Sinikeltainen ääni aikoo jatkaa vielä vuosia Lukon pelien tulkitsemista

Risto Leino on usein kiekkokauden jälkeen paininut, vieläkö hän haluaa selostaa Lukon pelejä. Nyt mies on löytänyt zen-henkisen tyyneyden, ja hän haluahaluaa lopettaa spekuloinnit ja arvuuttelut. ”Ripa” aikoo selostaa vielä vuosia. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Risto Leino on sementoinut asemansa sinikeltaisena äänenä, joka välittää radioaaltojen kautta Lukon pelien tunnelmat ja tapahtumat. Hän selostanut Lukon pelit Radio Ramonalle jo 18 kauden ajan.

Jo pitkään mies on sopinut selostusdiilit vain vuodeksi kerrallaan. Monta kertaa hän on keväällä miettinyt, vieläkö virtaa riittää yhdeksi kaudeksi.

Jälleen ajatustyö on tehty ja päätös syntynyt. Leino jatkaa entiseen tyyliinsä raumalaisen urheilun ykköstuotteen tulkkina.

Silti hän pystyi yllättämään jopa lähipiirinsä.

Leinon ja Radio Ramonan sopimus ei olekaan vain vuoden mittainen, vaan se on mallia 2+2.

– Käytännössä se tarkoittaa, että jos Lukon ja Ramonan yhteistyöhön ei tule kitkaa, jatkan selostamista vielä vuosia, Leino painottaa.

– Tuumasin asiaa pitkin kevättä itsekseni. En tässä iässä pidä enää kovin todennäköisenä, että Raumalta mihinkään lähtisin. Pidin parempana, että rauhoitetaan tilanne ja tehdään kaikille työrauha. On tämä kuulijoillekin varmasti jonkinlainen signaali.

Pitää muistaa, että Lukon pelien selostaminen ei ole Leinon päätyö – eikä ole koskaan ollutkaan. Hän työskenteli Radio Ramonassa 28 vuotta, mutta teki selostamisen lisäksi toimittajan ja myyntipäällikön töitä.

Vuodenvaihteessa hän teki melkoisen loikan ja vaihtoi kokonaan alaa. Nykyään mies työskentelee kiinteistönvälittäjänä.

Hän ei ole laatinut itselleen helpointa mahdollista yhtälöä, sillä nykyisessä päätyössä sunnuntait ovat yleensä työpäiviä. Vapaapäiviä viikkoon on vaikea saada sopimaan.

Silti hän on valmis pitämään kiinni selostustyöstään.

– Enhän mä mihinkään tästä enää nuorru, kuten ei kukaan meistä. Olen kuitenkin aika tarkkaan miettinyt tämän asian. Mulla on edelleen tietty palo paitsi jääkiekkoon, myös radiotyöhön, 51-vuotias Leino kuvailee.

– Haluan tehdä tätä rakkaudesta radioon, jääkiekkoon ja Rauman Lukkoon.

Leino on joskus sanonut, että Lukon mestaruuteen olisi hyvä lopettaa selostusura. Toistaiseksi hän on ollut kerran luurit päässä välittämässä ”oman joukkueen” mestaruustunnelmia, mutta tuolloin kaukalossa oli TuTo, sarjana Mestis ja palkanmaksajana Radio Sata.

– En ole maailman suurin Lukko-fani, mutta soisin, että Lukkokin saisi sen isoimman menestyksen kokea, Leino kuvailee.

Hän on seurannut jääkiekkoa läheltä niin monta vuotta, että ymmärtää kilpailun kotimaisessa kiekkoliigassa olevan kovaa. Moni lähtee joka vuosi hakemaan menestystä, mutta moni myös pettyy.

Voittajia voi olla kerrallaan vain yksi.

– Toivottavasti se iso menestyskin tänne osuisi. Haluaisin olla siitä kertomassa, sen pienen palan historiaa välittämässä.

Risto Leino on selostanut Lukon pelejä Radio Ramonalle jo 18 vuotta. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Paikallisradioselostajan työn raskain osa on matkustaminen. Kun sarjaohjelma julkaistaan, Leino hakee sieltä usein ensimmäiseksi päivät, jolloin Lukko pelaa Oulussa Kärppien vieraana.

Pitkät matkat pohjoiseen vaativat erityisiä järjestelyjä, eikä Mikkelistä tai Lappeenrannastakaan päräytetä yöksi kotiin ja aamuksi asuntoja esittelemään.

– Itä-Suomen-kiertue on meidän NHL-kiertueemme, kun mennään Kalevankankaalle ja Kisapuistoon, Leino värittää.

Vieraspelireissuille Leino starttaa ilman kommentaattoreita, mutta Lukon kotipeleissä hänen apunaan selostuskopissa häärivät vuorollaan Heikki Kauhanen, Jari Torkki ja Otto Honkaheimo.

– Jossain kohtaa mulla oli itseni kanssa painia, että vieläkö viitsin ja onko aitoa halua. Nyt totesin, että perhana – onhan mulla paloa. Lopetataan spekuloinnit, Leino napauttaa.

– Tämä on iso osa mua, on ollut jo 18 vuotta. Edelleen mulla on se äärettömän iso kipinä. Kun Äijänsuon monttuun lähden, se tietty fiilis ja jännitys valtaa. Mä vaan haluan kokea ne tunteet uudelleen ja uudelleen.