Suomalaisten innostus viehättää frisbeegolfin tunnetuimpiin ammattilaisiin kuuluvaa Jeremy Kolingia – "Täällä se on erityisen voimakasta"

Jeremy Koling piipahti Euran Sieravuoressa ja haaveilee vielä yhden ammattilaiskisan voittamisesta.

Iso osa Jeremy Kolingin ammattia on kiekkojen heittäminen koriin. Sieravuoren väylällä 15 kallion päällystä ei liene yleisin puttauspaikka, mutta Koling näyttää, että kyllä sieltäkin kiekon koriin saa.

Kun haastateltavan lempinimi on "Big Jerm" ja hänen päänsä näyttää leijailevan lähes pilvien tasolla, on ensiksi kysyttävä pituutta.

– Haluaisin sanoa, että olen kaksimetrinen, mutta taidan olla 198 tai 199 senttimetriä.

Frisbeegolfammattilainen Jeremy "Big Jerm" Koling vastaa sujuvasti metristä asteikkoa käyttäen, vaikka yhdysvaltalainen onkin.

Koling on maailmanlaajuisesti lajinsa tunnetuimpia ihmisiä. Hän on Yhdysvaltain mestaruuskilpailun eli USDGC:n voittaja vuodelta 2016 ja pelaa edelleen ammatikseen maailman huipputasolla. Lisäksi hän on jo vuosien ajan tuonut lajia tunnetuksi muun muassa selostamalla kisalähetyksiä ja tekemällä sisältöä frisbeegolfmedia Jomezille.

– Olen sataprosenttisesti frisbeegolfaaja ja sataprosenttisesti selostaja. Olen täysillä elävä persoona ja annan kaikkeni siinä, mitä teen. En osaa delegoida tai jakaa huomiotani millään muulla tavalla.

Koling saa elantonsa frisbeegolfista. Päätulonlähteekseen hän mainitsee kiekkovalmistaja Innovan, joka sponsoroi myös raumalaisammattilaista Henna Blomroosia.

– Suurin osa tuloistani tulee Thunderbirdeistä ja Aviareista, Koling naurahtaa viitaten nimikkomalleihinsa.

– Sanoisin, että 70 prosenttia tulee Innovalta ja loput muusta. Innova ja Jomez ovat varmimpia tulonlähteitäni. Turnauksistakin tulee rahaa, jos menestyy, mutta se on arvaamattomampaa.

Turnauksista Koling on tienannut urallaan palkintorahoja reilut 230 000 dollaria. Paras vuosi oli 2016, jolloin hän ansaitsi turnauksista noin 28 000 dollaria.

"Suomessa innostus on erityisen voimakasta"

Maanantaina Jeremy Koling on Euran Sieravuoressa. Hän on erikoisvieraana maanantai-illan viikkokisassa. Tiistaiaamuna hän opastaa nuoria frisbeegolfleiriläisiä.

– Rakastan klinikoiden pitämistä, rakastan valmentamista. On hienoa nähdä suomalaisten innostusta lajia kohtaan. Tai siis on hienoa nähdä innostusta missä tahansa maailmalla, mutta se on erityisen voimakasta täällä Suomessa, Koling toteaa.

Innostuksesta kertonee myös se, että Kolingin läsnäolo huokutteli Sieravuoren viikkokilpailuun yli sata osallistujaa.

Kolingin houkutteli paikalle Sieravuoren yrittäjä Jari Laakso, joka on myös Innovan maahantuoja.

– Tämä on kaunis paikka. Nuorena olisi ollut mahtavaa tulla tällaiseen paikkaan leirille, Koling kehaisee Sieravuorta.

Tavoitteena vielä yksi turnausvoitto

36-vuotias Koling myöntää, että varsinkin selostajan ura on vaikuttanut hänen pelaajauransa.

– Se on ehkä vähentänyt joiltakin osin mahdollisuuksiani keskittyä kilpailuihin ja ratoihin, mutta en vaihtaisi sitä mihinkään. Se on ollut paras bisnespäätös, jonka olen tehnyt.

Samalla myös Kolingin asennoituminen lajia kohtaan on muuttunut. Hän raivasi tiensä tunnetuksi frisbeegolfmaailmassa voittamalla amatöörien maailmanmestaruuden vuonna 2008 ja sen jälkeen ammattilaiskisoja kiertämällä.

– Minulla oli aikani parrasvaloissa huippupelaajana. Toki minulla on vieläkin kaikki edellytykset olla maailman huipulla, mutta se ei ole enää niin tärkeää minulle kuin silloin, kun yritin tehdä nimeä pelaajana.

Koling myöntää, että nykyinen elämäntapa vie paljon aikaa. Hän naurahtaa kysymykselle siitä, miten aika riittää kaikkeen.

