Skeet-ampuja Kaarlo Salonen tähyää maajoukkueeseen ja urheilujoukkoihin – "Pään pitää olla mukana"

16-vuotiaan Kaarlo Salosen tavoite on päästä skeetin huipulle.

Kaarlo Salonen on ampunut alas skeet-kilpailussa parhaimmillaan 110 kiekkoa, kun maksimitulos on 125. Puolustusvoimien urheilukouluun vaaditaan tulos 114.

Lapin Ala-Kierillä asuva Kaarlo Salonen, 16, etenee määrätietoisesti skeet-ampujan urallaan.

– Tavoitteenani on päästä nuorten maajoukkueeseen ja sen jälkeen urheilukouluun Santahaminaan, Salonen kertoo.

Salosen ampumaurheilu-ura on edennyt tähänkin asti nopeasti. Hän aloitti vuonna 2019, ja aluksi Kaarlo kokeili metsästyshaulikkolajeja isänsä Ville Salosen jalanjäljillä. Vuonna 2021 kilpakumppanit houkuttelivat Kaarlon kokeilemaan skeetiä SM-kilpailuihin.

– Voitin oman ikäluokkani mestaruuden.

Kaarlo Salonen on kilpaillut tänä vuonna sekä Suomen Ampumaurheiluliitto SALin että Suomen Metsästäjäliitto SML:n kilpailuissa. Saldona on kahdeksan suomenmestaruusmitalia.

Ennätyksen pitää parantua urheilukoulua varten

Salonen valittiin vuodeksi 2022 SALin tehoryhmään skeetissä. Tänä vuonna SALin skeet-tehoryhmää ei ollut. Tehoryhmästä seuraava askel on nuorten maajoukkue.

– Nuorten maajoukkueesta vanhenee joka vuosi muutama pois. Katsotaan loppuvuodesta, miten käy ensi vuoden suhteen. Valintoihin vaikuttaa ennätystulos ja se, minkälaisia tuloksia pystyy kisoissa ampumaan, Kaarlon valmentajana ja neuvonantajana toimiva Ville-isä sanoo.

Myös Puolustusvoimien urheilukoulun pääsyvaatimuksissa yksi merkittävä tekijä on ennätystulos. Skeetissä pääsyvaatimus on tuloksen 114 saavuttaminen olympiaskeetissä. Olympialaisissa kilpailtavassa skeetissä peruskilpailun maksimitulos on 125 alas ammuttua kiekkoa, joten urheilukoulun tulosvaatimukseen päästäkseen saa ampua ohi vain 11 kiekosta. Kaarlo Salosen ennätys on 110.

– Tulos on koko ajan pääpiirteittäin parantunut. En ole vielä saanut ihan huippusuoritusta kisoissa tehtyä, Salonen sanoo.

Paineensietokyky on ratkaisevaa

Kaarlo Salonen tietää, että huipputuloksen tekemiseen kilpailussa tarvitaan kylmähermoisuutta. Olympiaskeet-kilpailussa ammutaan kahden päivän aikana yhteensä viisi 25 kiekon kierrosta. Parhaille tulevat vielä finaalikierrokset päälle. Kilpailupäivät ovat pitkiä ja ampumapaikalla voi joutua odottamaan vuoroa muiden kilpailijoiden suorituksen ajan.

– On täysin eri asia ampua 25 kiekkoa alas harjoitusradalla kuin matkustaa ensin kilpailupaikalle ja ampua ne kilpailutilanteessa. Pään pitää olla mukana. Paineensietokyky ja keskittymisen pitäminen on ratkaisevaa.

– Kaikki kiekot osaan kyllä ampua alas, Salonen sanoo.

Harjoitteluakin vaaditaan. Salosten arvion mukaan Kaarlo ampuu harjoitusradalla noin 20 000 laukausta vuodessa.

– Huiput ampuvat ainakin 70 000–80 000 laukausta vuodessa. Siihen vaaditaan jo rahoitusta pohjalle, ja aika monet ovat valtiolla töissä, Ville Salonen sanoo.

Ampumaradalla joskus viisikin kertaa viikossa

Kaarlo Salonen on saanut oppia isältään sekä monelta muulta pitkän linjan ampujalta, kuten Jukka Paanaselta, Reijo Alkulta ja Esa Heinoselta.

– Mukavasti olemme saaneet neuvoja siihen, mihin kannattaa kiinnittää huomioita. Harjoituksissa minä katson vähän asentoa ja kerron, mitä virheitä huomaan, Ville Salonen toteaa.

Salosten kotirata on Kuljun ampumarata Rauman Lapissa. Kaarlo harjoittelee ammuntaa enimmillään viisi kertaa viikossa.

– Aika paljon vaihtelee, että miten treenaan. Käyn kisapaikat läpi tai harjoittelen jotain tiettyä paikkaa. Yhdessä harjoituksessa tulee ammuttua viidestäkymmenestä 125:een laukausta, Kaarlo Salonen kertoo.

Nuori ampuja harrastaa myös salibandya. Salonen pelaa SalBan P19-joukkueessa.

– Ammunta on minulle ykköslaji. Jos pääsen maajoukkueeseen, salibandy jää vähemmälle.

Kaarlo Salonen

Asuu Rauman Lapissa Ala-Kierillä

Syntynyt vuonna 2007

Opiskelee Rauman Winnovassa sähköalaa

Kilpailee ampumaurheilussa haulikkolajeissa, ykköslaji skeet

SALin lajeissa edustaa Euran Seudun Ampujia, SML:n lajeissa Lapin Metsästyshoito- ja Ampumaseuraa

Harrastaa myös salibandya Rauman SalBan P19-junioreissa

Aloitti ampumaharrastuksen vuonna 2019

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut