Ryhmän voimalla lisää vauhtia askeleisiin – "Tässä yhdistyvät yksilöurheilun ja joukkuelajien parhaat puolet"

Olli-Pekka Jalosen perustamasta treeniporukasta on kasvamassa Eurajoen Veikoille vahva yleisurheiluikäluokka.

Olli-Pekka Jalonen perusti kuusi vuotta sitten harjoitusryhmän, johon kuului neljä Eurajoen Veikkojen nuorta juoksijalahjakkuutta.

Nyt, uuden peruskuntokauden kynnyksellä hän voi tyytyväisenä todeta, että jokainen harrastaa edelleen yleisurheilua.

Kaiken lisäksi ryhmä on vain kasvanut.

Parhaimmillaan kymmenen mustapukuista 15–18-vuotiasta tyttöä kokoontuu samaan aikaan Eurajoen urheilukentälle tai läheiselle pururadalle hakemaan lisää vauhtia askeleisiinsa.

– Tässä näkee, mikä on sen merkitys, kun on tiimi. Ei sillä ole väliä, missä seurassa urheilee, kun vain on hyvähenkistä ja samankaltaista porukkaa, Jalonen toteaa.

– Tässä yhdistyvät yksilöurheilun ja joukkuelajien parhaat puolet.

Eri tason urheilijoita, mutta silti tiivis porukka

Alkuperäisen nelikon muodostivat Laura Koivukoski, Sani Rajala, Maija Virtanen ja Aada Puosi, ja matkan varrella mukaan ovat liittyneet Sofia ja Emilia Määttä, Linne ja Eliisa Kallio, Nea Tahkoniemi sekä Anni Laaksonen.

Määtät ja Kalliot sekä Laaksonen ovat raumalaisia, muut Eurajoelta kotoisin.

Koivukoski ja Sofia Määttä tosin ovat sittemmin siirtyneet toisten valmentajien valmennettaviksi, mutta kantavat edelleen Veikkojen paitaa.

Vaikka ryhmän juoksijat kilpailevat eri matkoilla ja tekevät siksi erilaisia treenejä, verryttelyt he tekevät yhdessä.

– Tässä on hienosti toteutunut se, että mukana on monen tasoisia urheilijoita. Tässä on todellisia lahjakkuuksia, mutta myös ihan harrastelijoita. Silti tämä on tiivis ja hyvä porukka, Jalonen kehaisee.

Kaksi SM-kultaa ja tukku pistesijoja

Menneen kesän tulokset kertovat omaa kieltään lahjakkuudesta. Sofia Määtän kaksi 16-vuotiaiden Suomen mestaruutta olivat luonnollisesti Veikkojen yleisurheilusuven kohokohta, mutta eivät suinkaan ainut ilonaihe.

Aada Puosi teki ensiesiintymisensä Kalevan kisoissa, ja nuorten SM-kisoista Veikkojen urheilijat napsivat yhteensä seitsemän pistesijaa.

Puosi, Koivukoski, Rajala ja Sofia Määttä on myös valittu alueelliseen nuorten maajoukkueleiritykseen, joten Veikkojen yleisurheilutoiminta nostaa uudelleen päätään.

– Se on tämän ikäluokan ansiota. Uusia ikäluokkia ei ole tullut, mikä on sinänsä ymmärrettävää, kun kenttätilanne on tämä, Jalonen harmittelee.

Harjoitusryhmän kesälle odotettiin vielä kruunua Kotkan SM-viesteistä, joihin Veikot sai kovan viestijoukkueen 17-vuotiaiden 4x300 metrille.

Sofia Määttä, Aada Puosi, Linne Kallio ja Sani Rajala laittoivatkin parasta pöytään, sillä kapula tuli maaliin uudessa piiriennätysajassa 2.46,92.

Veikot siirsi Porin Tarmon 21 vuotta kestäneen piiriennätyksen historiaan, mutta mitalikahvit jäivät silti juomatta.

Viestistä muodostui ikäluokassa kaikkien aikojen kovatasoisin, ja Veikot sijoittui lopulta kuudenneksi. Eroa pronssiin jäi reilut kolme sekuntia.

Silti suoritus sivusi seurahistorian parasta sijoitusta SM-viesteissä.

– Suoraan sanottuna nyt näyttää siltä, että 4x400 metriä voisi olla meille vielä parempi matka, jos vaan saadaan Sofia ensi vuonna mukaan, Jalonen miettii.

Sofia Määtällä kiireinen kesä

Kahden lajin eli jalkapallon ja yleisurheilun välillä taiteileva Määttä olisi luonnollisesti tärkeä lenkki, kun Veikkojen ensi kesän mahdollisuuksia hahmotellaan.

Jalkapallossa Määttä on maajoukkuepelaaja, joka nappasi viime kesänä Pallo-Iirojen paidassa naisten Ykkösen kuukauden pelaajan palkinnonkin.

Jossain vaiheessa hänen on tehtävä lajivalintansa, mutta sen aika ei liene vielä. Jalonen ja Veikot eivät kuitenkaan aio katsoa vinoon, jos Määttä päättää valita jalkapallon.

– Minusta sen pitää olla näin. Meidän pitää vain olla tyytyväisiä, jos pystymme auttamaan häntä, Jalonen luonnehtii.

– Urheilijan pitää saada tehdä se valinta itse. Me tekisimme karhunpalveluksen, jos pakottaisimme urheilijaa johonkin.

Määttä on tällä kaudella pelannut Pallo-Iiroissa sekä naisten että B-tyttöjen joukkueissa, joten hänellä on riittänyt pelejä.

Jo hyvissä ajoin ennen kilpailukausien alkua osapuolet sopivat pelisäännöistä, joilla yleisurheilun SM-kisaviikonloput rauhoitettiin jalkapallolta.

– Sen verran pitää kehua Pallo-Iiroja, että se mikä on sovittu, on myös pitänyt, Jalonen kiittelee.

– Se on esimerkki hyvästä seurayhteistyöstä. Sitä toivoisin jatkossakin, että jos tulee kahden lajin taitajia, ei oltaisi mustasukkaisia. Meillä ei ole siihen varaa.

”Tästä on tullut uusi suunnistus”

Jalonen ottaa esimerkiksi Suomen naisten jalkapallomaajoukkueessa 100 ottelua pelanneen Linda Sällströmin, joka voitti nuorten Suomen mestaruuksia pika-aidoissa ja seipäässä sekä osallistui kolmesti seiväshyppääjänä Kalevan kisoihin.

Sällström nähtiin nuorten SM-kisoissa vielä samana vuonna, jolloin hän pelasi ensimmäisen naisten maaottelunsa.

– Yleisurheilu ei välttämättä ole varhaisen erikoistumisen laji. Huipulle pääseminen ei välttämättä vaadi sitä, että 12-vuotiaana treenattaisiin 20 tuntia viikossa, Jalonen näkee.

– Tässä meidän ryhmässämme kaikki eivät vielä ole niin tosissaan ottaneet harjoittelua, mutta he voivat vielä löytää sen kipinän.

Ja vaikka eivät löytäisi, sekään ei haittaa.

– Elämässä on muutakin. Se on vielä isompi onnistuminen, jos heistä tulee fiksuja ja tasapainoisia ihmisiä, Jalonen huomauttaa.

– Suomeksi sanottuna näistä tytöistä voi olla ylpeä kentällä ja kentän ulkopuolella, eikä esimerkiksi koulumenestyksestä tarvitse huolehtia, vaan koulu sujuu kaikilta. Tästä on tullut uusi suunnistus.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut