Stanley Cup kiertää ympäri Eurooppaa mutta Suomi jää ilman pokaalia – Tampereella, Jyväskylässä ja Raumalla voi pitää varjojuhlat

Aleksandr Ovetshkin esitteli Stanley Cupin voittopokaalia kannattajille. Kuva: Chris Williams/Icon Sportswire

Washington Capitalsin voitto Stanley Cupin finaalissa tiesi sitä, ettei Suomessa nähdä tänä kesänä pokaalijuhlia. Mahdottoman kaukana sekään ei olisi ollut, että Stanley Cup olisi vieraillut Tampereella.

Puolustaja Jyrki Jokipakka haki diiliä Washington Capitalsista koejakson kautta, mutta sopimusta ei lopulta lohjennut.

– Tuntui, että tästä joukkueesta olisi hyvä sauma ottaa paikka, Jokipakka kommentoi Kiekkoareenan jutussa.

Jyrki Jokipakka viiletti harjoitusleirillä Washington Capitalsin paidassa.

Jokipakan leiri laski, että Capitalsin puolustuksessa olisi suomalaisen peruspakin mentävä aukko. Ja siltä ennen kauden alkua näyttikin, kun Nate Schmidt ja Kevin Shattenkirk vaihtoivat maisemaa. 

Ruotsalainen Christian Djoos otti kuitenkin harppauksen pelaajana ja murtautui pelaavaan kuusikkoon. Lisäksi Capitals hankki helmikuussa Chicago Blackhawksista Michel Kempnyn, josta tuli luotettava vakiopakki.

Jokipakka suuntasin KHL:ään Sotshin joukkueeseen, jossa hän sai kunnon roolin ja itseluottamustaan takaisin. Tamperelainen jatkaa Sotshissa ensi kaudellakin.

***

Vaikka Stanley Cup kiertää tänä kesänä Suomen, se vierailee aktiivisesti muissa Euroopan kiekkomaissa.

Isoimmat bileet taitavat olla Venäjällä, kun Aleksandr Ovetshkin, Jevgeni Kuznetsov ja Dimitri Orlov pääsevät vauhtiin. Ovetshkinin viesti oli melko kaukana kristillisdemokraattisista arvoista, kun hän hekumoi haastattelussa ottelun jälkeen. 

– Ottakaa muutama kalja ja aloittakaa juhlat, Ovetshkin heitti Capitalsin kannattajille. 

Oviella on hyvä vuosi menossa, sillä elämässä tapahtuu paljon myönteistä. Hän on saamassa puolisonsa kanssa ensimmäisen lapsen. 

Innokkaimmat jyväskyläläiset kiekkobilettäjät voivat keksiä syyn juhliin vaikka Lars Elleristä, joka pelasi työsulkukaudella 2012–13 15 ottelua JYPin paidassa. Liukasliikkeinen Eller teki viisi maalia ja antoi kymmenen maalisyöttöä.

Jyväskyläläisten on parempi kuitenkin varautua siihen, että Eller tuo pokaalin Jyväskylän sijaan Tanskaan ja kotikaupunkiinsa Rodovreen. Hänestä tuli ensimmäinen tanskalainen Stanley Cupin voittaja. 

Eller pelasi elämänsä parhaat pudotuspelit, ja hän teki jopa ratkaisevan finaalin 4–3-voittomaalin. Eller teki pudotuspeleissä 24 ottelussa komeat tehot 7+11=18.

Ruotsissakin juhlitaan pitkään ja antaumuksellisesti. Nicklas Bäckström on kulkenut pitkään käsikynkkää Ovetshkinin kanssa, ja hänkin saa palkintonsa vuosien kovasta työstä. Bäckströmin koko perhe oli jäällä mukana mestaruusjuhlissa. 

Bäckströmin lisäksi ruotsalaisiin pokaalibileisiin pääsevät Andre Burakovsky ja Christian Djoos. Burakovsky pitänee juhlansa Malmössä ja Djoos Rauman ystävyyskaupungissa Gävlessä.

Jyväskyläläiset voivat pitää tuplajuhlat, sillä Burakovskylläkin on pieni side jyppiskylään. Andre oli kaksivuotias, kun hänen isänsä Robert pelasi JYPissä kaudella 1997-98. Hän ehti pelata vain 14 ottelua ennen siirtymistä Ilvekseen.

Tshekkiläisetkin pääsevät valuttamaan laadukasta oluttaan mestaruusjuhliin, kun Kempny ja Jakub Vrana ja saapuvat mestoille. Vrana teki ratkaisupelissä Capitalsin avausmaalin ja sai omat kannattajat repeämään riemusta.

Saksakin saa omat juhlansa, sillä kakkosmaalivahti Philipp Grubauerista tuli ensimmäinen Stanley Cupin voittanut saksalaismaalivahti. Hän vienee pokaalin näytille kotikaupunkiinsa, 60 000 asukkaan Rosenheimiin.

Vaikka Erik Haula jäi nuolemaan näppejään, hänkin voi pölyn laskeuduttua juhlia hivenen päättynyttä kautta kokonaisuutena. Tämä kausi muutti Haulan elämän suuntaa, vaikka hän antoikin itselleen rajusti pyyhkeitä finaalisarjan aikana ja vielä viimeisen pelin jälkeen.

Lisää aiheesta

Washington voitti Stanley Cupin ensimmäistä kertaa koskaan

Palomäen NHL-kolumni: Vihdoin historiallinen mestaruus – tässä ovat Washington Capitalsin Stanley Cupin suurimmat opetukset