Sanoinkuvaamattoman iso merkitys raumalaiselle urheilulle – Rauman OKL:n käytävillä on nähty kansainvälisiltä kentiltä tuttuja urheilijoita, mutta ennen kaikkea urheilun opettamiseen innostuneita ihmisiä

OKL on tuonut Raumalle näkyviä urheilijoita ja osaavia taustahahmoja seuroille. Seminaarinmäellä nyt opiskelevista urheilijoista näkyvimmät ovat Pallo-Iirojen Elias Ahde ja Oskari Ohvo.

| Päivitetty

Elias Ahde ja Oskari Ohvo ovat esimerkkejä urheiljoista, jotka ovat päätyneet Raumalle OKL:n ansiosta. Molemmat olivat viime kaudella nostamassa Pallo-Iirojen miesten edustusjoukkuetta Kakkoseen. Kuva: Juha Sinisalo

Elias Ahde laukoi viime kaudella Pallo-Iiroille sellaisen määrän maaleja, että niiden laskemisessa sormet ja varpaat loppuivat kesken.

Eetu Kaipio oli Pallo-Iirojen monivuotinen kapteeni, keskikentän luottoluuta ja erikoistilanteiden erikoismies.

Kumpikaan heistä ei todennäköisesti olisi urallaan Pallo-Iirojen paitaa pukenut, mikäli opiskelupaikkaa Rauman OKL:stä ei olisi irronnut.

Ei välttämättä edes käynyt Raumalla.

– Näinhän se on. Ja samanlaisia tapauksia on ollut jo ennen mua, ja tulee olemaan myös mun jälkeeni, Ahde tokaisee.

Niin – kunhan Rauman OKL saa jatkaa toimintaansa, jonka juuret ulottuvat peräti 126 vuoden taakse.

Pallo-Iiroille runkopelaajia ja tunnettuja yleisurheilijoita

Ahde ja Kaipio eivät todellakaan ole ainoat pelaajat, jotka ovat päätyneet Pallo-Iirojen paitaan OKL-opintojensa vuoksi. Samaa tietä sinikeltaisiin päätyivät vuorollaan esimerkiksi Ville Ulanen, Valtteri Veijanen, Matias Majapuro, Miska Rantamäki, Topias Lehtola ja Oskari Ohvo.

– Kyllähän suunnilleen joka vuosi muutama pelaaja Iiroihin tulee, eikä täällä vain pelkkiä jalkapalloilijoita ole. Tällä on vaikutusta koko Satakunnan urheilulle, Ahde huomauttaa.

Kun menneiden vuosien OKL-opiskelijoita lähtee käymään läpi, vastaan tulee useita kansallisen tason yksilöurheilijoita, pesäpalloilijoita ja jopa jääpalloilijoita.

Vuosi sitten Porin Narukerä pystyi kiinnittämään Mikkelin Kamppareista siirtyneen Vili Korhosen, koska hän oli saanut opiskelupaikan Rauman OKL:stä. Narukerän pelaajista myös Eero Paavola, Niko-Valtteri ja Jere-Henrik Koivula sekä Tomi Mustonen ovat opiskelleet samassa opinahjossa.

Lukon pelaajista opettajaksi ovat Raumalla opiskelleet esimerkiksi Kalle Sahlstedt ja Ismo Kuoppala.

Seminaarinmäen tunnetuimpia yleisurheilijoita ovat olleet moninkertaiset arvokisakävijät Harri Haatainen ja Johanna Halkoaho, suunnistajia taas hiihtosuunnistuksen MM-mitalisti Mira Kaskinen sekä Timo Saarinen, joka nykyään työskentelee Suunnistusliiton tapahtuma- ja seurapäällikkönä.

FC Rauma sai koko joukkueen

Todella vahvan kädenjäljen opettajaopiskelijat ovat lyöneet raumalaiseen futsaliin. Elettiin vuotta 2008, kun joukko jalkapallotaustaisia opiskelijoita käveli kesken kuvaamataidon tunnin FC Rauman toimistolle ja kysyi, oliko seuralla aikuisten futsaljoukkuetta.