– Ei siihen olekaan riittävästi aikaa. Ei kellään olisi. Eli miten löydän aikaa tähän kaikkeen? En löydä. Jatkan vain tekemistä ja nukun, kun kausi on ohi.

Yksi tavoite Kolingilla vielä on pelaajaurallaankin.

– Haluaisin vielä viimeisinä pelivuosinani voittaa jonkun Yhdysvaltain ammattilaiskiertueen kilpailuista.

Maailmassa on liian vähän kiekkoja

Koronaviruspandemian alkamisen jälkeen frisbeegolfin suosio Suomessa on räjähtänyt. Suomen frisbeegolfliiton tilastojen mukaan seurojen yhteenlaskettu jäsenmäärä vuonna 2019 oli 5 636, seuraavana vuonna 6 518 ja vuonna 2021 peräti 10 188. Luvuissa on kasvua, mutta ne ovat pieniä verrattuna totuuteen koko harrastajamäärästä. Esimerkiksi keväällä 2021 julkaistiin Sponsor Insightin tutkimus, jonka mukaan 700 000 suomalaista on kiinnostunut lajista.

Jeremy Koling kertoo, että vastaava ilmiö on tapahtunut myös Yhdysvalloissa.

– Sinänsä ikävä koronavirustilanne kääntyi lajin eduksi. Harrastajamäärä ja tietoisuus lajista on räjähtänyt täysin. Kukaan ei olisi voinut ennustaa tällaista.

– Ja täällä Suomessakin olen jo tavannut ihmisiä, jotka kutsuvat itseään "koronafrisbeegolfaajiksi".

Kolingin mukaan harrastajamäärän kasvu on näkynyt etenkin kiekkovalmistajien tekemisessä positiivisena ongelmana.

– Ensin valmistajilla oli vaikeuksia saada muovia kiekkoja varten. Nyt ollaan jo siinä tilanteessa, että yksinkertaisesti liian moni ihminen haluaa ostaa kiekkoja. En olisi koskaan uskonut, että olemme tilanteessa, että kiekkoja on maailmassa liian vähän.

Odotuksia on myös Nokian jättiturnaukseen

Koling on Suomessa myös kilpailumatkalla. Torstaista sunnuntaihin heitetään Nokialla Euroopan suurin ammattilaisturnaus European Open, jossa on koronan aiheuttaman kahden välivuoden jälkeen taas iso määrä myös pohjoisamerikkalaisia huippuheittäjiä.

– Siellä minulla ei muuten ole selostajan tehtäviä. Mutta kun kisa loppuu sunnuntaina, lennämme maanantaina Yhdysvaltoihin. Tiistaina olen taas tekemässä Jomezille sisältöä, Koling naurahtaa.

Perinteiseen tapaan Nokialla järjestettävä Euroopan avoin mestaruusturnaus European Open on myös yksi kansainvälisen frisbeegolfliiton määrittelemistä korkeimman tason turnauksista eli majoreista. Se siis kuuluu samaan kastiin vaikkapa maailmanmestaruuskilpailuiden tai Yhdysvaltain mestaruuskilpailujen kanssa.

– Olen yleensä ollut siellä hyvä, radan profiili sopii minulle. Sain juuri tilaston, jonka mukaan vuodesta 2013 alkaen olen ollut Nokian "The Beastilla" neljänneksi paras pelaaja. En haluaisi nostaa odotuksiani, mutta kyllä niitä väkisinkin on.

Kapteeni ei halua hävitä Euroopalle

Ennen European Openia keskiviikkona Nokialla käydään myös Yhdysvaltain ja Euroopan välinen leikkimielisempi joukkuekisa President's Cup.

Koling kuitenkin toteaa, että hän suhtautuu kilpailuun vakavasti.

– Minun täytyy nipistää itseäni hieman, että onko tämä totta. Kun olin Euroopassa ensimmäistä kertaa 2011, näin Yhdysvaltain joukkueen ja ajattelin, että olisipa hienoa olla joukkueessa joskus. 2017 sain kunnian olla joukkueessa, ja nyt tuli tämä kapteenius. Se on uskomatonta. Yhdysvalloissa on miljoonia lajin harrastajia, ja minä olen joukkueen kapteeni.

Jännitystä aiheuttaa etenkin se, että kymmenennen kerran järjestettävän kilpailun on aina voittanut Yhdysvallat.

– Jos olisimme joskus voittaneet turnauksen, paineita ei olisi niin paljon. En halua olla ensimmäinen kapteeni, joka häviää. Euroopalla on kaikkien aikojen kovin joukkueensa, ja niin taitaa olla meilläkin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut