Suomalaistuomareilla tiukat paikat olympiafinaalissa – punakoneen paine kasvaa, Saksalla yhä täydet saumat jättipottiin

Saksa on tehnyt olympiafinaalista "maalin pelin". Venäjän olympiaurheilijoiden llja Kablukov ja Saksan Daryl Boyle kamppailevat kullasta niin, että OAR-pelaajan kypäräkin on irronnut. Kuva: Larry W. Smith/ EPA-EFE/All Over Press

Pyeongchangin olympialaturnauksen huipentuma on saamassa arvoisensa päätöksen. Superyllättäjä Saksa nousi toisessa erässä tasoihin ja on onnistunut ahditamaan venäläiset olympiaurheilijat tiukkaan painetilanteeseen.

Saksan kannalta avauserä sai kirvelevän takaiskun. Venäjä yllätti Danny Aus Den Birkenin vain 0,5 sekuntia ennen ensimmäisen erätauon alkua. Vjatseslav Voinovin tekemä johto kesti toisen erän puoliväliin asti.

Saksa tasoitti ottelun suorasta hyökkäyksestä. Felix Schutz nosti löysän toivotaan toivotaan -kiekon maalille ja se meni Vasili Koshetshkinin varusteiden kautta maaliin.

OAR haastoi tilanteen mahdollisen potkun vuoksi, mutta sellaista ei tilanteessa ollut.

Päätuomari Aleksi Rantala joutui toisessa erässä pariin muuhunkin kiperään tilanteeseen. Suomalainen oikeudenjakaja passitti Saksan Patrick Reimerin – aivan oikein – jäähylle heti tasoitusmaalin jälkeen.

Saksan pelaajan verinaarmun jälkeen taululle ilmestyi 2+2 minuutin jäähy OAR-joukkueelle. Se kuitenkin poistettiin – jälleen aivan oikein – kun paljastui oman pelaajan mailan kolhaisseen saksalaispelaajaa.

Liigajäiltä tutut tuomarit Aleksi Rantala ja Sakari Suominen on valittu Pyeongchangissa pelattavan olympiafinaalin tuomarinelikkoon. Finaalissa kohtaavat olympiaurheilijat Venäjältä ja Saksa.

Rantalalle olympialaiset ovat uran ensimmäiset. MM-kokemusta löytyy neljästä turnauksesta.

Olympiafinaalin toinen suomalainen oikeudenjakaja on Sakari Suominn. Hänelle olympiaturnaus on uran toinen. Suominen oli aikaisemmin mukana vuonna 2014 Sotshissa. Lisäksi Suomiselta löytyy vyöltään peräti seitsemät MM-kilpailut.

Rantala on historian ensimmäinen suomalaispäätuomari olympiafinaalissa. Linjatuomareista olympiafinaalissa ovat aiemmin tuominneet Antti Hämäläinen Salt Lake Cityssä vuonna 2002 ja Stefan Fonselius Vancouverissa vuonna 2010.

Pyeongchangin olympiafinaalissa Rantalan ja Suomisen lisäksi tuomitsevat yhdysvaltalainen päätuomari Mark Lemelin ja ruotsalainen linjatuomari Jimmy Dahmen.

Erotuomarivalvojana finaalissa toimii Jukka Pakaslahti.

Olympiapronssista pelattiin jo lauantaina.

Vaikka kultaunelma mureni hämmästyttävästi perjantaisessa välierässä, Kanada todisti ammattiylpeytensä vuorokausi katkeran pettymyksen jälkeen.

Kanadan pelaajat pystyivät kokoamaan itsensä pronssikamppailuun ja pokkasivat Pyeongchangista mitalimuiston.

Lisää aiheesta

Pikainen nollaus – Kanada kiinnostui pronssista nopeasti

Ihme Gangneunin jäällä! Kanada ulos finaalista

Selänne tuomitsi olympiavälierän törkytaklauksen – Kanada kuilun reunalla superyllättäjä Saksaa vastaan