Sählinkiä ja Pietarin paketti

Olipas keskiviikon pelissä sählinkiä vaikka kuinka!

Suomen mestarit 1963 kukitettiin jo ties monennen kerran hyvissä ajoin ennen ottelua siten, että suurimmalta osalta yleisöä koko homma meni ihan ohi.

Sitten sammutettiin hallin valot ja mediakuutiolta näytettiin pelaajaesittely. Kun valot sytytettiin uudelleen, piti niiden täytteen hehkuun saamista odotella minuuttikaupalla, kunnes peli saatiin käyntiin. Tätä ennen tuomaristo seisotti joukkueita siniviivoilla, kun kukaan ei muistanut kertoa, että seremoniat pidettiin jo.

Ja kun tässä ei vielä olisi ollut kaikki, niin KalPa-maalivahti Mikko Koskinen kävi valittamassa tuomareille, että mediakuution vilkkuva kuva häiritsee hänen pelaamistaan.

KalPa voitti pelin vielä tylysti 0–5. Historiaakin päästiin todistamaan, sillä ensimmäistä kertaa sekä isä ja poika tekivät maalin samassa ottelussa, nimittäin Sami ja Kasperi Kapanen.

HHH

Omien arvioidensa mukaan yhteensä sellaiset pari tuhatta jalkapallo- ja jääkiekko-ottelua selostanut Mikko ”Yläpörsä” Juntunen oli myös paikalla. Pitkän linjan radiomieheltä piti kysyä, mitä mieltä hän on siitä, että Raumalla juhlitaan vieläkin sitä ainoaa mestaruutta sopivin väliajoin. Ja mistä johtuu, että uusia mestaruuksia ei ole Raumalle saatu?

– Kuopiossa on vielä sellaisiakin, jotka juhlivat KuPS:n vuoden 1956 mestaruutta, Juntunen naurahti.

HHH

Valmentajahuhuja seuraavaksi. HPK:n valmentaja Ari-Pekka Selin siirtyy ensi kaudeksi Pietarin SKA:n kakkoskoutsiksi Jukka Jalosen kaveriksi. Sen takia ”Atu” on nyt Leijonissakin kasvamassa korkoa ja nostamassa hintaansa. Ässissä Pekka Virralle tilaa tekevä Karri Kivi suuntaan puolestaan HPK:n luotsiksi.

Niin, ja se toinen varteenotettavan tarjouksen Petri Vehaselle tehnyt KHL-porukka on juuri SKA. Kuulostaa loogiselta, kun Jalonen tietää maailmanmestarimaalivahdin taidot. Lähtisikö maalivahtivalmentaja Ari Moisanenkin samaan pakettiin? Muutaman KHL-kauden jälkeen ei olisi tarvis palata Repolanmäelle vesilaitoshommiin.

HHH

Kun Milan Jurcina tuli Lukkoon, kertoi pelaajakoordinaattori Hannu Vanhatalo Lukon pohtineen toistakin NHL-vahvistusta. Nyt mysteerimiehen henkilöllisyys on selvinnyt. Herra oli kuin olikin Brett Lebda. Hannu vain puhui kanukista, vaikka jenkkihän tuo on. No, nyt voi sitten jossitella ja pohdiskella, olisiko äijä pitänyt tänne roudata. Miehestä löytyy faktaa muun muassa täältä: http://www.eliteprospects.com/player.php?player=9447

HHH

Takaisin alkuun tai itse asiassa syvälle raumalaiseen kiekkohistoriaan. Raimo ”Raikke” Vahanto lähetti seuraavan tarinan:

Keväällä 1963 sarja oli äärimmäisen tasainen. Mestaruus oli kolmen kauppa ja lopussa keskinäiset ottelut ratkaisivat mestaruuden. Edellisvuoden mestari oli Ilves. Juuri Ilvestä vastaan Lukko asettui ottelussa, missä ratkottiin kumpi joukkue pääsee pelaamaan mestaruudesta Tapparaa vastaan. Äärimmäisen tasainen ottelu pelattiin Raumalla. Lukko voitti 7-6 ja Ilves jäi pronssille.

Mestaruudesta pelasivat Lukko ja Tappara Äijänsuon tekojäällä 26.2.1963. Yleisöä oli lehtereillä ja puissa 7820. Lukon kokoonpano oli maalivahdit Risto Kaitala , Jorma Puumalainen puolustajat Kalevi Virkku – Hannu Törmä , Helkko Stenvall – Simo Saimo , hyökkääjät Teppo Rastio – Pentti Rautalin – Matti Keinonen , Seppo Vainio – Pentti Jokinen – Reijo Kanerva , Pekka Ahlsten,  Kai Rosvall , Matti Ruusunen , Reino Kuusava , Antti Elonen

Keinonen sai aivotärähdyksen ottelun alussa. Mies jatkoi kuitenkin peliä. Tappara karkasi 0-2 johtoon. Erän loppupuolella Rautalin kavensi 1-2 syöttäjänä Keinonen. Toisessa erässä Vainio tasoitti ensin 2-2 ja heti perään 3-2 Jokinen.

Kolmannessa erässä Lukko meni menojaan. Rautalin teki Stenvallin syötöstä 4-2, Rastio 5-2 Keinosen syötöstä. Kalevi Numminen teki Tapparan kolmannen maalin, kunnes ottelun loppupuolella Keinonen joukkueen kapteenin Vainion syötöstä sinetöi Suomen mestaruuden Lukolle 6-3.