Ei ollut, joten he perustivat sellaisen. Porukan vetäjä oli tamperelainen Ville Wacklin, ja mukana oli myös lähes sadan veikkausliigapelin Matti Hurme.

Siitä asti FC Raumalla on ollut miesten joukkue, joka parhaimmillaan pelasi jopa kauden verran Futsal-Liigaa.

– OKL on ollut Pallo-Iiroille ja muillekin raumalaisille seuroille valtava lisäarvo, koska sinne tulee nimenomaan opettajaksi haluavia ihmisiä, jotka opiskelevat ryhmän johtamista, Pallo-Iirojen toiminnanjohtaja Janne Koivisto painottaa.

Kun Janne Koivisto lähti laatimaan Pallo-Iirojen nykytila-analyysiä, hän ei ensin edes miettinyt seuran edustusjoukkueen OKL-pelaajia. Kuva: Juha Sinisalo

Osaavia valmentajia ja seuratyöntekijöitä

Hän voi tarkastella asiaa kahdestakin roolista, yhtäältä oman palkkatyönsä kautta mutta toisaalta myös Rauman seuraparlamentin puheenjohtajan silmin.

Viime sunnuntaina hän istui alas laatimaan Pallo-Iirojen nykytila-analyysiä. Sen hän olisi tehnyt joka tapauksessa, mutta Länsi-Suomen kaksi päivää aiemmin kertomat uutiset ohjasivat ajatusten kulkua.

Tuolloin julkisuuteen tuli, että Turun yliopisto hakee säästötoimia, ja yhtenä mahdollisena säästötoimena on esitetty Rauman opettajankoulutuslaitoksen lähes totaalista alasajoa.

Koivisto kirjoitti paperille ensimmäiseksi kirjaimet OKL.

– Nykytila-analyysi liittyy toimintaympäristöömme, ja aika korkealle siinä nousi OKL:n mahdollinen lähtö. On se ollut meille niin merkittävä kumppani, Koivisto painottaa.

– Se tuo meille pienen buustin. Ja tiedän, että niin tuo monelle muullekin seuralle.

Kun Koivisto lähti purkamaan, mitä OKL:n poistuminen tarkoittaisi, hän ei ensin edes ajatellut Pallo-Iirojen edustusjoukkuetta. Hän ajatteli asiaa laajemmin.

Seminaarinmäki houkuttelee ihmisiä, joista moni raumalainen urheiluseura on saanut ohjaajia, valmentajia ja seuratyöntekijöitä.

Osa on vaikuttanut raumalaisessa urheilussa vain opiskeluvuosiensa ajan, mutta jotkut ovat jääneet paikkakunnalle pysyvästi.

– Jos ajatellaan Pallo-Iiroja, niin meillä on tosi tarkkaan jaksotettu opetussuunnitelma. Ihminen, joka ymmärtää sen logiikan, on todella hyvä tekijä valmennustyöhön, Koivisto luonnehtii.

– Meillä Pallo-Iiroissa on paljon opettajataustaisia valmentajia. Pitää noteerata, että urheiluseuratoimintaan ja etenkin joukkueurheiluun liittyy keskeisesti ryhmän johtaminen ja hallinta. Samalla tavalla opettajan hommassa on tärkeää pystyä hallitsemaan isoa ryhmää eli luokkaa.

RNV:llä taustoillaan paljon pedagogeja

Opettajataustaisia valmentajia Pallo-Iiroissa ovat esimerkiksi naisten päävalmentajaksi noussut Aake Rapala sekä viime vuosina B- ja C-poikia luotsannut Johan Suominen.

Rauman OKL:n kasvatteja on prosentuaalisesti vielä isompi osa Rauman Naisvoimistelijoiden valmennuksessa. Seuran seitsemästä täysi-ikäisestä valmentajasta neljä on käynyt Rauman OKL:n, ja kaksi heistä on päätynyt Raumalle opettajanopintojen takia.

