SENSAATIO! Topi Raitanen on Euroopan mestari!

Suomen Topi Raitanen voitti Euroopan mestaruuden 3000 metrin estejuoksussa Münchenissä.

Raitasen voittoaika oli 8.21,80. Edellinen suomalaisen miehen arvokisavoitto kestävyysjuoksussa oli vuodelta 2006. Tuolloin Jukka Keskisalo voitti niin ikään 3000 metrin estejuoksun kultaa Göteboergissa.

Raitasen valmentaja Janne Ukonmaanaho osasi odottaa suojatiltaan huippusuoritusta.

– Tänään oli Topin näytös. Siinä vaiheessa, kun Topi veti verkkakentällä viimeisen aukkarin (aukaisun), sanoin hänelle, ettei juoksu ole koskaan näyttänyt noin hyvältä, Ukonmaanaho sanoi Ylen lähetyksessä.

Raitanen, 26, lähti heti alussa vetämään joukkoa ja piti vauhdin maltillisena.

– Hän lähti vetämään ekan kierroksen 66 sekuntiin ja veti koko ajan käsijarru päällä. Sen jälkeen se oli käsikirjoitus, että pitää vauhdin rauhallisena.

– Koko ajan odotettiin, että italialaiset lähtee vetämään jossain vaiheessa. Ja se tuli sieltä, mutta näytti koko ajan siltä, että vauhti ei ole riittävä, että voisi Topin kiriä tylsyttää. Topi itse rakensi juoksun, että se näytti tuolta, Ukonmaanaho jatkoi.

Valmentajan mukaan Raitanen sai itse päättää lopullisen taktiikan.

– Tarkoitus oli mennä kohtuullisen lähelle keulaa. Hän ajautui keulaan. Tuosta pystyi reagoimaan jokaiseen iskuun ja näkemään koko ajan esteet. Sen se teki, kun hän sai Joensuusta (Kalevan kisoista) itseluottamuksen. Tuolta pystyy hallitsemaan juoksua.