Saako sanoa "neiti Lukka"? – herjaus herätti Tappara-fanit tasa-arvokeskusteluun #metoo-hengessä

Tappara-Kalpa-sarja on ollut raikas ja intohimoinen. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto.

Toisessa Tappara–Kalpa-puolivälieräsarjan ottelussa Tapparan Henrik Haapala sai ottelurangaistuksen vahingoitettuaan KalPan Santeri Lukkaa hieman epäselvässä tilanteessa. Haapalan rangaistuksella oli suuri vaikutus siihen, että Tappara loppujen lopuksi hävisi ottelun.

Haapala ja Tappara-fanit väittivät, että Lukka näytteli kontaktin voimakkuutta. Seuraavassa ottelussa Tapparan kannattajaryhmä Sinioranssit lauloi herjoja, joiden kohteena oli "neiti Lukka".

Twitterissä Sampsa Parviainen kertoi häpeävänsä omiaan. Sinioranssit vastasi Parviaisen tviittiin.

Herjaus sai aikaan vilkkaan väittelyn myös Tappara.co-keskustelupalstalla. Nimimerkki Lato aloitti keskustelun:

Toistaiseksi ainakaan itseni ei ole tarvinnut Tapparan faneja pahemmin puolustella tai hävetä. En millään jaksaisi aloittaa sitä nytkään. Toivoisin, että ihmiset keksisivät jotain hieman omaperäisempää kuin käyttäisivät näitä aikansa eläneitä neidittely huutoja. Eletään vuotta 2018, lähinnä noloa nykypäivänä tälläinen.”

Alle vuorokaudessa ketjuun on tullut yli 250 viestiä. Osa on puolesta, osa vastaan. Kaikille ei ole selvää, miksi "neiti" voisi olla niin latautunut.

Nimimerkki Blueovalin mukaan Lukka oli huomionosoituksensa täysin ansainnut.

"Kas…Oma ajatusmaailma on täysin päinvastainen ja tästä huomionosoituksesta minulta täydet pisteet Sinioransseille. Nyt pelataan playoffeja ja se pitää näkyä ja kuulua myös katsomossa."

Keskustelun keskeinen huomio kohdistuu neiti-sanaan, jonka käytöllä on jääkiekossa pitkät perinteet. On ilmeistä, että vastaavanlaista väittelyä juuri tästä näkökulmasta ei olisi käyty ilman #metoo-kampanjaa. Yhden sanan ympärillä käyty kuhina osoittaa, että tasa-arvokeskusteluun on tullut mukaan tärkeitä vivahteita ja tietoisuutta, joka ulottuu niinkin mieshegemoniseen (äijäpöhnäiseen) lajiin kuin jääkiekko.