Lisäksi RNV:n johtokunnassa on useita opettajia.

– Pedagoginen osaaminen on meidän seurassamme tosi korkea, toteaa valmennusvastaava Tinja Karinen, jolla on sosionomin tutkinnon kautta varhaiskasvatuksen opettajan pätevyys.

Osaamisen aste saattaisi olla vieläkin suurempi, mikäli kaikki OKL:ään päätyneet voimistelua harrastaneet olisivat päätyneet RNV:n jäseniksi.

– Itse olen huomannut OKL:n voimisteluihmisistä, että heitä on tullut paljon Turun ja Raision suunnalta. He ovat halunneet säilyttää kytköksen vanhaan seuraansa, eikä heitä ole kiinnostanut seuran vaihtaminen, Karinen toteaa.

– Mutta haluan itse tuoda esiin sen, että mulla on todella paljon hyvää sanottavaa OKL-opiskelijoista lastenhoidollisesta näkökulmasta. Mulla on nyt kuuden vuoden aikana ollut neljä lastenhoitajaa OKL:stä, ja he ovat olleet ihan äärettömän hyviä tyyppejä.

Karinen on kahden lapsen äiti, joka tarvitsee välillä lastenhoitajaa päästäkseen vetämään rauhassa treenejä.

– Se on iso plussa, ja näkisin sen voimavarana, jos Raumalla halutaan lapsiperheisiin panostaa. Se on tätä pitovoimaa, että OKL-opiskelijoista löytyy hyviä lastenhoitajia, Karinen painottaa.

”Onhan OKL:llä Raumalle iso, iso arvo”

Pitovoima on sana, joka on kirjattu Rauman kaupungin strategiaan. Rauma tavoittelee elinvoimaa, pitovoimaa ja valovoimaiseksi kaupungiksi.

On selvä, että korkeakoulutason opiskelumahdollisuuksilla on iso merkitys siinä, miten houkuttelevalta kaupungilta Rauma ulospäin näyttää. Myös urheilun kuplasta asioita tarkasteltaessa.

– On se merkitys sanoinkuvaamattoman iso. Seuratoimijoiden saaminen ei ole helppoa, ja onhan ”Ellu” Ahde toisaalta hyvä esimerkki. Hänellä olisi varmasti ollut ottajia, sillä hänellä on osaamisensa futiskentällä, mutta hän halusi sen tueksi lähteä opiskelemaan, Koivisto miettii.

– Väitän, että seuravalinnassa painoi tosi paljon, että hän opiskelee täällä. Hän on meille tosi iso helmi, mutta on meillä muitakin vastaavia. Onhan OKL:llä Raumalle iso, iso arvo.

”Ei oikein ymmärretä, minkä takia näin ollaan tekemässä”

Elias Ahde päätyi Raumalle vuosi sitten. Nuorisomaajoukkueissa ja Veikkausliigassa pelannut maaliahne hyökkääjä ei enää tavoitellut ammattilaiskenttiä, vaan hän halusi lähteä opiskelemaan itselleen ammattia.

Pelaaminen Pallo-Iiroissa oli luonteva vaihtoehto ja kaikkien kannalta lopulta onnistunut valinta. Iirot nousi Kakkoseen, ja Elias Ahde oli maaleillaan isossa roolissa.

Nyt hän on lukenut tuoretta Rauman OKL:ään liittyvää uutisointia mietteliäänä.

– Aika harmillinen tilanne on, huonosävytteistä on meidän porukkamme keskustelu ollut. Ei oikein ymmärretä, minkä takia näin ollaan tekemässä. Ei se reilulta kuulosta, mitä tuossa faktoja on katseltu, Ahde harmittelee.

Raumalaiseen urheiluun Ahde on ehtinyt lyödä kädenjälkensä jo oikeastaan kolmella tavalla eli pelaajana, valmentajana ja kannattajana.

