Valmentaja kutsui vastustajaa Tanhupalloksi - missä menee raja pesäpallon psyykkaamisessa?

Venla Tanhuan mukaan lukkarin tontti ei sovi pesäpallossa kaikille. Ympärillä 12 vastustajan pelaajaa, pelinjohto ja mahdollisesti yleisökin yrittävät sekoittaa omaa peliä. Kuva: Juha Sinisalo

Palautetaanpa mieliin tilanne aiemmin kesäkuussa pelatun Rauman Fera–Jyväskylän Kirittäret -pesäpallopelin ensimmäiseltä jaksolta.

Fera on lyöntivuorossa. Jyväskyläläisten pelinjohtaja Jussi Viljanen kehottaa lukkariaan Mari Mantsista ”syöttämään samanlaista kuin Tanhupallo.”

Viljanen viittaa heitollaan Feran lukkari Venla Tanhuaan. Syöttötuomari Jukka Laaksonen kuulee Viljasen huudon ja raportoi välittömästi pelituomari Tero Heikkilälle.

Heikkilä kutsuu Viljasen puhutteluun.

– Otin Viljasen vakavaan keskusteluun ja kehotin muistelemaan ihan peruskäytöstapoja, Heikkilä paljastaa nyt.

Tuolloin pelituomari jätti kortit nostamatta, Viljanen selvisi huomautuksella. Heikkilä piti lieventävänä asiahaarana, että Viljanen viittasi hänen tulkintansa mukaan Feran lukkarin sukunimeen, ei ulkonäköön.

Tanhupallo on televisiosta tuttu hahmo, jolla Kiti Kokkonen voitti Putouksen sketsihahmokilpailun.

– Koko juttu meni siinä mielessä vähän ohi, että Tanhua ei näytä mitenkään Tanhupallolta, vaan on pitkä ja urheilullinen pelimanni, Heikkilä huomauttaa.

Heikkilän tulkinta oli ainakin sikäli oikea, että Venla Tanhuaa kyseinen huuto lähinnä huvitti.

– Olin selkeästi häirinnyt heidän peliään niin paljon, että piti tuollaista keksiä. Tosin olihan se vähän ihmeellistä nähdä, että tuon tason pelinjohto lähtee tuolle linjalle, oli vitsiä tai ei, Tanhua toteaa.

Pesäpalloon kuuluu tietty henkinen taistelu, varsinkin kotipesää ympäröivällä kaarella. Missä menee raja, mitä vastustajalle voi sanoa?

Länsi-Suomi kyseli lajiväen mietteitä. 

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.