Saija ja Tuomas Tarkki juhlivat kiekkokultaa ensimmäistä kertaa samassa joukkueessa

Kärppien maalivahti Johanna Oksman (kesk.) palkittiin pudotuspelien arvokkaimpana pelaajana. Saija Tarkki onnittelee (oik.) mestaruushuumassa. Kuva: Timo Heikkala

Saija ja Tuomas Tarkin taloudessa oli ennen tätä kevättä juhlittu jääkiekon Suomen mestaruutta yhteensä neljä kertaa.

Lukon kasvatti Tuomas Tarkki voitti peliurallaan kaksi Suomen mestaruutta Oulun Kärppien maalivahtina. Hänen vaimonsa Saija Tarkki taas on juhlinut mestaruuksia Kärppien puolustajana.

Sunnuntaina molemmat saivat tililleen yhden mestaruuden lisää, mutta tällä kertaa samassa joukkueessa. Kärpät varmisti toisen peräkkäisen naisten jääkiekon Suomen mestaruuden lyömällä Ilveksen kotihallissaan 5–1. 

Ratkaisevaa kolmatta voittoa oli seuraamassa 925 katsojaa. 

Saija Tarkki avitti joukkuetta edelleen kaukalossa, mutta Tuomas Tarkki ensimmäistä kertaa vaihtopenkin takana. Hän lopetti peliuransa viime syksynä ja ryhtyi Kärppien naisten joukkueen maalivahtivalmentajaksi.

Hyvän maalivahdin kanssa Tarkki on tekemisiin päässytkin, sillä 27 kertaa ratkaisevassa finaalissa torjunut kärppävahti Johanna Oksman valittiin pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi.

– Sanoinkuvaamaton fiilis, ei tätä vielä tajua. Luottoni tähän joukkueeseen oli kova. Hallille tullessani tiesin, ettei tätä päivää tulla häviämään, Oksman hehkutti STT:lle. 

Suomen mestaruus oli Kärppien kolmas, aiemmat ovat vuosilta 2017 ja 2012.

Tuomas Tarkki voitti omat mestaruutensa Kärppien paidassa 2007 ja 2008.

– Mestaruuksista itseasiassa yllättävän vähän muistaa, mitä jäällä tapahtui. Sen sijaan pukukoppijutut, mestaruussaunat, kaikki ne ihmiset muistaa paljon paremmin, hän kertoi Radio Cityn haastattelussa.

Tarkki pelasi liigassa yli 400 runkosarjaottelua ja lähes 100 pudotuspelikamppailua. Uransa aikana hän torjui myös muun muassa Pohjois-Amerikan AHL:ssä, SHL:ssä, KHL:ssä ja viimeiset vuodet Tsekin sekä Tanskan kiekkoliigoissa.

– Viimeisistä reissuista ei jäänyt jääkiekkoilullisesti mitään käteen, mutta Kööpenhamina ja Praha olivat hienoja kaupunkeja. Ja perhe pääsi reissuun, Tarkki totesi.

– Ilman jääkiekkoa olisi jäänyt kuitenkin moni hieno paikka ja paljon ihmisiä näkemättä ja kokematta.

Tuomas Tarkki kuului tällä kaudella kärppänaisten valmennustiimiin. Kuva: Timo Heikkala

Tarkit ovat asuneet jo pitkään Oulussa.

Entisen maalivahdin aika kuluu nykyään valmennushommien lisäksi varainhoitoyhtiö Finlandian leivissä sekä perheen kahden lapsen, Mariuksen ja Livian, harrastuksien parissa.

– Kiirettä pitää. En pistäisi pahitteeksi, vaikka vuorokaudessa olisi muutama tunti lisää, Tuomas Tarkki naurahti.

Saija Tarkilla se vasta kiirettä on pitänyt. Hän on pelannut neljät olympialaiset ja juhlinut viittä arvokisapronssia, muttei ole koskaan pystynyt elämään ammattilaisen elämää. 

Tälläkin kaudella mestaripuolustaja oli töissä seurassaan Oulun Kärpät 46 ry:ssä hanketyöntekijänä ja opiskeli liikunta-alan kehittämistä ja johtamista.

– Kyllähän se on niin, että minä olen meistä se menestyneempi, mutta Tuomas meidät on elättänyt. Onhan se vähän hassua, mutta näin se on mennyt, Saija Tarkki kuvaili Ylen haastattelussa