. Telkkari ei auennut ennen kuin osasi hänen vihkooonsa kirjoittamat sanat. Hitto, että vihasin silloin sitä vihkoa, Routa nauraa.

Roudan ollessa 16-vuotias Montrealin organisaatiossa työskennellyt Hannu Laine järjesti mahdollisuuden tulla Suomeen ja Rauman Lukon akatemiaan. Poika ei epäillyt yksin muuttamista hetkeäkään.

– Kasvatukseni takia olin varma, että pärjään. En tullut vain jääkiekon takia, halusin elämänkokemuksen. Sen olen jo nyt saanut, Routa muistelee hieman herkistyen.

Lue keskiviikon Länsi-Suomesta miten Routa oppi Suomea. Ja miten kävi historiankokeissa?

Nuorten SM-liigaa Lukko–Sport keskiviikkona Äijänsuolla kello 18.30.