Sami Rajaniemi jätti tuomarikortin uusimatta vasta Mikkelissä

Puolesta kaudestaan Kärpissä Lasse Kukkosen (vas.) joukkuekaverina Sami Rajaniemi sai viime keväänä muistoksi SM-pronssimitalin. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Jukurien maalivahti Sami Rajaniemi, 24, on harvoin ensimmäisenä kritisoimassa tuomarien toimintaa, vaikka toki veskarin pitääkin puolustaa alueensa koskemattomuutta välillä myös verbaalisesti.

Ylivieskan Jääkarhujen kasvatti oli ensimmäistä kertaa JYPin varavahtina 19-vuotiaana, vaikka varsinainen liigadebyytti tulikin vasta kaksi vuotta myöhemmin ensimmäisellä torjuntavuorolla.

"Naisten Superpesiksessä olin syötönvalvojana."

- Superpesiksen kakkospesätuomarina taisin olla ensi kertaa jo 15-vuotiaana. Vasta viime kesä oli ensimmäinen, jolloin minulla ei ollut pesäpalloilun tuomarikorttia, Rajaniemi kertoo.

- Vihelsin aluksi isäni (toistakymmentä vuotta Superpesiksessä pelituomarina toiminut Jyrki Rajaniemi) mukana, mutta Jyväskylään muutettuani Tommi Nupposen, Ossi Muuraisen ja Jarno Valtosen kanssa. Naisten Superpesiksessä olin syötönvalvojana, Rajaniemi muistelee.

Ylivieskalaisena Rajaniemi taisi olla junioripelaajanakin erinomaisessa opissa. Kaupungin kasvateista Vimpelin Vedon Sami Haapakoski ja Joensuun Mailan Tuomas Jussila on valittu viimeisimmän vuosikymmenen aikana Vuoden pesäpalloilijaksi.

- Olin C-ikäisten leirillä Ylivieskan Kuulan ykkösvahti, mutta minua parempi pelaaja silloin nykyisistä Jukurien miehistä oli jyväskyläläinen Miika Roine. Hän oli itälänsitasoa.

Jukurit voisi laittaa saman tien kokoon myös pesäpallomiehistön. Imatralaiskasvatti Olli Sipiläinen, 39, ehti pelata Superpesiksessä jokerietenijänä ennen kuin ajautui kiekkouralle. Puolustaja Antti Jaatinen, 29, on valittu aikanaan Savossa piirin parhaaksi pesäpallojunioriksi.

Huono ei ollut Rajaniemen jääkiekkovalintakaan. Tosin muistot kahdelta edelliskaudelta ovat paljon sekavammat kuin kaksi SM-pronssia palkintokaappiinsa saaneella voisi ajatella olevan.

"Pahimmillaan mulla oli samaan aikaan kolme kämppää, yksi avovaimon kanssa Jyväskylässä, yksi Lahdessa ja yksi Oulussa!"

Rajaniemi pelasi kahdella korkeimmalla sarjatasolla kolmessa seurassa sekä toissa (JYP, JYP-Akatemia ja TuTo) että viime kaudella (Pelicans, Kärpät ja Peliitat).

- Viime kauden voisi kai kuitata sanomalla loppu hyvin, kaikki hyvin. Värikäs ja opettava kausi päättyi Kärpissä mitali kaulassa, mutta välillä oli oikeasti vaikeaa. Pahimmillaan mulla oli samaan aikaan kolme kämppää, yksi avovaimon kanssa Jyväskylässä, yksi Lahdessa ja yksi Oulussa!

- Nyt olemme kotiutuneet Mikkeliin. Emäntäkin löysi täältä työharjoittelupaikan ja valmistuu viikon päästä fysioterapeutiksi. Hän on myös urheiluhieroja, mutta meillä ei valitettavasti tuoda työasioita kotiin, Rajaniemi hymähtää.

Rajaniemi on torjuntavuorossa tänäänkin Jukurien vieraillessa Hippoksella. Ottelu on hänelle tolppien välissä jo kauden numero 22. Viisi kautta JYPin paitaa kantanut Rajaniemi ei ole vielä ex-seuraansa voittanut. Ensimmäinen yritys oli viime kaudella Pelicansissa, kaksi seuraavaa tänä syksynä. Ensimmäisen vierasvisiittinsä Hippokselle Rajaniemi teki lokakuun lopulla.

- Ainahan parannettavaa löytyy, mutta alkukausi Jukureissa on ollut ihan ok. JYP ja Hippoksen halli sytyttävät aina liekkiin. Siellä rumpu pärisee.

Ettei vain rumpu hiljenisi tänään?