– Yksi opiskelukaverini on Iirojen juniorijoukkueessa vastuuvalmentajana, ja itsekin olin viime talvena mukana valmennuksessa, Ahde paljastaa.

– Sekin pitää muistaa, että opiskelijahaalareissa pääsee ilmaiseksi Lukon peleihin. Vaikka päästään ilmaiseksi, niin kyllähän me siellä hallilla rahaa kulutammekin. Ja paljonhan se tuo fanikulttuuria.

Ensimmäinen sopimus Pallo-Iirojen kanssa kattoi vain yhden vuoden. Jatkuuko ura sinikeltaisissa?

– Vähän on kesken vielä, Ahde kuittaa vastaukseksi.

Myös nämä urheiluihmiset ovat tuttuja Rauman OKL:stä

Juhani Henriksson: Muun muassa Leijonien studiolähetyksistä tuttu mediapersoona selosti paikallis-tv:lle Lukon pelejä. Veti myös Rauman Naisvoimistelijoiden alaisuudessa pikkupoikien Gladiaattorit-ryhmää ja pelasi itse lentopalloa alasarjatasolla.

Kalle Rissanen: Kaaron Roiman koripallohistorian menestyksekkäimmän ajanjakson arkkitehti. Vei valmentajana seurat A- ja B-tytöt SM-mitaleille sekä johti naiset alueellisesta kakkosdivarista SM-sarjanousuun asti, vaikka paikka jäikin tosin käyttämättä.

Nelli Helminen: Kiekkolegenda Raimo Helmisen tytär veti Rauman Urheilijoissa yleisurheilu- ja liikuntaleikkikoulua kymmenisen vuotta sitten.

Mikko Kytömäki: Pelasi Superpesiksessä yli 400 ottelua Koskenkorvan Urheilijoiden, Kouvolan Pallonlyöjien ja Seinäjoen JymyJussien paidassa.

Ville Salmi: Maajoukkuetason pikajuoksija, joka on sittemmin luonut uraa LP Viestin ja Salon Vilppaan fysiikkavalmentajana.

Johanna Halkoaho on yksi Rauman OKL:ssä opiskelleista. Kuva: Esa Urhonen

Elina Salmela-Marttila: Rauman Laitesukeltajien kasvatti on pelannut uppopallossa useissa MM- ja EM-kisoissa. Pelasi myös miesten SM-sarjatasolla ja on voittanut seurajoukkueiden maailmanmestaruuden sekä miehissä että naisissa.

Heidi Turtola (o.s. Horelli): Harjavallasta kotoisin oleva lentopalloilija, joka pelasi aikanaan LiigaEurassa, vaihtoi välillä jo kokonaan crossfitiin mutta on tällä kaudella mukana Euran Raikun kakkossarjajoukkueessa.

Nina Suokas: Espoolainen entinen Pitsimissi toimi Rauman Taitoluistelijoissa baletti- ja tanssiopettajana.

Fabio Rodrigues: Portugalilainen päätyi varhaiskasvatuksen opintojen takia Rauman OKL:ään opiskelemaan ja samalla pelaamaan futsalia FC Rauman paitaan.

Severi Paajanen: Pelasi FC Interin väreissä 221 peliä Veikkausliigassa. Voitti turkulaisseurassa Suomen mestaruuden 2008 ja Suomen Cupin 2009 sekä saavutti SM-hopeaa 2011 ja 2012. Jatkoi pelaamista ÅIFK:ssa OKL-opintojen aikana.

Toni Korkeakunnas: Suomen jalkapallomaajoukkueen apuvalmentaja, joka on Veikkausliigassa toiminut MyPan ja FC Lahden päävalmentajana ja kuului päättyneellä kaudella mestarijoukkue HJK:n valmennustiimiin.

Pasi Koski: Rauman OKL:n liikuntatieteen professori on tehnyt useita liikuntaan ja urheiluun liittyviä tutkimuksia sekä toiminut muun muassa Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n puheenjohtajana.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut