Sekaisin Juusosta

Ei ole sattumaa, että ne joukkueet, joissa on yhtenäinen omistajakunta ilman sisäisiä kähmintöjä, ovat liigan kärjessä. Ja toisessa päässä sarjataulukkoa ovat ne joukkueet, joissa sekoillaan joko kabineteissa tai pukukopeissa.

Näin kirjoitti Kiekkoareenan blogissaan Turun Palloseuran entinen toimitusjohtaja Kari Hietarinta.

Hänen sanansa saavat pontta SM-liigan tämänhetkisestä sarjataulukosta. Espoon Blues on kolmanneksi viimeisenä, mutta se on pelannut enemmän kuin TPS ja KalPa.

Jos rästiottelut napsahtavat kohdilleen, espoolaiset ovat sarjassa viimeisenä.

Numerot ovat kylmiä, eikä tarvita edes oraakkelimaisia kykyjä nähdäkseen, että Blues on sekaisin kuin toisen kerroksen parvekkeelta pudonnut seinäkello.

Seuran kriisi kulminoituu yhteen pelaajaan, huippulahjakkaaseen Juuso Ikoseen.

Hän ei viime peleissä ole pelannut. Seuran GM Peter Ahola on tarjonnut välillä selitykseksi kuumetta, välillä valmentajan päätöstä jättää pelaaja kokoonpanon ulkopuolelle.

SaiPaa vastaan pelatussa kamppailussa hän kelpasi yhteistyökumppanin promotilaisuuteen esittelemään uutta jääkiekkomailaa.

Pian julkisuuteen alkoi tihkua tietoja, että Ikosta oli kaupiteltu muualle koko lokakuun ajan. Välillä Ikonen oli nostettu ykkösketjuun, ikään kuin myynti-ikkunaan.

Kaikki oli tehty pelaajan selän takana.

Se ei luonnollisesti miellyttänyt nuorta lupausta tai hänen isäänsä, Bluesin entistä kapteenia Juha Ikosta.

Mutta ei nähtävästi muitakaan.

Blues Juniors ry:n puheenjohtaja Heikki Kymäläinen laati oman kannaottonsa tapaukseen ja julkaisi sen Bluesin junioriorganisaation verkkosivuilla.

Ulostulo vaikuttaa olevan jostain mielenkiintoisen ja käsittämättömän välimaastosta.

Kymäläinen kertoi seuranneensa Ikosen uraa vierestä kymmenen vuoden ajan, ja että hänestä tuntuu pahalta nähdä oman junioriputken läpi kulkeneen pelaajan joutuvan käsillä olevaan tilanteeseen omassa kasvattajaseurassa.

Hän tuomitsee 18-vuotiaan oman pojan kaupittelemisen ja mustamaalaamisen selän takana.

– Vielä mahdottomammalta tuntuu, että pelaajaa pyrittäisiin mustamaalaamaan ja vahingoittamaan tämän mainetta, jotta myynti voitaisiin perustella kannattajille ja yhteistyökumppaneille helpommin käyttäen muita kuin taloudellisia perusteita. Tällainen vaikutelma nyt valitettavasti on syntynyt, Kymäläinen kirjoittaa.

Sanat ovat ymmärrettäviä ja järkeviä. Itse purkaus ei.

Bluesin liigaorganisaation ulkopuolinen jäsen ottaa rajusti kantaa asiaan, joka kaikesta päätellen ei kuulu hänelle yhtään.

Vai voisitteko kuvitella, että Lukko ry:n toiminnanjohtaja Jari Neuvonen antaisi haastattelun, jossa hän haukkuisi Lukko Oy:n toimitusjohtaja Timo Rajalan pystyyn, koska Eero Elo siirtyi Ässiin? En minäkään.

Lisäksi Ikonen on ammattilaissopimuksen tehnyt jääkiekkoilija. Hän on mukana isossa ja hyväpalkkaisessa bisneksessä. Siihen eivät kuulu Nuori Suomi -periaatteet.

Samalla hän käyttää Ikosta vasarana liiga-Bluesin suuntaan. Kymäläinen paljastaa, että liigaorganisaatio on jättänyt maksamatta B- ja C-nuorten valmentajien palkat kireään taloustilanteeseen vedoten.

Rajusti liiga-Bluesia kritisoiva teksti lämmittää varmasti mukavasti seurayhteistyötä. Saattaa jopa roihauttaa liekkiin, joka polttaa pari siltaa välistä.

Todennäköisesti Kymäläinen ei kuitenkaan ole niin pihalla kuin ensinäkemältä näyttää. Hänen ulostulonsa on vahva merkki siitä, että Bluesin kulisseissa otetaan yhteen lujaa.

Syksyyn mahtuu jo kovia siirtoja. Maalivahti Mikko Koskinen myytiin Venäjälle yhdessä maalivahtivalmentaja Marko Toreniuksen kanssa, ja urheilutoimenjohtaja Janne Vuorinen poistui Jokereihihn.

Tilinpäätös näytti 1,4 miljoonan euron tappiota.

Ja kun kulisseissa kuohuu, on joukkueellekaan vaikea ennustaa ruusuista talvea.

Kimmo Mäkeläinen