SalBa kasvoi Satakunnan suurimmaksi

Jo viime kaudella toiminnassa mukana olleet tyttöjuniorit näkyvät nyt myös tilastoissa.

SalBa julkaisi kesäkuussa uuden strategiansa, jossa yksi kulmakivistä oli nouseminen Satakunnan suurimmaksi salibandyseuraksi. Käytännössä se tarkoitti FBT Karhujen ohittamista lisenssimäärissä.

Tavoitteen takaraja oli vuodessa 2022.

Se on kuitenkin täytetty jo nyt. Salibandyliitto julkaisi torstaina vuosittaisen listauksensa, johon on koottu salibandyseurat suuruusjärjestyksessä.

SalBa on listan mukaan Suomen 24:nneksi suurin salibandyseura, jolla on riveissään 455 lisenssipelaajaa. Raumalaisten vertailukumppani Karhut on 435 lisenssipelaajallaan neljä sijaa alempana.

SalBa otti ison harppauksen ylöspäin, sillä vuosi sitten raumalaisten listasijoitus oli 41:s. Lisenssipelaajia raumalaisseuralla oli tuolloin 359, joten pelaajamäärä on kasvanut vuodessa lähes sadalla.

– On se iso määrä, SalBan urheilutoimenjohtaja Joni Rokosa myöntää.

– Kasvu perustuu aika paljon siihen, että tyttöpelaajia tuli ja tyttöjoukkueet menivät sarjoihin.

Tytöt nyt mukana myös tilastoissa

Käytännössä luvut kuitenkin hämäävät. SalBan tyttöputki alkoi rakentua jo vuonna 2017, jolloin seura polkaisi käyntiin koulukiertueen.

Se innosti raumalaistyttöjä salibandyn pariin, ja nopeasti seura sai jalkeille A- ja D-tyttöjen joukkueet. Seuraavassa aallossa syntyi E-tyttöjen joukkue, ja lopulta putki täydentyi, kun seura sai jalkeille C-tyttöjen ryhmän.

Tyttöjen F-juniorijoukkuetta SalBalla ei vielä ole, mutta F-ikäisiä pelaajia on mukana E-tyttöjen joukkueessa.

Salibandyliiton julkaisemat lisenssiluvut eivät kuitenkaan ole reaaliaikaisia, vaan niissä esitetään tilanne heinäkuun viimeisenä päivänä.

– Meidän tyttöpelaajamme eivät vielä viime kaudella pelanneet sarjoissa. Heillä ei ole ollut viime kaudella lisenssejä, joten he eivät ole näkyneet liiton luvuissa, Rokosa paljastaa.

– Osasin mielessäni jo viime kaudella vertailla, että olemme Satakunnan suurin salibandyseura, mutta ei sitä ole pystynyt sanomaan ennen kuin on ollut faktoja pöydässä.

Todellisuudessa suurin osa tuoreimpaan lisenssimäärään lisätyistä tytöistä oli mukana SalBan toiminnassa jo viime talvena.

Lisenssipelaajien määrä ei ole sama kuin SalBassa salibandya harrastavien määrä, sillä seura pyörittää myös harrasteryhmiä eli lasten säbäkoulua ja aikuisten harrastesäbäryhmää.

– Näissä ryhmissä harrastaa yhteensä lähes seitsemänkymmentä lasta ja parikymmentä varttunutta nuorta, Rokosa painottaa.

– Lisäksi meillä on nyt naisten kakkosjoukkue, jota ei ole tuohon lukuun laskettu. Se tulee kirjoihin ensi vuonna, kun luvut taas julkaistaan. Siinä mielessä tämä on vähän hämäävä systeemi.

Pelaajamäärät kääntyivät laskuun valtakunnallisesti

Suomen suurin salibandyseura on edelleen EräViikingit, jolla on 1 972 lisensipelaajaa. Toisena on viimevuotiseen tapaan Espoon Oilers, mutta Oulun Luistinseura putosi kolmannelta sijalta kuudenneksi.

Kärkikolmikkoon kiilasi uutena jyväskyläläinen O2. Länsirannikon seuroista kympin kärkeen mahtuvat FBC Turku (9.) ja TPS (10.).

Kokonaisuutena salibandyn lisenssimäärät ovat kuitenkin kääntyneet laskuun. Esimerkiksi EräViikingit menetti yli sata pelaajaa, ja valtakunnallisesti pudotusta on yli 3 000 pelaajan verran.

Vuosi sitten rekisteröityjen pelaajien kokonaislukema oli 69 080, mutta nyt pelaajia on enää 65 806.

Myös SalBassa tiedetään, ettei sillanpääaseman saavuttaminen ole lopullinen voitto, vaan harrastajista pitää pystyä pitämään kiinni.

– Vaatii koko ajan enemmän, mitä isompia me olemme. Tarvitsemme enemmän vapaaehtoisia, jotta me pystymme kehittymään, Rokosa tietää.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut