Skalpellin kautta baanalle - Eurajoelta kotoisin oleva ortopedi Lasse Lempainen leikkasi perjantaina jälleen yhden huippu-urheilijan

Nyt työn alla oli ruotsalaissprintteri Tom Kling Baptisten takareisi.

Takareisivamma on pikajuoksijalle kirosana ja kauhukuva. Viiltävä kipu takareidessä kesken suorituksen tarkoittaa yleensä sitä, että tavoitteet voi siirtää pitkälle tulevaisuuteen.

Kaiken lisäksi sprinttereiden hamstring-vammat ovat yleisiä. On arvioitu, että useampi kuin joka toinen pikajuoksija kärsii kauden aikana jonkinasteisesta takareiden vammasta.

Tom Kling Baptiste kärsi omansa tänä vuonna jo ennen kauden alkamista. Hän oli tammikuussa Teneriffalla harjoitusleirillä, kun jalka napsahti.

Niinpä hän ei ollut jatkamassa yhdeksän vuoden mittaista mitaliputkeaan Ruotsin mestaruushalleissa Norrköpingissä.

Urallaan 11 henkilökohtaista aikuisten Ruotsin mestaruutta voittanut juoksija odotteli pääsyä leikkaukseen.

Kling Baptiste on ruotsalaisessa urheilussa kova nimi, ja hänelle haettiin parasta mahdollista hoitoa. Lopulta ruotsalainen taskuraketti taustajoukkoineen totesi, että sellaista on tarjolla Suomen Turussa.

Eurajokelaislähtöinen ortopedi Lasse Lempainen leikkasi sprintterin jalan perjantaina yhdessä oppi-isänsä ja työparinsa Sakari Oravan kanssa.

– Yhdessä leikattin – jaettu vastuu, jaettu kokemus. Siihen pyritään, että huippu-urheilijoiden leikkaukset tehdään tiimityönä. Siitä hyötyvät kaikki, Lempinen painottaa.

Dembelen leikkaus toi paljon julkisuutta

Urheilu Mehiläisessä työskentelevä ortopedikaksikko on parin viime vuoden aikana operoinut useita kansainvälisen huipputason urheilijoita. Tunnetuimmat potilaat ovat olleet jalkapalloilijoita.

Eniten julkisuutta sai FC Barcelonan hyökkääjän Ousmane Dembélén takareisileikkaus. Sen jälkeen Lempainen ja Orava ovat yhdessä leikanneet esimerkiksi FC Barcelonan Carles Aleñán takareiden sekä AC Milanin Lucas Biglian ja ja Real Madridin Jaime Sánchez Muñozin akillesjänteet.

Lempainen on erikoistunut juuri takareisivammoihin, ja niistä hän aikanaan väitteli lääketieteen tohtoriksi. Ensi viikon työlistalla on Australiaa vuoden 2016 olympialaisissa edustaneen kestävyysjuoksijan takareisi.

– Suomen tasolta on lähiaikoinakin ollut kovia yleisurheilijoita, mutta ei meillä näin kovia ihan säännöllisesti käy, Lempainen toteaa.

Isot seurat hoitavat kuntoutukset itse

Hän muistuttaa usein, että leikkaus on vain yksi etappi vamman hoidossa. Sen jälkeen alkaa kuntoutus, johon lääkäri ei välttämättä pysty vaikuttamaan.

– Osa potilaista käy täällä kontrollissa, mutta nykyään kaikki on niin helppoa, kun magneettikuvat liikkuvat digitaalisessa muodossa ja WhatsAppilla voi laittaa videoita kuntoutuksen ohjeiksi, Lempainen huomauttaa.

– Esimerkiksi FC Barcelona ja AC Milan ovat näissä vammoissa niin rutinoituneita, että he osaavat hoitaa kuntoutukset. Pitää muistaa, että valtaosa vammoista ei vaadi leikkausta, vaan ne hoidetaan kuntouttamalla.

Tom King Baptisten tapauksessa urheilijan taustajoukot aikovat hoitaa kuntoutuksen tiiviissä yhteistyössä turkulaisen lääkäriaseman kanssa. Ruotsalaissprintterin valmentaja oli leikkauksessa mukana.

– Leikkaus meni hyvin. Mikään ei olisi voinut mennä paremmin, mutta silti kuntoutuksessa vaaditaan myös hyvää onnea, Lempainen arvioi.

Kuntoutuksessa oleellista on edetä asteittain. Kling Baptiste voi välittömästi aloittaa pohjelihaksia aktivoivat harjoitteet, ja kun haava on parantunut, hän voi ryhtyä tekemään vesijuoksua.

– Vesi on hyvä elementti. Se rentouttaa lihasta ja veden avulla urheilijan paino saadaan nivelten päältä pois. Tämä helpottaa vammasta palautumisesssa, Lempainen korostaa.

Ei venyttelyä, vaan liikkuvuutta

Seuraavaksi treenivalikoimaan lisätään järjestyksessä crosstraineria, kuntopyörää, spinningiä ja lopulta juoksua.Missä vaiheessa leikattua takareittä voi venyttää?

– Rauhallisia venytyksiä hän voi tehdä kolmen tai neljän viikon päästä, mutta tärkeämpää on lihasten ravistelu ja poikittaiset hieronnat, Lempainen vastaa.

Hän huomauttaa, että nykyään entistä enemmän painotetaan niveliin kohdistuvaa painotetaan liikkuvuusharjoitteita ja keskivartalon hyvää hallintaa.

– Liikaakin ajatellaan, että tarvitaan venyttelyä. Jos lapsi tai nuori ei pääse kyykkyyn, ajatellaan helposti, että pitäisi venytellä. Ei se niin ole, vaan pitäisi harjoitella ja liikkua monipuolisemmin ja tehdä liikkuvuusharjoittelua.

Eletään maaliskuun alkua. Ehtiikö Tom Kling Baptiste tulevana kesänä vauhtiin?

– Ruotsin mestaruuskisat ovat elokuun lopulla. Varovainen suunnitelma on, että hän voisi olla siellä iskussa eikä tulisi välikautta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut